XIII. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál 2019
A Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválnak a Fejér Megye déli részén található Soponya község ad otthont. Soponya a páratlan szépségű Sárvíz Völgye Tájvédelmi körzetben található, amelynek területe igazi „vadvízország”: a nyílt vízfelületek, nádasok, mocsarak, rétek és erdők nagyszerű életfeltételeket biztosítanak a gazdag növény- és állatvilág számára.
A vadgasztronómiai fesztivál időpontja: 2019. szeptember 7., szombat
A vadgasztronómiai fesztivál helyszíne: Fejér megye, Soponya, Fácános Hotel, Vadászház
A XIII. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál 2019 és Országos Vadásznap programja
8.30 Térzene: HM Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, közreműködik a Löfan mazsorett csoport
9.30-12.00 Az Országos Vadásznap programja
- Vadászkürtösök hívogatója
- Huszárok, kutyások, solymászok, megyék zászlós bevonulása
- Gímszarvas bika terítékre kísérése
- Vadászhimnusz
- Ünnepélyes köszöntők, megnyitók
- Vadásznapi áldás
- Országos és megyei kitüntetések
12.15-13.00 Kákics Együttes műsora
13.00-14.00 Alba Regia Néptáncegyüttes és a Galiba Zenekar
14.30-15.30 Danics Dóra és a Cimbaliband
16.00 Vadételfőző verseny eredményhirdetés
17.00 Magashegyi Underground nagykoncert
18.30 Péter Srámek
9.00-12.00 STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntő, helyszín: STIHL küzdőtér
11.00 Állati jó bemutató, helyszín: Játszótér
12.30 Agárfuttatás, helyszín: Domboldal
14.00 Állati jó bemutató, helyszín: Játszótér
15.00 Agárfuttatás, helyszín: Domboldal
15.00 Vári Dávid: Terítéken könyvbemutató, helyszín: Kiállítótér
15.30 Solymászbemutató, helyszín: Domboldal
A vendégeket szórakoztatja Mága Ernő és zenekara valamint a Gólyalábas szakácsok produkció!
Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál
A Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál a természet, a vadászati kultúra és a vadgasztronómia szerelmeseinek nemzetközi találkozója. Kiváló fórumot jelent a vadhús, mint konyhai alapanyag népszerűsítésére, széles körű felhasználási területeinek, ezzel együtt az erdőben, vadban és vadászatban rejlő lehetőségek bemutatására, mindezt tartalmas kikapcsolódási és minőségi szórakozási lehetőségek biztosításával fűszerezve. A fesztivál 2019-ben az Országos Vadásznappal együtt kerül megrendezésre.
A VERSENY JELLEGE
Egyfordulós amatőr főzőverseny, a versenyművek kizárólag vadhúsból készülhetnek
SZERVEZŐ
VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.
FŐVÉDNÖK
Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes
Dr. Nagy István agrárminiszter
Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója
HELYSZÍN
Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark (GPS: 47.224414; 18.580377)
A VERSENY TÉMÁJA
Vadételek Asztala: bográcsban készült vadételek
Vadgasztronómiai Nagydíj: szabadon választott módon, de kizárólag szabadtűzön készült vadétel.
Nevezés kizárólag a Vadételek Asztala versenyszámmal együtt lehetséges.
A vadhúst külön díj ellenében a Szervező biztosítja.
NEVEZÉSI FELTÉTELEK
Vadételek Asztala: A rendezvényen minden olyan 3-5 fős csapat (egy szakácsmester, kettő-négy kuktával) indulhat, mely csapat a jelentkezési lapot hiánytalanul kitöltve a megadott határidőre a Szervezőhöz eljuttatja, és a nevezési díjat befizeti. Nevezési díj visszafizetésére nincs lehetőség. A főzéshez kizárólag a Szervező által biztosított vadhús használható fel.
Vadgasztronómiai Nagydíj: A versenyszámra minden olyan csapat indulhat, amely a Vadételek Asztala főzőversenyre benevezett, a jelentkezési lapot mindkét versenyszámra hiánytalanul kitöltve, a megadott határidőre a Szervezőhöz eljuttatja. A főzéshez kizárólag a Szervező által biztosított vadhús használható fel.
