Gourmet Fesztivál ezúttal május 16-19. között, várja a látogatókat a Millenárison. Jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke.
A gourmet fesztivál időpontja: 2019. május 16-19.
A gourmet fesztivál helyszíne: Budapest, Millenáris Park
Vágjunk hát bele! A mai nappal hivatalosan is elkezdtük a fesztivál-kommunikációt: konkrétumok, jegyvásárlás a weboldalunkon, a szokásos színes-szagos kedvcsinálók. Programajánlók és a résztvevők bemutatása itt (és az Instán).
Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a május 16-19. között tartott OTP Bank Gourmet Fesztiválon. Hagyományosan a Millenárison –, ahol kilencedik alkalommal találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók.
A paprika, a sercli és a sör adja majd az inspirációt a séfeknek: idén is kulcsszavakat jelöltek ki a szervezők, amelyekből ihletet meríthetnek a kiállítók. Amelynek köszönhetően minden évben izgalmas kísérleteknek lehetünk tanúi: a több mint 50 étterem állandó kínálatai bemutatása mellett olyan fogásokkal is szolgál majd, melyeket külön erre a rendezvényre állítanak össze.
A hazai legjobb konyhák, éttermek és séfek mellett idén is több neves nemzetközi gasztronómiai szakértő lesz jelen a Millenárison, ahol ezúttal a paprika, a sercli és a sör háromszög mentén haladhat a kóstolás.
A sercli – mint egyik alkotóelem – megjelenésével a szervezők a hulladékmentes főzésre kívánják felhívni a figyelmet. A paprika igazi hungarikum, a sör pedig megjelenhet ugyanúgy pácok, raguk, szószok alapanyagaként, de magában is, ugyanis a belga és cseh klasszikusok mellett a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek majd.
Több neves hazai és külföldi séf ad exkluzív vacsorát: az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou fúziós ízeit és fesztelenségét. Az egycsillagos szöuli Lee Dzsong-kuk évtizedekig érlelt szószait és marinádjait. Iván és Szergej Berezutszkij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei pedig hatalmas hazájuk számtalan kreatívan feldolgozott alapanyagát hozzák a Millenárisra.
A Millenárisra érkezik a legjobb olasz pezsgőházként emlegetett Ferrari is. A híres champagne-hoz a Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz egy megismételhetetlen ebédmenüt. A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze.
Ott lesz Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal. Az egy érintéssel is működő kártyák mellett pedig már okostelefonunkkal is fizethetünk az eseményen.
Állandó programként a Millenárison most 49 étterem, 10 desszertes, 30 sörös/boros/egyéb alkohollal foglalkozó pavilon mellett további 16 kiállító mutatja majd meg, hogy jelenleg hol tart gasztronómiájuk. Részt vehetünk aztán olyan ebédeken és vacsorákon, amit a legjobb hazai konyhák és a vendég sztárséfek állítanak össze: például a Baraka, a Csalogány 26, a Mák, a Rosenstein és a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfjei egy közös ötfogásos ebéddel készülnek, aminek a különlegessége többek között az lesz, hogy borok helyett a fogásokhoz passzoló zöldség- és gyümölcsleveket szolgálnak fel.
De nem ez lesz az egyetlen különleges társulás: Varsó négy Bib Gourmand minősítésű éttermének (Ale Wino, a Brasserie Warszawska, a Butchery & Wine és a Kieliszki na Próznej) séfjei is közös erőkkel fognak egy nyolcfogásos vacsorát készíteni (először ebben a felállásban), „Lengyel Bib Gourmand vacsora” néven. Latin-Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler is vacsorát fog adni, aminek a menüjéhez a séf kérései alapján Kató András, nemzetközi borakadémikus választott természethű borokat.
Érezhetjük tehát, hogy a Gourmet túllép az országhatárokon is, különösen kíváncsiak vagyunk Maksut Askarra. Az isztambuli Neolokal séftehetségére is, aki az anatóliai konyha modern úttörőjeként tartanak számon. Gyönyörű tányérjaival és kompromisszummentes szakmai hozzáállásával nemzetközi figyelmet vívott ki a Neolokalnak és az országnak egyaránt. Amelyet tavaly a The Diner’s Club World’s 50 Best Restaurant listája „a régió felfedezettje” címmel díjazott. Az ételei mellé autentikus török borok kerülnek a poharakba.
Ott lesz aztán a vidék színe-java, vagyis idén is sok száz kilométernyi utazást spórolhatunk meg, ha ellátogatunk a programra. Jön a ma már zarándokhelynek számító encsi Anyukám mondta. A Pesti István vezette tatai Platán, és a régiójuk legjobbjainak számító soproni Erhardt, az egri Macok és a pannonhalmi Viator is. Az ételeket a séfek által kiválasztott magyar borok kísérik.
Becsatlakozhatunk aztán workshopokba is: Szalay Edina, az Arany Kaviár szakértője mindent elmesél a kaviárról. Miközben egy izgalmas sort is végigkóstolhatunk különböző kaviárokból. A fogadó ital egy pohár Moët & Chandon Brut Imperial Champagne lesz, majd sorban Keta lazacikra, szibériai tokhal kaviár, Osetra kaviár, Imperial Gold kaviár és Beluga kaviár.
4300-8600 Ft
A bejegyzés alapja: https://gourmetfesztival.hu/hu/
Dorozsmai Kirakodó vásár 2024. október 13. Dorozsmának évszázados joga a vásártartás. Mindez a Vásár téren,…
Dabasi vásár Országos Állat és Kirakodóvásár 2024. október 13. A dabasi vásár várja a vásárlókat…
Kiskunmajsa Országos Kirakodóvásár 2024. november 9. Majsai vásár, Kiskunmajsán továbbra is negyedévenként rendeznek országos állat-…
Nagykőrösi vásár 2024. október 27. Nagykőrös, Dömötör napi állat és kirakodó vásár. Nagykőrös 1759-ben kapott…
Pécs régiségvásár 2024. október 30. Pécsi Vásár országos szinten nyilvántartott esemény, amelyet minden hónap első…
Jászapáti kézműves kirakodó vásár 2024. október 20. Jászapáti városában a Jászapáti kézműves Kirakodó Vásár minden…