Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Kapuvár Országos kirakodóvásár 2022 vásárnaptár

Kapuvár Országos kirakodóvásár 2022 vásárnaptár

Kapuvári vásár, a városban van heti kirakodóvásár és országos kirakodóvásár is. A heti kirakodóvásár: Csütörtök és Szombat között: 6.00-14.00, az  Országos kirakodó vásár időpontjai Pál napot követő, József napot követő, Teréz napot követő, Erzsébet napot követő, Luca napot követő hét hétfője volt, de már csak a decemberi Luca napit tartják meg.. A vásár nyitva tartása  6.00-12.00 óra között.

Kapuvár Város kirakodóvásárának 2022. évi Vásárnaptára

Helye: Győr-Moson-Sopron megye, Kapuvár, Piactér Kölcsey utca (1473 hrsz. 1517/3 hrsz.)

Ideje: 2022. December 23-i Luca névnapot követő 1. hétfője.

 

Kapuvár Országos kirakodóvásár 2022 vásár időpontok

December 23-i Luca 2022. december 26.

 

A vásár rendezője:
Kapuvár Város Önkormányzata

Kapuvár heti kirakodóvásár

Csütörtök és Szombat között: 6.00-14.00

Kapuvári Piac

Cím: 9330 Kapuvár, Damjanich u.

Nyitva tartás: Csütörtök, Szombat: 6.00 – 14.00

A Kapuvári vásár története

Habár Kapuvár hosszú századokon keresztül úgy tűnik fel a forrásokban, mint a Rábaköz gazdasági-katonai központja, és földrajzi elhelyezkedése (közlekedési folyosó melletti fekvés, tájegységek találkozási pontja) is a kereskedelmi központ korai kialakulására predesztinálná, ennek ellenére a város csak a 17. század legvégén nyert vásártartási jogot. Ez a megkésettség annál is inkább feltűnő, mert Szil (1247-ben Zyl), a későbbi mezőváros már a 13. században rendelkezett piaccal, és a város 1387-től a kapuvári domínium alá volt rendelve, vagy ott van másik példának a mára Fertőszentmiklósba olvadt Szerdahely (1263-ban Sceredahel), amely nevéből ítélve már ekkor tarthatott vásárokat, Csorna és Fertőszéplak középkori eredetű vásárairól vagy éppen Csepregről már nem is beszélve. Szillel, Szerdahellyel, Csornával és Széplakkal szemben azonban Kapuváron nem ismeretes piactartás, noha a vár közvetlen szomszédságában 1669-ben „Az piaczon kávás kult”, vagyis kávás kút tűnik fel, amely kereskedelmi jellegre enged következtetni.
Hogy azonban ez a 1669-ben említett piac még nem jelentett vásártartási jogot, azt egy század végén kelt okmány igazolja, amelyben az szerepel, hogy I. Lipót 1690. augusztus 14-én Bécsben kelt levelében vásártartási jogot adományozott pro oppido Kapuvar, azaz Kapuvár mezőváros számára. Ekkor Kapuvár földesura már a nádor, Pauli Eszterhazy de Galantha, magyarán galántai Esterházy Pál volt. Ha korábban a városban lett volna jelentősebb árucsere-forgalom, a királyi engedélyhez kötött kiváltság aligha született volna meg ekkor. Mindazonáltal a vásártartási jog (ius nundinarum) adományozása Kapuvár számára lefektette az alapjait annak, hogy a későbbiekben a város vásárai országos hírnévre tegyenek szert, a birtokosnak és a településnek kereskedelmi téren is presztízst, no meg helypénz és egyéb bevételek nyomán jövedelmet szerezzenek, és a vásár természetszerűen járult hozzá az urbanizációhoz.

 

A bejegyzés alapja: önkormányzati rendelet. https://kapuvar.blog.hu/2010/04/07/a_csutortoki_piacnap_eredete

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.