NEVEZÉSI DÍJ
Vadételek Asztala: 40.000 Ft/csapat (Áfát tartalmazza)
A Szervező a következő eszközöket, szolgáltatásokat biztosítja: • fedett főzőhelyszín csapatonként 1 darab sörpad garnitúrával és 1 darab főzőhellyel, • 10 kg konyhakész, kockára vágott vadhús, • tűzifa (saját gázkészség használható, reduktor szükséges!), • vízvételi lehetőség, • hulladéktároló zsák.
Vadgasztronómiai Nagydíj: Külön nevezési díj nincs, a csapat által a jelentkezési lapon megjelölt fajtájú és mennyiségű vadhús ára kerül felszámításra. Fizetés a vadhús átvételekor történik.
NEVEZÉSI HATÁRIDŐ
2019. augusztus 15.
Helyszíni nevezésre nincs lehetőség.
KAPCSOLATTARTÁS
A Szervező a csapatokkal a jelentkezési lapon megadott e-mail címen, illetve telefonszámon keresztül tartja a kapcsolatot.
BÍRÁLÁS
Az ételeket szakmai zsűri bírálja el. Az elbírálás pártatlanságát a Szervező biztosítja és garantálja. A zsűri döntése ellen fellebbezési lehetőség nincs. A helyezések megállapítása a zsűritagok által adott egyedi pontszámok átlaga alapján történik. Döntetlen pontszám esetén a zsűri elnöke által adott pontszám a mérvadó.
DÍJAZÁS
Vadételek Asztala: Minden csapat emléklapot kap.A helyezett csapatok díjazása oklevéllel, kupával és tárgyjutalommal történik. Az Erdei Ételek Mestere, az abszolút győztes csapat díjazása oklevéllel, vándorkupával és tárgyjutalommal történik. Gasztodizájn különdíjjal jutalmazzuk a legattraktívabb, leghangulatosabb főzőhelyet. Díjazásra kerül a zsűritől összességében legmagasabb értékelést kapott határon túli csapat.
Vadgasztronómiai Nagydíj: Bruttó 100.000 Ft-os vásárlási utalvány, amely levásárolható a VADEX Mezőföldi Zrt. alábbi szaküzleteiben: – STIHL szaküzlet (8000 Szfvár, Jancsár köz 2., 2400 Dunaújváros, Arany János út 56.) – Erdei Delikátesz Szaküzlet (8000 Szfvár, Jancsár köz 2.) – Vadászbolt (8000 Szfvár, Tolnai u. 1.) – Vadfeldolgozó Üzem (8123 Soponya, Petőfi u. 275.)
FŐZŐCSAPATOK KÖTELEZETTSÉGEI
A főzőcsapat tagjai saját felelősségükre vesznek részt a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál főzőversenyén. A csapat tagjai elismerik, hogy a versenykiírást elolvasták, annak tartalmát elfogadják. Elfogadják, hogy a versenyről készült film- és képanyagokon, valamint azok reklámcélú felhasználásában szerepelhetnek, és ezért ellenszolgáltatást nem kérnek. Elfogadják, hogy amennyiben a versenyen a csapat díjazást ér el, úgy a díjazásra került étel receptjét a Szervező rendelkezésére bocsátják és ezért ellenszolgáltatást nem kérnek. Kijelentik, hogy az általunk hozott és elkészített ételek és nyersanyagok az egészségre ártalmatlanok, az ételkészítésre vonatkozó egészségügyi szabályokat betartják.
EGYÉB
A főzőversenyen a csapatok részére a jelentkezés sorrendjében tudunk helyet biztosítani. A főzéshez és a tálaláshoz szükséges fűszereket, eszközöket és a vadhúson kívüli további alapanyagokat a csapatok maguk biztosítják. A főzőcsapatnak a Vadételek Asztala főzőversenyre készített bográcsos ételből csapatonként legalább 10 adag készételt a Szervező által kibocsátott étkezési jegy ellenében biztosítani kell a Fesztivál látogatói számára. A beváltott étkezési jegyeket meg kell őrizni és a Fesztivál végén a Szervező részére át kell adni. A Vadgasztronómiai Nagydíjra készített ételt nem kötelező kóstolójegy ellenében kínálni. Az étel kereskedelmi forgalomba nem hozható, árusítani tilos!
