Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2018

XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2018

A szegedi halászléről szól itt minden, s ezzel együtt a szögediségről, hagyományos gasztronómiai és kulturális értékeinkről, közösségépítésről és kulturált szórakozásról, betöltve azt a szerepet, amit vállal a fesztivál, nevezetesen hogy az ízletességéről híres Szegedi Halászlé főzési hagyományait tovább örökítse és a halat, mint egészséges ételt népszerűsítse.

A halfesztivál időpontja: 2018. augusztus 31 – szeptember 2.

A halfesztivál helyszíne: Csongrád megye, Szeged,

A XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Szeged 2018 programja
2018. augusztus 31. (péntek)
12:00 16:00 Tisza Rádió Plusz – Élő üzenő műsor
közben: 15:00 Megnyitó – Frank Sándor, főszervező
16:00 17:00 Tisza Rádió Plusz – Élő üzenő műsor
17:00 17:45 Talent Tehetségkutató Stúdió gyerek sztárjai
18:00 20:00 Útközband Együttes
20:00 21:30 Irigy Hónaljmirigy
22:00 Zsomboys Utcabál
2018. szeptember 1. (szombat)

11:00 A „szegedi boszorkány” ejtőernyős érkezése az Óriásbográcshoz

CSALÁDI DÉLUTÁN:

11:00 Tisza Rádió Plusz – Élő családi műsor

13:00 Fly Addiction Team – Akrobatikus Kosárlabda SE –

bemutatók és játékos animációk a vállalkozó kedvűeknek

Gyerek animációs sarok piciknek

Arcfestés

Pepi bohóc lufikkal és anélkül

További meglepetések várhatóak gyerekeknek

Tápéi citerás gyerekek műsora

Akrobatikus kosárlabda felnőtt és utánpótlás bemutató

Skillful Táncstúdió gyerek programja

Fiona Fitness gyerek és felnőtt tánc programmal

Szeged Táncegyüttes gyerek táncosainak műsora

Talent Tehetségkutató Stúdió zenés programja

CSIGA DUÓ

18:00 Storyville Együttes

20:00 Musical Est – Közreműködnek a Szegedi Nemzeti Színház művészei és az Akropolis Táncszínház

22:00 Party Art’s OK

2018. szeptember 1. (szombat): Újszeged – Partfürdő
09:00 Halfőző verseny – Megnyitó: Frank Sándor, főszervező
11:30 Halfőző verseny – Nevezett versenyzők zsűrizése
15:00 Halfőző verseny – Díjkiosztó

 

2018. szeptember 2. (vasárnap)
12:00 13:30 „Jó ebédhez szól a nóta”
13:30 14:30 Tisza Rádió Plusz – Élő üzenő műsor
15:00 16:30 Gera Fivérek
17:00 18:00 László Attila (Énekes, a Csillag Születik 3. szériájának győztese)
18:00 19:00 HATETUDNÁD Táncműhely és néptáncos barátainak műsora
19:30 21:00 Balkán Fanatik
21:00 Tűzijáték

 

A XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Szeged 2014 ismertetése

Tizenhetedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza partot. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek „A SZEGEDI HÍD ALATT…”, és ezzel kiérdemeljék Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított HALFŐZŐ ÉRDEMREND -et.

A különlegesen ízletes szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a hal -mint egészséges táplálék – népszerűsítése érdekében alapított érdemrend elnyeréséhez a résztvevőknek hét éven át kell halat sütni-főzni. Első évben minden halfőző vasbogrács érdemrendet kap, majd a réz,- bronz, ezüst, arany, gyémántbogrács fokozatokon keresztül jut el az ÖRÖKÖS HALFŐZŐ címig. A bankkártya méretű érdemrenden egy gyémántszemű ezüst hal, arany bogrács és rubin kövekkel kirakott lángnyelvek találhatók, mely méltó, ékszer értékű elismerése a hét éves kitartó részvételnek.

2012-ben átadtuk az ún. „Második Örökös Halfőző” érdemrendet, ami azt jelenti, hogy a nevező 14. éve főzte itt a hallevet. Továbbá 5 nevezőnek került átadásra az örökös halfőző érdemrend, és 68 új halfőző tűzte célul a megtisztelő cím elérését. Az újszegedi parton 176 csapat vállalta a szegedi halászlé hagyományainak öregbítését, míg a szegedi oldalon a rakpartra kitelepült halászcsárdák, vendéglátósok és borászok várták a halételekre éhes és szomjas vendégek áradatát.

A bográcshelyek az idén is az Újszegedi Partfürdőn kerülnek kijelölésre. A reményeink szerint ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza part ideális környezet egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. Több mint 200 mázsa ízletes ponty, sokaknál harcsa, süllő, pisztráng kerül a bográcsokba. A napfény és a vizek városában napenergiát használva is főznek majd halászlevet.

Szombaton tíz órakor a figyelem a magasba összpontosul majd, ahonnan egy „szögedi boszorkány” repülve hozza az óriás bogrács halászlébe való paprikafűzért.

A vízi bástyára felállított 7000 adagos óriás bográcsban szombaton és vasárnap naponta készül az ízletes halászlé, itt csupán közel 14.000 adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában „gyevi filézett halászlé” fő, másutt ínycsiklandozó süllő, harcsa, pisztráng, keszeg sül.

A családfők a sziesztát borozókban, néhány pohár jó bor mellett tölthetik el, miközben a Korányi fasor árnyékában kézműves kirakodó vásáron a gyerekek kaphatnak vásár fiát. A vállalkozó kedvűek a szegedi panorámát madártávlatból hőlégballonból és repülőgépből is megtekinthetik.

Az érdeklődés fokozása érdekében egy szögedi halászlé receptet is adunk.
Hozzávalók: 2400 kg ponty, 600 kg vöröshagyma, 50 kg tv paprika, 100 kg paradicsom, 3 kg fokhagyma, 60 kg hegyes erős paprika, 30 kg mangalica sertés zsír, 30 kg só, 60 dkg fehér bors, 60 kg szegedi őrölt paprika, 2 kg Erős Pista, egy óriás bogrács és kevés gyakorlat.
Jó étvágyat!

Frank Sándor
Venesz-díjas Mesterszakács

 

A bejegyzés alapja: http://www.halfesztival.hu/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .