Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Szántó Kovács János Területi Múzeum Orosháza

Szántó Kovács János Területi Múzeum Orosháza

A Szántó Kovács János Területi Múzeum weboldala: http://www.szkm.hu

A Szántó Kovács János Területi Múzeum címe: 5900 Orosháza, Dózsa Gy. u. 5

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 5900 Orosháza, Dózsa Gy. u. 5, Pf. 73
  • Telefon:
  • Email: szkm@szkm.hu

A Szántó Kovács János Területi Múzeum nyitva tartása

Téli nyitva tartás (október 1-április 30):

Hétfő: nincs látogatás
Kedd: 8-14
Szerda: 8-16
Csütörtök: 8-16
Péntek: 8-14
Szombat: 9-15
Vasárnap: nincs látogatás

 

Nyári nyitva tartás (május 1-szept.30):

Hétfő: nincs látogatás
Kedd: 8-14
Szerda: 8-16
Csütörtök: 8-16
Péntek: 8-14
Szombat: 9-15
Vasárnap: 10-12

A Szántó Kovács János Területi Múzeum állandó kiállításai

  • “A viharsarok népe”
  • “Ki otthont adott Orosháza múltjának”

A Szántó Kovács János Területi Múzeum története

Az első múzeum, egy iskolai gyűjtemény, 1927. április 10.-én nyílt meg Orosházán. Megalkotója Juhász Balázs pedagógus, aki a diákokat bevonta a gyűjtő és nyilvántartó munkába is. Egyik tanítványa volt az a Nagy Gyula, aki a II. világháború végén községi igényre letette a városi múzeum alapjait. A gyűjtemény a fiatalon elhunyt Juhász Balázs által összegyűjtött anyag maradványára épült.

Nagy Gyula vezetése alatt (1944–1979) a múzeum körül igazi műhelymunka szerveződött, melynek eredményességét mutatja a megjelentetett 5 évkönyv és a várostörténeti monográfia (1965). Nagy Gyula néprajzkutatóként is megállta helyét. Munkái a paraszti élet hagyományos földművelésével, állattartásával és mindennapjaival foglalkoztak. Egyedülálló kutatásokat végzett a szárazmalmokkal kapcsolatban.

Rövid ideig Beck Zoltán állt a Múzeum élén (1979), aki már ezt megelőzően is jelentős folklórgyűjtést végzett. Érdeme a Darvas-emlékház kialakítása.

A nyolcvanas évek elejétől Hévvízi Sándor vezette az intézményt (1980–2001.). Nyelvész végzettségűként összegyűjtötte Békés megye földrajzi neveit. Igazgatósága alatt nyitotta meg kapuit ― a Darvas József szülőháza udvarán lévő ― Békés Megyei Irodalmi Gyűjtemény, melynek létrejöttében nagy szerepe volt Szabó Ferenc megyei múzeumigazgatónak.

Az orosházi múzeum 1944-től városi múzeumként, Juhász Balázs Múzeum néven működött 1950-ig, mikor is államosították és a Szántó Kovács János nevet vette fel. 1962-től beolvadt a megyei múzeumi szervezetbe, annak keretében működött 2000. december 31.-ig. 2001. január elsejével Orosháza Önkormányzata vette át és azóta működik a múzeum területi hatóságú múzeumként Szántó Kovács János Területi Múzeum néven.

Jelenlegi igazgatója Rózsa Zoltán (2001–), kinek személyében először dolgozik státuszban régész szakember a múzeumban. Az állandó munkatársak: Berta Istvánné (teremőr), Csepreginé Nagy Judit (gyűjteménykezelő-teremőr), Erostyák Zoltán (néprajzos-történész), Füvesi Sándor (közművelődési munkatárs), Hévvízi Sándor (irodalomtörténész), Józó Tamásné (múzeumpedagógus – gyűjteménykezelő – adminisztrátor).

A bejegyzés alapja: http://www.oroshaza.hu/2013/03/13/szanto-kovacs-janos-teruleti-muzeum-2/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.