Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Kisbér Márton napi vásár 2023. november 9.

Márton napi vásár 2023. november 9.

Kisbér, Márton napi állat és kirakodó vásár 2023. Nagykőrös Kisbér címerében a mérleg az ősi idők óta megszervezett heti piac és az országos állat- és kirakodóvásárokat jelképezi évente 8 alkalommal tart vásárt a város.

A kisbéri állat és kirakodóvásár időpontja: 2023. november 9.

A kisbér állat és kirakodóvásár helyszíne: Komárom-Esztergom megye, Kisbér, Vásártér, Piactér, Kossuth L.u

A Kisbér vásár 2023 ismertetése

Kisbér címerében a mérleg az ősi idők óta megszervezett heti piac és az országos állat- és kirakodóvásárokat jelképezi. A lovarda épület rajza a település egykori ménesére utal. A szőlőszemek, szőlőlevelek a város határában folyó szőlőtermesztést szimbolizálják. “Bakonyalja fővárosa: a lótenyésztés fellegvára”

 

A kisbér vásár 2023-as vásár naptára, vásár időpontjai

A 2023-as kisbéri kirakodó vásárok időpontjai.

 

Vásártéri kapuk nyitása:

Kirakodó vásár: reggel 5:00

Sertéskapu: reggel 5 óra

Szarvasmarha kapu: reggel 5 óra 30 perc

Lóvásártéri kapu: reggel 6 óra

A vásár rendszerint 13-14:00 óráig tart természetesen jó idő esetén.

 

Fenntartó: DOKOB KFT Üzemeltető: Csonka Lászlóné Tel./Fax: +36 34- 490 414 Mobil: +36209207446 E-mail: csongili49@gmail.com

Kisbér vásár 2023-as naptára vásárnaptár 2023-ra, Kisbér bemutatása

Kisbér kedvező földrajzi fekvése miatt gazdag gazdasági és történelmi múlttal rendelkezik. Az első telepesek 1000-1200 között jelentek meg, így az első írásos feljegyzések 1277-ből valók, melyek Beyr néven említik a települést. A települést a 16. században a törökök többször elpusztították, és a A 18. században Kisbér a Batthyány család birtokába került. A család kiemelkedő személyisége gróf Batthyány Kázmér, az 1849-es Magyar Kormány külügyminisztere volt. Emigrációja alatt kisbéri birtokát elkobozták. 1853-ban Ferenc József császár itt alapította meg a kisbéri királyi ménest: itt született Kincsem, a csodakanca.

A településről

Kisbér a Bakony, Vértes, Kisalföld közötti térség (Bakonyalja falvainak) kereskedelmi centruma. Bármelyik irányból érkezünk a városba, elsőként a Csonka tornyú, műemlék jellegű római katolikus templom tűnik fel a szomszédos plébániával. 1856-ban építették Közép-Európa legnagyobb fesztávú fedett lovardáját a ménes számára. A lovardától 100 méterre felállított emlékoszlopon (1889) az akkori leghíresebb lovak neve szerepel. A lovarda előtt Fadrusz János által készített lovas szobor, illetve Kozma Ferenc híres lótenyésztő mellszobra található. A település szívében van a Batthyány-ok által épített gyönyörű angolpark, patakkal, a tó vízesésével, a ma kórházként működő kastéllyal.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.