Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Makó hagymafesztivál

A makói hagymafesztivál

A Makói Hagymafesztivál gazdag és értékes hagyományokra épülő rendezvény. A legelsőt 1991-ben tartották. Eredetileg szakmai fórumként szervezték meg, ahol a térség legfontosabb mezőgazdasági növényéről, a hagymáról folytattak tapasztalatcserét.

A földeken termett hagyma adott kenyeret az asztalra. A térségben élők tisztelt értékként adták át a hagymatermesztés tudományát egymásnak. Az első Hagymafesztiválokon erről diskuráltak.Később a szakmai rész mellé szórakoztató programok, felvonulás és sportrendezvények is társultak. Így lett a hagyma ünnepe ez a fesztivál.
Sokáig a Galamb József Szakképző Iskola Aradi utcai tanműhelye adott helyet a fesztiválnak. Később beköltözött a város szívébe. Először a Hagymaház mögötti térre, majd 2012-ben a város főterére. Minden év szeptemberének második hétvégéjén tartják, ez nem változott az elmúlt évtizedekben. Azért ilyenkor, mert ekkor érnek véget a nyári munkák és adódik lehetőség a megérdemelt pihenésre, ünneplésre.

Az évek előre haladtával egyre bővült a fesztivál szakmai és szórakoztató programkínálata. Aranyhagyma-díjat osztanak a legjobb szakmai kiállítónak, főzőversenyt szerveznek, egyszer Guiness rekord kísérletet is tartottak Hagymafesztivál idején.
Ünnepelni hívja ilyenkor Makó testvérvárosait, a környező településeken élőket. Haza látogatnak az elszármazottak, összegyűlik a család erre a hétvégére. A sportesemények is tradicionális részei a fesztivál kísérő programjainak. A Fesztivál Lovasverseny egy nagyon fontos eleme. Ilyenkor a lovassport szereplői és szakmai hozzáértő szemei Makóra figyelnek.

A fesztiválon a makói hagyma gazdag és különleges ízvilágára alapozva mindig főszerepet kapnak a hagymás ételek. Előtérbe kerülnek a helyi és térségi termelők portékái. A Makói Hagymafesztivál minden évben gazdag és értékes hagyományokra épülő, jó hangulatú találkozást és szórakoztató családi kikapcsolódást ígér.

A makói hagymafesztiválok az oldalunkon

A bejegyzés alapja: http://www.hagymafeszt.hu/hu/a-fesztival/tortenet.html a kép a wikipédiá vöröhagyma bejegyzéséből származik

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.