Idén május 30. és június 1. között várja a gasztronómia szerelmeseit a hazai gasztro-fesztiválok legnívósabbja, a Gourmet Fesztivál. A Millenárison ismét felsorakoznak majd a legjobb hazai éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői. Míg tavaly a gulyás állt a kínálat középpontjában, idén a rakott krumpli minél változatosabb elkészítése foglalkoztatja majd -a saját fogásaik bemutatása mellett – a séfeket.
A gourmet fesztivál időpontja: 2014. május 30- június 1.
A gourmet fesztivál helyszíne: Budapest, Millenáris Park
Idén május 30. és június 1. között várja a gasztronómia szerelmeseit a hazai gasztro-fesztiválok legnívósabbja, a Gourmet Fesztivál. A Millenárison ismét felsorakoznak majd a legjobb hazai éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői. Míg tavaly a gulyás állt a kínálat középpontjában, idén a rakott krumpli minél változatosabb elkészítése foglalkoztatja majd -a saját fogásaik bemutatása mellett – a séfeket.
A Sziget Kft által szervezett Gourmet Fesztiváltól az elmúlt években megszokhattuk már, hogy a legjobbak bemutatására törekszik, legyen az étterem, kézműves finomságok gyártója, cukrászat, borászat, sörfőzde vagy bármi, ami szem s szájnak ingere. Tavaly már 100 kiállító finomságait kóstolhatta meg a több mint 12 000 érdeklődő, idén pedig még ennél is több kiállítót és vendéget várnak a 3 napos rendezvényre.
Gerendai Károly, a rendezvény megálmodója örömmel nyugtázza, hogy a Gourmet ma már azok “zarándokhelye”, akik egy időben és egy helyen szeretnék kipróbálni a hazai gasztronómia élvonalát. “Válogatott, speciális kínálatunk egy helyen mutatja be az ország számos pontján jeleskedő mestereket és külön megtisztelő, hogy sokan közülük csak nálunk vállalnak vendégszereplést” – mondta Gerendai.
A Gourmet – immár második éve – a változatos és többnyire modern kínálat mellett egy-egy hagyományos ételt is fókuszba állít. Míg tavaly a séfek a gulyás tematikáját járták körül, addig idén a rakott krumpli kerül terítékre, a szakácsok elképzelései szerint változatosan újraálmodva.
A Gourmet kiállítóinak köre is tovább bővül, ezúttal – túl azon, hogy a szervezők ismét nagyot merítenek az itthoni ízek legjavából – már a nemzetközi konyhák hazai reprezentánsaira is kitekintenek. Ennek keretében bemutatkozási lehetőséget kapnak a hazánkban működő, legjobb külföldi konyhát vivő éttermek, s teret kap a minőségi street food is.
A népszerű gasztroszínpadon pedig idén is rengeteg programmal, hazai és külföldi sztárséfek bemutatóival, főző sulival, kóstolókkal várják a nagyérdeműt.
16:00 – Csokoládé Műhely a Harrer családdal
A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda mennyei süteményekkel, tortákkal, fagylalttal, kávé- és teaspecialitásokkal, és nem utolsó sorban lágy, kényeztető csokoládékülönlegességekkel képráztatja el vendégeit. A bemutató bepillantást enged a tradicionális, családi receptjeik használatába, egy fantasztikus csokoládés-tonkababos krém, kakaóbabtöretes piskóta és mangó saláta erejéig.
17:00 – Kárai Dávid (NoSalty) és David Seboek (Baraka) közös desszert bemutatója
Kalandozás a hagyományos francia desszertek világában, amelyeket otthon is bátran elkészíthetünk, csupán néhány fortélyt kell hozzá elsajátítanunk. A sütés-főzés végén a játékos fűszerezésű, hűsítő parféval tálalt klasszikus gyümölcsös pitét természetesen a nézők is megkóstolhatják majd!
