Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Mezőcsát Országos Állat és kirakodóvásár 2015 november 11.

Mezőcsát Országos Állat és kirakodóvásár 2015 november 11.

Mezőcsát Város Önkormányzata az évszázados hagyományoknak megfelelően 2015-ben is minden hónap második szerdáján hajnaltól kirakodó és állat vásárt tart a belterület végén (Kiss József út) a „geleji” úton azaz a 3305-ös alsóbb rendű összekötő főútvonal mellett.

A Mezőcsát Országos Állat és kirakodóvásár időpontja: 2015 november 11.

A 2015-ös Mezőcsáti Országos Állat és kirakodóvásár vásárnaptára

A teljes 2015-ös mezőcsáti vásárnaptár.

Mezőcsáton a várástartásnak évszázados hagyományai vannak, 1698-ban kapott vásártartási jogot. Minden hónap második szerdáján kerül megrendezésre az országos állat- és kirakodó vásár, a Kiss József út végén. Különböző ruhaneműkből, laksátextilből, háztartási cikkekből, használt holmikból, bútorokból válogathatnak az idelátogatók. Emellett állatokat, zöldséget, gyümölcsöt vásárolhatnak a vásárra érkezők.

A csáti vásár története

A tatárjárás során a település elpusztult, az 1330-as években említik újra, tehát erre az időre épülhetett újjá. Az 1596-os mezőkeresztesi csata után újra elnéptelenedett, mikor azonban Bethlen Gábor fejedelem uralkodása idején Borsod megye erdélyi fennhatóság alá került, újra benépesült a falu. Története az elkövetkezendő időkben is ugyanilyen viszontagságos volt, 1686-ban a császári csapatok felégették, 1698-ban azonban már vásártartási jogot kapott, tehát ismét jelentős település lehetett. A 18. század folyamán már megyegyűléseket is tartottak a városban. Az 1848-49-es szabadságharcban is részt vesznek a lakosok, megtorlásul a császári csapatok ismét felgyújtották Mezőcsátot.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.