XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2018
A szegedi halászléről szól itt minden, s ezzel együtt a szögediségről, hagyományos gasztronómiai és kulturális értékeinkről, közösségépítésről és kulturált szórakozásról, betöltve azt a szerepet, amit vállal a fesztivál, nevezetesen hogy az ízletességéről híres Szegedi Halászlé főzési hagyományait tovább örökítse és a halat, mint egészséges ételt népszerűsítse.
A halfesztivál időpontja: 2018. augusztus 31 – szeptember 2.
A halfesztivál helyszíne: Csongrád megye, Szeged,
A XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Szeged 2018 programja
2018. augusztus 31. (péntek)
12:00 | 16:00 | Tisza Rádió Plusz – Élő üzenő műsor |
közben: | 15:00 | Megnyitó – Frank Sándor, főszervező |
16:00 | 17:00 | Tisza Rádió Plusz – Élő üzenő műsor |
17:00 | 17:45 | Talent Tehetségkutató Stúdió gyerek sztárjai |
18:00 | 20:00 | Útközband Együttes |
20:00 | 21:30 | Irigy Hónaljmirigy |
22:00 | Zsomboys Utcabál |
2018. szeptember 1. (szombat)
11:00 A „szegedi boszorkány” ejtőernyős érkezése az Óriásbográcshoz
CSALÁDI DÉLUTÁN:
11:00 Tisza Rádió Plusz – Élő családi műsor
13:00 Fly Addiction Team – Akrobatikus Kosárlabda SE –
bemutatók és játékos animációk a vállalkozó kedvűeknek
Gyerek animációs sarok piciknek
Arcfestés
Pepi bohóc lufikkal és anélkül
További meglepetések várhatóak gyerekeknek
Tápéi citerás gyerekek műsora
Akrobatikus kosárlabda felnőtt és utánpótlás bemutató
Skillful Táncstúdió gyerek programja
Fiona Fitness gyerek és felnőtt tánc programmal
Szeged Táncegyüttes gyerek táncosainak műsora
Talent Tehetségkutató Stúdió zenés programja
CSIGA DUÓ
18:00 Storyville Együttes
20:00 Musical Est – Közreműködnek a Szegedi Nemzeti Színház művészei és az Akropolis Táncszínház
22:00 Party Art’s OK
2018. szeptember 1. (szombat): Újszeged – Partfürdő
09:00 | Halfőző verseny – Megnyitó: Frank Sándor, főszervező | |
11:30 | Halfőző verseny – Nevezett versenyzők zsűrizése | |
15:00 | Halfőző verseny – Díjkiosztó |
2018. szeptember 2. (vasárnap)
12:00 | 13:30 | „Jó ebédhez szól a nóta” |
13:30 | 14:30 | Tisza Rádió Plusz – Élő üzenő műsor |
15:00 | 16:30 | Gera Fivérek |
17:00 | 18:00 | László Attila (Énekes, a Csillag Születik 3. szériájának győztese) |
18:00 | 19:00 | HATETUDNÁD Táncműhely és néptáncos barátainak műsora |
19:30 | 21:00 | Balkán Fanatik |
21:00 | Tűzijáték |
A XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Szeged 2014 ismertetése
Tizenhetedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza partot. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek „A SZEGEDI HÍD ALATT…”, és ezzel kiérdemeljék Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított HALFŐZŐ ÉRDEMREND -et.
A különlegesen ízletes szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a hal -mint egészséges táplálék – népszerűsítése érdekében alapított érdemrend elnyeréséhez a résztvevőknek hét éven át kell halat sütni-főzni. Első évben minden halfőző vasbogrács érdemrendet kap, majd a réz,- bronz, ezüst, arany, gyémántbogrács fokozatokon keresztül jut el az ÖRÖKÖS HALFŐZŐ címig. A bankkártya méretű érdemrenden egy gyémántszemű ezüst hal, arany bogrács és rubin kövekkel kirakott lángnyelvek találhatók, mely méltó, ékszer értékű elismerése a hét éves kitartó részvételnek.
2012-ben átadtuk az ún. „Második Örökös Halfőző” érdemrendet, ami azt jelenti, hogy a nevező 14. éve főzte itt a hallevet. Továbbá 5 nevezőnek került átadásra az örökös halfőző érdemrend, és 68 új halfőző tűzte célul a megtisztelő cím elérését. Az újszegedi parton 176 csapat vállalta a szegedi halászlé hagyományainak öregbítését, míg a szegedi oldalon a rakpartra kitelepült halászcsárdák, vendéglátósok és borászok várták a halételekre éhes és szomjas vendégek áradatát.
A bográcshelyek az idén is az Újszegedi Partfürdőn kerülnek kijelölésre. A reményeink szerint ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza part ideális környezet egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. Több mint 200 mázsa ízletes ponty, sokaknál harcsa, süllő, pisztráng kerül a bográcsokba. A napfény és a vizek városában napenergiát használva is főznek majd halászlevet.
Szombaton tíz órakor a figyelem a magasba összpontosul majd, ahonnan egy „szögedi boszorkány” repülve hozza az óriás bogrács halászlébe való paprikafűzért.
A vízi bástyára felállított 7000 adagos óriás bográcsban szombaton és vasárnap naponta készül az ízletes halászlé, itt csupán közel 14.000 adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában „gyevi filézett halászlé” fő, másutt ínycsiklandozó süllő, harcsa, pisztráng, keszeg sül.
A családfők a sziesztát borozókban, néhány pohár jó bor mellett tölthetik el, miközben a Korányi fasor árnyékában kézműves kirakodó vásáron a gyerekek kaphatnak vásár fiát. A vállalkozó kedvűek a szegedi panorámát madártávlatból hőlégballonból és repülőgépből is megtekinthetik.
Az érdeklődés fokozása érdekében egy szögedi halászlé receptet is adunk.
Hozzávalók: 2400 kg ponty, 600 kg vöröshagyma, 50 kg tv paprika, 100 kg paradicsom, 3 kg fokhagyma, 60 kg hegyes erős paprika, 30 kg mangalica sertés zsír, 30 kg só, 60 dkg fehér bors, 60 kg szegedi őrölt paprika, 2 kg Erős Pista, egy óriás bogrács és kevés gyakorlat.
Jó étvágyat!
Frank Sándor
Venesz-díjas Mesterszakács
A bejegyzés alapja: http://www.halfesztival.hu/