A rendezvényre a belépés INGYENES!
Programok
A rendezvényen minőségi, kézműves termékekkel várjuk a látogatókat. Vásárolhatók sajtok, mézek, kézműves sütemények, fűszerek, különféle erdei finomságok. Lehetőség van fafaragó termékek, bőrből készült díszek, vadászképek, ékszerek, vadászati felszerelések, stb. megvásárlására is.
A gyerekmező programjai közül több foglalkoztató is a fesztivál elejétől a végéig a rendelkezésre áll, így érdemes az egész napot nálunk tölteni.
A rendezvény területén számos izgalmas programmal várjuk a fesztiválra látogató gyerekeket és játékos kedvű felnőtteket.
- ERDEI ISKOLAI FOGLALKOZÁS – Gilice Erdészeti Erdei Óvoda és Iskola bemutatkozása
- PREPARÁTOR JÁTSZÓHÁZ a Preparátorok Baráti Társasága jóvoltából
- TE MELYIK ÁLLAT BŐRÉBE BÚJNÁL? – kreatív arcfestés (térítés ellenében!)
- Bemutatkoznak a HUNGARIKUM JÁTÉKOK és a MintaKINCStár a Fejér Megyei Önkormányzat közreműködésével
- TRÓFEAALÁTÉT ÉS FAESZTERGÁLÁS BEMUTATÓ
- ÁLLATI JÓ! BEMUTATÓ a Budakeszi Vadaspark közreműködésében
A gasztro udvarban változatos ételekkel és nassolni valókkal készülnek, így a rendezvényen azok sem maradhatnak éhesen, akik nem kedvelik a vadhúst.
Az Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál vadétel kínálata
- VADBURGER
- SÜLT SZARVASKOLBÁSZ
- VADPÖRKÖLT ÓRIÁSBOGRÁCSBAN
VADÉTEL KÜLÖNLEGESSÉGEK A FŐZŐCSAPATOK BOGRÁCSÁBÓL
Az aktuális kínálatról érdeklődjön a főzőcsapatoknál!
A főzőcsapatoknál 1 adag bográcsos vadételre beválható étkezési jegy 1.700 Ft-os egységáron vásárolható meg.
A kirándulók körében rendkívül népszerű Pákozd-Sukorói Arborétum és Szabadidőpark Budapesttől mindössze 50 km-re, a Velencei-hegység területén, a Mészeg-hegy oldalában található. A helyszín könnyen megközelíthető az M7-es autópályáról és helyközi járatokkal egyaránt.
Az Arborétum 96 hektáros területe egy napos kirándulás alkalmával bejárható. Kicsik és nagyok is megtalálják a számukra megfelelő szórakozási lehetőséget. Míg a felnőttek tüzet raknak a bográcsozáshoz, a gyerekek a játszótéren bújócskázhatnak, csúszdázhatnak vagy a focipályán sportolhatnak. A szakvezetés alkalmával a kisebbek általános iskolai foglalkoztató füzet segítségével fedezhetik fel a terület élővilágát. A Szabadidőpark a romantikus kistóval kiváló helyszín céges rendezvények, családi napok, esküvők megrendezésére.
A park látnivalói, szolgáltatásai:
– vadaspark – muflon, vaddisznók, szarvasfélék: szika, dám, gím
– madárröpdék – vadlibák, tőkés récék, vadpulykák, gerlék, pávák, fácánok
– kilátó
– interaktív tájmúzeum
– erdészeti tanösvény
– 150 férőhelyes fedett szín
– pihenő- és tűzrakóhelyek tűzifával
– kalandjátszótér
– szakvezetés, erdei iskola, tematikus programok
Nyitva tartás: az év minden napján
Információ és jelentkezés:
Vadászatszervezési és Turisztikai Osztály
turizmus (kukac) vadex.hu
Telefon: 06 22/510-551
A bejegyzés alapja: http://www.vadex.hu