Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Móra emléknap 2019

Móra emléknap 2019

Móra Ferenc emléknap 2019. Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Kiskun Múzeum, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Móra Ferenc Társaság tisztelettel hívja és várja Önt és családját a MÓRA FERENC-EMLÉKNAP programjaira

Az emléknap időpontja: 2019. július 19 péntek

Az emléknap helyszíne: Bács-Kiskun megy, Kiskunfélegyháza, Móra tér – Móra szobor

A Móra emléknap 2019 programja

10.45 óra
Móra tér – Móra szobor
Koszorúzás

11.00 óra
Móra Ferenc Emlékház (Móra Ferenc u. 19.)

– Köszöntő
Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója
– Emlékműsor Móra Ferenc írásaiból
Vezeti Kapus Béláné, az egyesület elnöke
– Koszorúzás
– Emléktábla leleplezése
Avatóbeszéd: Balla László alpolgármester
A tábla leleplezése
Vers: Pákolitz István: Móra Ferenc
Közreműködnek a Móra Társaság tagjai és Gombás Bende gimnáziumi tanuló

 

Több jeles évfordulóra is emlékeztek csütörtökön a Móra-emléknapon Kiskunfélegyházán, Móra Ferenc szülővárosában. Száznegyven éve, ezen a napon született az író, újságíró és muzeológus.

Móra Ferenc száz évvel ezelőtt, 1918-ban írta meg a ma is népszerű Kincskereső Kisködmön című ifjúsági regényét, mely 1920-ban jelent meg. A műfaj szigorú szabálya szerint nem regény, hanem közös, hősi elbeszélések füzére. A közös hős, Gergő tulajdonképpen Fercsike, a gyermek Móra Ferenc. Az önálló történetek egy motívumra, Móra Márton szűcs által készített kisködmön csodálatos képességére fűződnek fel. A csodaködmön csak az igazmondó és becsületes gazdájának segít. Móra kiváló pedagógiai érzékkel sugallja ifjú olvasóinak, hogy a valóban sikeres élet nyitja nem kívül a tárgyakban, hanem bent, a lélekben, a jellemben van. Egy-egy fejezet külön tanulságot tartalmaz és ezek révén eljutunk a végső tanításig, miszerint a szeretet az élet – fogalmazott ünnepi beszédében az egyesületi elnök.

Móra Ferenc rövid élete, bemutatása

Kiskunfélegyháza, 1879. július 19. – Szeged, 1934. február 8. 

Szegényparaszt családból származott, édesapja Móra Márton foltozó szűcslegény, majd mester, édesanyja Juhász Anna kenyérsütő asszony. Tanulmányait – a család szegénysége miatt – nehéz körülmények között végezte. A budapesti egyetemen földrajz-természetrajz szakos tanári diplomát szerzett, de csupán egy évig tanított mint segédtanár a Vas vármegyei Felsőlövőn.

Innen még a század elején mint a Szegedi Napló munkatársa került Szegedre. A lapnak 1913–1919 között főszerkesztője volt, majd haláláig állandó munkatársa maradt. Ez volt jóformán az egyetlen hírlap, amely nem állt a világháborús propaganda szolgálatába. 1904-től a Somogyi-Könyvtár és a Közművelődési Palota tisztviselője, könyvtárosa, emellett a régészetre is szakosodott, ásatásokat végzett, 1908-ban a Múzeumok és Könyvtárak Országos Főfelügyelősége által szervezett régészeti tanfolyamot is elvégezte. Tömörkény István 1917-ben bekövetkezett halála után a múzeum igazgatója.

A bejegyzés alapja: https://kiskunfelegyhaza.hu/varosi-program/mora-emleknap/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.