18:00 – 30 km-es ételek – regionális konyha jó alapanyagokból
A két shéf egy-egy ízletes fogással bizonyítja, hogy jó összetevőkért nem kell feltétlenül messzire menni. Az éttermeik környékéről beszerezhető, minőségi alapanyagokból készítenek autentikus ételeket.
– Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád) – Horváth Gábor
Préselt gidahús parmezános bundában, házi ricotta gnocchival, tavaszi zöldségekkel
– Ikon (Debrecen) – Pataky Péter
Mangalica tarja, “slambuc”, uborka saláta
19:00 – Magyarország csillagos séfjei: COSTES – Miguel Rocha Vieria
Két év után ismét színpadon láthatjuk a Costes-nek Michelin csillagot szerző Miguel Rocha Vieria-t, aki ezúttal is az autentikus portugál konyha remekeiből készít majd el egy ételt.
13:00 – Zsombói asszonyok – Hagyományos leveles rétes
A mórahalmi és újszentiváni rétesfesztiválokon is többszörösen nyertes csapat, a “Zsombói Marikák” mutaják meg a zsombói leveles tészta titkát. Segítségükkel megtanulhatunk olyan leveles tésztát készíteni, amit még a szél is szét tud fújni.
14:00 – Szatmári Feri – Legjobban utált főzelékek – Újragondolt finomfőzelék és paradicsomos káposzta
Aki ismeri “Feri, a főzelékes” blogját az tudja, hogy nem ismer lehetetlent a témában. Most egy újragondolt finomfőzelékkel és paradicsomos káposztával készül.
15:00 – Mérlegen a krumpli
Miben más a kézműves, hazai nemesítésű burgonya, mint az ipari krumpli? Bemutatkozik a Basa (Balatoni Sárga), amely sütésre-főzésre egyaránt alkalmas. A Keszthelyi Burgonyakutatási Központ, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Fekete Bárány Manufaktúra közös bemutatója és kóstolója.
16:00 – Magyarország csillagos séfjei: ONYX – Szulló Szabina és Széll Tamás
Az Onyx kitűnő séfjei ezúttal rakott krumplit készítenek, méghozzá úgy ahogy ők szeretik: háziasan, a lehető legjobb alapanyagokból.
17:00 – Pánázsiai Paszta Párbaj – HAI NAM és WANG MESTER
A pho (ejtsd fő) leveséről híres Hai Nam Bún bò Nam bộ-t, azaz hagyományos vietnámi tésztasalátát készít fermentált rizsmetélttel, wokban pirított bélszínnel, halszósz dresszinggel, és rengeteg friss zölddel. A talán legjobb autentikus kínai éttermet vezető Wang mester pedig egyik emblematikus ételét, királyrákos házi tésztát főz látványelemekben bővelkedve.
18:00 – ELECTROLUX: Főzőshow a Szárnyas Ízvadásszal
A Szárnyas Ízvadász (Fördős Zé) Havas Dórával (Lila Füge) és Jancsa Jánossal (Burger Blog) közösen a népszerű „Felzabáltuk” videósorozatot keltik életre a színpadon. Saját élményeikből merítve készítenek egy-egy hozzájuk közel álló street food falatkát, sőt, a csapat elkészíti saját street food rakott krumpli variációját is!
19:00 – Francia vendégséfek: Alain Caron és Jaques Pourcel (Jardin des Sens)
Idén sem maradhat el a francia sztárséfparádé! Ezúttal Alain Caron, a világjáró szakács és tanácsadó, a holland MasterChef zsűritagja és sok más titulus birtokosa, valamint Jaques Pourcel, a Montpellier-i Michelin-csillagos Jardin des Sens tulajdonos séfje kápráztatja el a Gourmet vendégeit két remek autentikus étellel.
