Ajánlat

I. Újszászi Kocsonyafesztivál 2020

I. Újszászi Kocsonyafesztivál 2020

Újszászi Kocsonyafesztivál 2020. A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel, amely sajátos „kocsonyás” állagát a megdermedt, zselatint tartalmazó levének köszönheti.

A kocsonyafesztivál időpontja: 2020. február 29., szombat, 7:30–20:00

A kocsonyafesztivál helyszíne: Jász-Nagykun-Szolnok megye, Újszász, fő tér, Piac tér és környéke

A I. Újszászi Kocsonyafesztivál 2020 programja

07,30 óra Főzőverseny indulása, alapcsomagok-főzőhelyek átadása.
09,30 óra Ünnepélyes megnyitó. A rendezvényt Dobozi Róbert Újszász Város Polgármestere nyitja meg.
10,00 óra Tradicionális disznótor (húsfeldolgozás mellett, mesék a régi idők disznóvágásáról)
12,00 Jó ebédhez szól a Torda!
A hangosítás: Czétényi Krisztián és Szaszkó Soma.
14,00 óra Tradicionális disznótor (húsfeldolgozás mellett, mesék a régi idők disznóvágásáról)
15,00 farsangi jelmezek felvonulása.
15,00 óra helyi fellépők műsorai, gyermekműsor
16,30 óra Főzőverseny zárása, majd kiszebáb égetés.
17,30 óra eredményhirdetések, mind a főzőverseny, mind a jelmezverseny vonatkozásában), Tombola.
18,00 óra Sztárvendég: Kadlott Karcsi lakodalmas élő műsora.

A helyszínen egész nap kézműves árusok, büfé, forró italok, frissen sült hurka-kolbász, délután kocsonya várja a helyszínen megjelent vendégeinket.

Helyszín: Újszász, Fő tér – Piac tér, ahol nagy méretű, infra melegítő panelekkel felszerelt rendezvénysátor áll rendelkezésre a vendégek részére, piactér környékén pedig a főzők részére főzőhelyek, pavilonok kerülnek felállításra a rendezvény lebonyolítására.
Ideje: 2020. február 29. – szombat
Fővédnök: Dobozi Róbert Újszász Város Polgármestere
A Fesztivál INGYENESEN látogatható!!!

A kocsonya főzőverseny és a fesztivál bemutatása

Rendezvényünk célja Újszász város népszerűsítése mellett, egy élményekkel teli családi-baráti összejövetel szervezése, mely kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt a tavasz közeledtének és a tél búcsúztatásának ünneplésével.

A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel, amely sajátos „kocsonyás” állagát a megdermedt, zselatint tartalmazó levének köszönheti. A készítés miatt a téli időszak hagyományos étele, melynek készítése időigényessége miatt a mai rohanó világban a fiatalok számára már nem igazán ismert.

De hogy senki ne ijedjen meg a főzésétől, a hozzá értő generáció néhány jó tanácsa:

• Jó minőségű alapanyagok: lehetőleg legyen friss, a bőrkés részek lehetnek mélyhűtöttek). Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék legyenek rendesen letisztítva. Ügyelj a térfogatra!
• A “főzés” ne főzés legyen, hanem abálás (95 fokon). Ezt abból látod, hogy a lé nem forr, hanem gombostűfejnyi kis buborékok keletkeznek benne. A főzés teljes ideje akár 5 óra is lehet.
• A fűszerezés: legyen benne elegendő fokhagyma, szemes bors és só. A zöldségek: ízlés dolga.
• A lé kezelése: ha a lé felületéről a zsírt nem távolítod el, a tálakon ott lesz majd a kocsonya tetején. Igaz, le lehet róla szedni, de a látvány nem lesz valami szép.
• A tálalása: ha lehet, ne mélytányérokba, hanem perem nélküli tálakba tedd, mert szebb és akár előételként is feltálalhatod úgy, hogy a széleken késsel kicsit fellazítva egy tálra kiborítod. Szép, cikk alakú szeletekre lehet így vágni.

Bírálás

Az elbírálás során hangsúlyt kap a megjelenés, de számít a korabeli, antik eszközi bemutatása, használata, népi ruházat viselte.
Minden nemzetnek csodálatos hagyományai vannak, így nekünk, magyaroknak is, melyre a gasztronómiai hagyományok felelevenítésével segítünk rávilágítani azzal is, ha hazánk különböző tájegységeire jellemző ételeket készítenek a versenyzők. Mindez csodásan jellemezné, hogy milyen sokfélék vagyunk, sokféle szokással: együtt mégis fantasztikus dolgokat tudunk megvalósítani, alkotni.

Mindezekért várjuk és szeretettel hívjuk a városunkból, a környékből, sőt a környező országokból nevezni kívánó remek szakácsokat, szakácsnőket, gyakorlott és kevésbé gyakorlott háziasszonyokat, főzni tudó férfiakat. kedves családtagjaikat, barátaikat, kollégáikat, valamennyi – a gasztronómia iránt elkötelezett embertársunkat.

