VIII. Palacsinta fesztivál Balatongyörök 2019

VIII. Palacsinta fesztivál Balatongyörök 2019

Palacsinta Fesztivál 2019-ben is. Ki ne szeretné a palacsintát! De tudjuk-e, hogy a megszokott túrós, kakaós, ízes palacsintán kívül hányféle édes és sós palacsintát lehet még sütni? Palacsintafesztivál és családi nap

A palacsinta fesztivál időpontja: 2019. április 27. 13:00

A palacsinta fesztivál helyszíne: Zala megye, Balatongyörök, Jüngling Zoltán Közösségi Ház

A VIII. Palacsinta fesztivál Balatongyörök 2019 programja

Ki ne szeretné a palacsintát! De tudjuk-e, hogy a megszokott túrós, kakaós, ízes palacsintán kívül hányféle édes és sós palacsintát lehet még sütni?

Palacsinta fesztiválunkon a vállalkozó kedvű versenyzők a délután kezdődő vidám programokkal tarkított mulatságon összemérik palacsintakészítő és –forgató tudásukat. A szerencsés győztes(ek) elnyerik a Györöki Palacsintás király és Palacsintás királynő címet. A még szerencsésebb vendégeink pedig végigkóstolhatják a különlegesebbnél különlegesebb palacsintákat töltött, panírozott, csúsztatott, rakott, csőben sült stb. palacsintákat.

2019. április 27.

14.00 – 14.30 Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar koncertje

14.45 – 15.15 EMotion Táncstúdió

15.00 – 19.00 Varázshangok Családi Játszóház – logikai és ügyességi, mozgásos és társasjátékok a család minden tagjának. Kézműves foglalkozások. Arcfestés kicsiknek.

16.30– 17.30 Indigó utca koncert

18.30 Eredményhirdetés

19.00-22.00 Strandparti a HelloKids zenekarral

A palacsintasütő csapatoknál 14.00-17.00 óra között korlátozott számban kóstolhatók palacsinták.

A strandon lévő büfék is várják palacsintás finomságokkal a látogatókat a nap folyamán.

Délután kincskereső játék, palacsinta totó.

A palacsintáról

A palacsinta tulajdonképpen egy serpenyőben kisütött folyékony tésztából készült étel, melyet sós vagy édes töltelékkel betölthető vagy megkenhető. Egyes országokban az összetevői eltérhetnek. A legtöbb helyen a fő alapanyagai a liszt, tojás, só, cukor, valamint víz, szódavíz és a tej. Ezek összekeverésével egy folyékony tésztát kapunk, melyet serpenyőbe vékonyan kiöntve kell megsütni. A kész sült tésztára kerül valamilyen töltelék ezt négybe hajtják, vagy feltekerik, esetleg egymásra pakolva tortát készítenek belőle, melyet szeletelve tálalnak. A tájegységek ízlésvilága szerint nagyon sokféle tölteléke lehet.

A palacsinta az egyik legismertebb meleg, sült tészta Európában, de az egész világon ismerik, és szívesen fogyasztják önmagában vagy más ételekhez köretként. Több ország vallja maga specialitásának, ami annak köszönhető, hogy a palacsinta eredete egy közös pontba, egészen a római birodalomig nyúlik vissza.

Története

A palacsinta szó első írásos említése 1577-ből való, mely a Kolozsvári glosszákban olvasható. A szó a román plăcintă (‘lepény, lángos’) átvétele annak pedig a latin placenta (lepény, kalács) a végső forrása.

A palacsinta (latinul tehát placenta) története a római korig vezethető vissza. A lepényhez hasonló tésztát kerek kövön vagy egyes legendák szerint bronzpajzson sütötték. Ennek igazság alapja azonban megkérdőjelezhető, mivel a Scutum, a római legionáriusok pajzsai fából készültek. Az akkori fő összetevői a liszt, víz és só voltak. Ez az étel hosszan eltartható volt, így nagyon fontos szerepet játszott a római légiók élelmezésében. Ekkor még főleg húsfélékkel fogyasztották és az édes palacsinták még nem igazán voltak.

Európai elterjedése a római légiók nyomán a Duna-medencéje majd német, francia és angol területek felé történt. A kutatások szerint már 1439-ből megtalálhatóak az első feljegyzések, melyben egy recept leírása is olvasható. Az első magyar nyelvű leírás a palacsintakészítésről, a 16. század végén az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának írt szakácskönyvében található. Úgy tartotta a néphagyomány, hogy húshagyókeddig minden olyan elspájzolt ételt el kellett fogyasztani, melyet a másnapi, hamvazószerdát követő negyvennapos böjt alatt tiltott volt enni. Mivel a palacsinta tésztájának egyik összetevője a tojás, és a sütésnél ekkor csak zsírt használtak, így fel tudták használni a felhalmozott és megmaradt alapanyagokat.

Angliában és az USA-ban azóta akkora hagyománya lett a palacsintasütésnek, hogy egy külön ünnepnapot hoztak létre, mely alkalmával palacsintasütő, palacsintaevő, palacsintafeldobó és -tekerő versenyeket rendeznek. Ilyenkor már szinte hagyományosan palacsintaevő, -eldobó, -elkapó számokban világrekordok megdöntésével próbálkoznak. Az egyik rekordot 1994-ben, Rochdale-ben állították fel, mely a legnagyobb palacsinta volt, amelyet valaha sütöttek, 15 méter átmérőjű, 3 tonna a súlyú, és 2 millió kalória energiát tartalmazott.

 

A bejegyzés alapja: http://www.balatongyorok.hu ,  http://palacsintakiraly.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

Napok 4T

Recent Posts

Szeged Dorozsmai Kirakodóvásár 2024. október 13.

Dorozsmai Kirakodó vásár 2024. október 13. Dorozsmának évszázados joga a vásártartás. Mindez a Vásár téren,…

10 hónap ago

Dabas Országos Állat és Kirakodóvásár 2024. október 13.

Dabasi vásár Országos Állat és Kirakodóvásár 2024. október 13. A dabasi vásár várja a vásárlókat…

11 hónap ago

Kiskunmajsa Országos Kirakodóvásár 2024. november 9.

Kiskunmajsa Országos Kirakodóvásár 2024. november 9. Majsai vásár, Kiskunmajsán továbbra is negyedévenként rendeznek országos állat-…

11 hónap ago

Nagykőrösi vásár 2024. október 27.

Nagykőrösi vásár 2024. október 27. Nagykőrös, Dömötör napi állat és kirakodó vásár. Nagykőrös 1759-ben kapott…

11 hónap ago

Pécs régiségvásár 2024. október 30.

Pécs régiségvásár 2024. október 30. Pécsi Vásár országos szinten nyilvántartott esemény, amelyet minden hónap első…

11 hónap ago

Jászapáti kézműves kirakodó vásár 2024. október 20.

Jászapáti kézműves kirakodó vásár 2024. október 20. Jászapáti városában a Jászapáti kézműves Kirakodó Vásár minden…

11 hónap ago