13:00 – Sallay Fanni – Cakeshop (BBC Good Food) Cake pop és fagyi mousse
Sallay Fanni új köntösbe öltözteti mindenki kedvencét, a fagylaltot. A Cake Shop Budapest fiatal cukrász-tulajdonosa bevezet a fagylalt mousse készítés rejtelmeibe, valamint bepillantást enged az ezerarcú cake pop világába, amely minden alkalomra a legtestreszabhatóbb édesség. Aki ezekről az ízekben gazdag és küllemben csodaszép nyalánkságokról szeretne többet megtudni, annak mindenképpen ott a helye Fanni előadásán!
14:00 – TVPaprika – Bede Róbert bemutatója: Szerencsés Burgonyák
Bede Róbert sztárséf, aki 10 éve főz a TV Paprika képernyőjén, a csatorna egyik legrégebbi arcaként már a kezdetekben elkötelezte magát a minőségi gasztronómia népszerűsítése mellett. Robi ezúttal három különböző, ínycsiklandó burgonyás étellel készül. Ha a burgonyák beszélni tudnának, elmondanák, hogy ők a legszerencsésebbek!
15:00 – MonJardin! – Mindennapi gasztrobotanika Domonyai Andrással
Izgalmas talkshow és kóstoló Domonyai Andrással, a MonJardin! alapítójával, aki különböző fűszernövények dísz és nemesített változatait, kevésbé ismert, de a konyhában jól hasznosítható növényeket, valamint a megszokottól eltérő ízvilágú salátákat mutat be a közönségnek.
16:00 – Az izeselet.hu bemutatja: Egy szoknya, egy nadrág, két blog – Bede Anna (vegasztrománia) és Bálint Ádám (spooon123) bemutatója
Az izeselet.hu két vendége, Bede Anna és Bálint Ádám bebizonyítja, hogy hús nélkül is lehet szép az élet! Izgalmas, egészséges és természetesen húsmentes alapanyagokból készítenek finom fogásokat.
17:00 – Laci!Konyha! – Mogyorósi Gábor bemutatója
Mogyorósi Gábor ritkán hagyja el a konyháját, így különleges élményben lesz része azoknak, akik végignézik ezt a bemutatót: egy rövid időre betekintést nyerhetnek egy kifinomult kortárs boutique-étterem világába. A séf sokféle zöldséget (retek, gomba, bébikukorica, újkrumpli, káposzta) savanyít mester fokon, amelyhez borjú hasét és hollandi mártást is készít majd.
18:00 – Magyarország csillagos séfjei: BORKONYHA – Sárközi Ákos
A friss Michelin csillagos BORKONYHA séfje, Sárközi Ákos az étterem emblematikus ételét, fürjet és a galambot készít a színpadon, miközben azt is megtudhatjuk tőle, hogy mivel jár egy Michelin csillag.
19:00 – Sok a Rizsa! Bíró Lajos – Segal Viktor séfpárbaj
A két népszerű séf főzőshowja és humorban bővelkedő szájkaratéja már hagyományos része a Gourmet Fesztiválnak. A tavalyi padlizsán után, a felek idén a rizst választották a párbaj témájának.
A bejegyzés alapja: http://sziget.hu/gourmetfesztival
Dorozsmai Kirakodó vásár 2024. október 13. Dorozsmának évszázados joga a vásártartás. Mindez a Vásár téren,…
Dabasi vásár Országos Állat és Kirakodóvásár 2024. október 13. A dabasi vásár várja a vásárlókat…
Kiskunmajsa Országos Kirakodóvásár 2024. november 9. Majsai vásár, Kiskunmajsán továbbra is negyedévenként rendeznek országos állat-…
Nagykőrösi vásár 2024. október 27. Nagykőrös, Dömötör napi állat és kirakodó vásár. Nagykőrös 1759-ben kapott…
Pécs régiségvásár 2024. október 30. Pécsi Vásár országos szinten nyilvántartott esemény, amelyet minden hónap első…
Jászapáti kézműves kirakodó vásár 2024. október 20. Jászapáti városában a Jászapáti kézműves Kirakodó Vásár minden…