A főzőverseny nevezési díja: 6.000,- Ft. melyet a helyszínen vagy előre utalással az Újszászi Önvédelmi SE számlájára: 11600006-00000000-65850239.vagy a helyszínen lehet befizetni.
A nevezési díj feljogosít minden kategóriában történő megmérettetésre és tartalmazza az induláshoz szükséges alapcsomagot (hústermékek), plusz egy garnitúra sörpadot is.
Nevezési határidő: 2020. február 28. 12,00 óra.

Szabályok

A FŐZÉST KIZÁRÓLAG GÁZZAL, BOGRÁCSBAN VAGY ÜSTHÁZBAN ENGEDÉLYEZZÜK! A helyszínen lehetőség van pavilonok korlátozott számú bérlésére. (6000,- Ft/db.). Saját pavilon használata megengedett.
Az alapcsomagon kívül egyéb – otthonról hozott – alapanyagok használatát és az előkészítés bizonyos lépéseit a szabályok megengedik. Az elkészítésre nyitva álló idő: 8 óra.

A főzőverseny szabályai

A versenyt két kategóriában díjazzuk: hagyományos és különleges (sertéshúson kívül, egyéb termékből készült) kocsonya. Az ízek mellett, a tálalás is külön díjazásra kerül. Továbbá a kocsonya étel mellé otthon, vagy a helyszínen elkészített házi sütemények versenyét is hirdetjük.
Szabályaink minden csapat részére előírja 15-15 tál kocsonya tálalását, melyet Kóstoló jegy ellenében értékesíthet, melyhez a tányért mi biztosítjuk. Az ebből befolyt összeg a csapatok költségeit csökkenthetik. (Pontos részletek a helyszínen.)

Díjazás

– hagyományos kocsonya
– különleges kocsonya
– házi sütemény
A hagyományos kategória: amit mindenki ismer, és elkészítése nem szorul magyarázatra.
A különleges kategória: csak a fantázia szab határt, bátran használják a fantáziájukat és ízlelőbimbóikat, lehet húsmentes, halas, tojásos, zöldséges, borkocsonya, bármi, ami nem hagyományosan készül.
Házi sütemény készülhet otthon, vagy a helyszínen egyaránt.
Szabályaink megengedik hogy ebben a kategóriában külön – azaz Kocsonyafőzés nélkül is – indulhatnak a nevezők, azonban az abszolút kategória győztese ebből a körből nem kerülhet ki. Nevezési díj ez esetben: 3.500,- Ft.
1-3. helyezett serlegdíjazásban részesül.
Ezen kívül az Abszolút győztes díja és számos különdíj kerül kiosztásra.
Zsűri: Ambrózi Zoltán és barátai, a Szabadtűzi Lovagrend tagjai
Műsorvezető: Torda Ferenc

 

 

A bejegyzés alapja: https://www.facebook.com/events/%C3%BAjsz%C3%A1sz-f%C5%91-t%C3%A9r-piac-t%C3%A9r-%C3%A9s-k%C3%B6rny%C3%A9ke/i-%C3%BAjsz%C3%A1szi-kocsonyafesztiv%C3%A1l/207320970479977/

További 2020-as farsangi program ajánló, farsangi programok.

Napok 4T

Recent Posts

Szeged Dorozsmai Kirakodóvásár 2024. október 13.

Dorozsmai Kirakodó vásár 2024. október 13. Dorozsmának évszázados joga a vásártartás. Mindez a Vásár téren,…

10 hónap ago

Dabas Országos Állat és Kirakodóvásár 2024. október 13.

Dabasi vásár Országos Állat és Kirakodóvásár 2024. október 13. A dabasi vásár várja a vásárlókat…

11 hónap ago

Kiskunmajsa Országos Kirakodóvásár 2024. november 9.

Kiskunmajsa Országos Kirakodóvásár 2024. november 9. Majsai vásár, Kiskunmajsán továbbra is negyedévenként rendeznek országos állat-…

11 hónap ago

Nagykőrösi vásár 2024. október 27.

Nagykőrösi vásár 2024. október 27. Nagykőrös, Dömötör napi állat és kirakodó vásár. Nagykőrös 1759-ben kapott…

11 hónap ago

Pécs régiségvásár 2024. október 30.

Pécs régiségvásár 2024. október 30. Pécsi Vásár országos szinten nyilvántartott esemény, amelyet minden hónap első…

11 hónap ago

Jászapáti kézműves kirakodó vásár 2024. október 20.

Jászapáti kézműves kirakodó vásár 2024. október 20. Jászapáti városában a Jászapáti kézműves Kirakodó Vásár minden…

11 hónap ago