Categories: FesztiválSzeged

XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2015

XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2015

A halfesztivál időpontja: 2015. szeptember 4-6

A halfesztivál helyszíne: Csongrád megye, Szeged

A XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Szeged 2015 programja
2015. szeptember 4. (péntek)

15:00 Megnyitó – Frank Sándor, Főszervező
15:00 16:00 Várkonyi Tibi és Era
16:30 17:30 Colorado Country
18:00 19:30 Lakatos Krisztián
20:00 21:00 Szandi
21:30 Zsomboy’s

2015. szeptember 5. (szombat)

12:00 13:30 „Jó ebédhez szól a nóta”
13:30 Brassdance
14:00 15:00 Casino Együttes
15:30 16:15 Csiga Duó
16:15 16:45 RITMUS Tánc – és Fittness Stúdió
17:00 18:00 Szeged Linedance Klub és Barátai
18:00 19:30 Oklahoma Country
19:30 20:30 Várkonyi Zoltán EGON
20:30 21:30 Takács Nikolas
22:00 Docpiano Band

2015. szeptember 5. (szombat): Újszeged – Partfürdő

09:00 Megnyitó – Frank Sándor, Főszervező
11:00 Ejtőernyős érkezés az Óriásbográcshoz (szegedi oldal)
15:00 Díjkiosztó
09:00 18:00

„Katonai múlt és jelen”

A Magyar Honvédség megyei toborzó irodájának kitelepülése mellett ízelítőt kaphatnak a látogatók a világháborús és napjaink katonai felszereléséből és technikai eszközeiből, valamint a Magyar Honvédség munkalehetőségeiről.

2015. szeptember 6. (vasárnap)

12:00 13:30 „Jó ebédhez szól a nóta”
13:30 14:30 Party Art’s OK
14:30 15:00 Fiona Fitness Stúdió
15:00 15:45 CUHÁRÉ Táncműhely
16:00 17:00 Nótár Mary
17:30 19:00 Gera Fivérek
19:30 21:00 Irigy Hónaljmirigy
21:00 22:00 Össznépi cigányzenekari örömzene
22:00 Tűzijáték és Lézershow

A XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Szeged 2014 ismertetése

Tizenhetedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza partot. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek „A SZEGEDI HÍD ALATT…”, és ezzel kiérdemeljék Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított HALFŐZŐ ÉRDEMREND -et.

A különlegesen ízletes szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a hal -mint egészséges táplálék – népszerűsítése érdekében alapított érdemrend elnyeréséhez a résztvevőknek hét éven át kell halat sütni-főzni. Első évben minden halfőző vasbogrács érdemrendet kap, majd a réz,- bronz, ezüst, arany, gyémántbogrács fokozatokon keresztül jut el az ÖRÖKÖS HALFŐZŐ címig. A bankkártya méretű érdemrenden egy gyémántszemű ezüst hal, arany bogrács és rubin kövekkel kirakott lángnyelvek találhatók, mely méltó, ékszer értékű elismerése a hét éves kitartó részvételnek.

2012-ben átadtuk az ún. „Második Örökös Halfőző” érdemrendet, ami azt jelenti, hogy a nevező 14. éve főzte itt a hallevet. Továbbá 5 nevezőnek került átadásra az örökös halfőző érdemrend, és 68 új halfőző tűzte célul a megtisztelő cím elérését. Az újszegedi parton 176 csapat vállalta a szegedi halászlé hagyományainak öregbítését, míg a szegedi oldalon a rakpartra kitelepült halászcsárdák, vendéglátósok és borászok várták a halételekre éhes és szomjas vendégek áradatát.

A bográcshelyek az idén is az Újszegedi Partfürdőn kerülnek kijelölésre. A reményeink szerint ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza part ideális környezet egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. Több mint 200 mázsa ízletes ponty, sokaknál harcsa, süllő, pisztráng kerül a bográcsokba. A napfény és a vizek városában napenergiát használva is főznek majd halászlevet.

Szombaton tíz órakor a figyelem a magasba összpontosul majd, ahonnan egy „szögedi boszorkány” repülve hozza az óriás bogrács halászlébe való paprikafűzért.

A vízi bástyára felállított 7000 adagos óriás bográcsban szombaton és vasárnap naponta készül az ízletes halászlé, itt csupán közel 14.000 adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában „gyevi filézett halászlé” fő, másutt ínycsiklandozó süllő, harcsa, pisztráng, keszeg sül.

A családfők a sziesztát borozókban, néhány pohár jó bor mellett tölthetik el, miközben a Korányi fasor árnyékában kézműves kirakodó vásáron a gyerekek kaphatnak vásár fiát. A vállalkozó kedvűek a szegedi panorámát madártávlatból hőlégballonból és repülőgépből is megtekinthetik.

Az érdeklődés fokozása érdekében egy szögedi halászlé receptet is adunk.
Hozzávalók: 2400 kg ponty, 600 kg vöröshagyma, 50 kg tv paprika, 100 kg paradicsom, 3 kg fokhagyma, 60 kg hegyes erős paprika, 30 kg mangalica sertés zsír, 30 kg só, 60 dkg fehér bors, 60 kg szegedi őrölt paprika, 2 kg Erős Pista, egy óriás bogrács és kevés gyakorlat.
Jó étvágyat!

Frank Sándor
Venesz-díjas Mesterszakács

 

A bejegyzés alapja: http://www.halfesztival.hu/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

Napok 4T

Recent Posts

Szeged Dorozsmai Kirakodóvásár 2024. október 13.

Dorozsmai Kirakodó vásár 2024. október 13. Dorozsmának évszázados joga a vásártartás. Mindez a Vásár téren,…

10 hónap ago

Dabas Országos Állat és Kirakodóvásár 2024. október 13.

Dabasi vásár Országos Állat és Kirakodóvásár 2024. október 13. A dabasi vásár várja a vásárlókat…

10 hónap ago

Kiskunmajsa Országos Kirakodóvásár 2024. november 9.

Kiskunmajsa Országos Kirakodóvásár 2024. november 9. Majsai vásár, Kiskunmajsán továbbra is negyedévenként rendeznek országos állat-…

10 hónap ago

Nagykőrösi vásár 2024. október 27.

Nagykőrösi vásár 2024. október 27. Nagykőrös, Dömötör napi állat és kirakodó vásár. Nagykőrös 1759-ben kapott…

11 hónap ago

Pécs régiségvásár 2024. október 30.

Pécs régiségvásár 2024. október 30. Pécsi Vásár országos szinten nyilvántartott esemény, amelyet minden hónap első…

11 hónap ago

Jászapáti kézműves kirakodó vásár 2024. október 20.

Jászapáti kézműves kirakodó vásár 2024. október 20. Jászapáti városában a Jászapáti kézműves Kirakodó Vásár minden…

11 hónap ago