Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Encsi országos állat- és kirakodóvásár 2024 vásárnaptára

Encsi országos állat- és kirakodóvásár 2024 vásárnaptára

Encs települése 1890.-ben kapott állatvásár tartására engedélyt (vásártartási jog), amely után a XX. század elejére kialakult a jelenlegi helyen lévő élelmiszer piac, amelyről a terület a mai nap is használatos „piac” nevet kapta.
Encs Város Önkormányzata a vásárokról és a piacokról szóló 14/1995. (IV. 24.) Kt. számú rendeletével szabályozza a település közigazgatási területén lévő vásárok és piacok működését. Az akcióterületen lévő „piac” területén, minden hét csütörtökén élelmiszer- és használtcikk valamint minden hét szombatján élelmiszer piac üzemel.
A piac nyitva tartását a vásárokról és a piacokról szóló 14/1995. (IV. 24.) Kt. számú rendelet 4. §.-a szabályozza, amely alapján a heti élelmiszerpiac 6.00 – 15.00 h közötti, a használt-cikk piac pedig 6.00 – 12.00 h közötti időszakban tartható. Az országos állat és kirakodóvásáron 06.00 és 14.00 óra között.

Az országos állat- és kirakodó vásár és éves kiemelt ünnepi vásár (búcsú) helye a Mérai úton lévő 477 és 474 hrsz-ú ingatlanok.

Országos állat- és kirakodóvásár március, május, július, szeptember, október és december hó első csütörtöki napján tartandó. Ha a vásártartás napja ünnepnapra esik, akkor az azt követő hét csütörtöki napján tartható meg.

Encsi országos állat- és kirakodóvásár 2024-es vásárok időpontja

Márciusi OÁK vásár : 2024. március 7. (első csütörtök)

Májusi vásár : 2024. május 2. (első csütörtök)

Júliusi Encsi állat és kirakodó vásár : 2024. július 4. (első csütörtök)

Szeptemberi OÁK vásár : 2024. szeptember 5., szeptemberi encsi vásár (első csütörtök)

Októberi Encs állat és kirakodó vásár : 2024. október 3., októberi encsi vásár (első csütörtök)

Decemberi OÁK vásár : 2024. december 5. (első csütörtök)

Encs története

Encs Észak-Magyarországon, a Hernád folyó völgyében, Miskolctól 40 kilométerre fekszik. Abaúj közepében, a Miskolc-Kassa nemzetközi főút felezési pontján helyezkedik el. A térség kulturális, gazdasági, közigazgatási központja. Alapvetően mezőgazdasági jellegű a terület, magas színvonalú gyümölcstermesztése országos hírű.

A város lakóinak száma 6500 fő körüli a hozzákapcsolódó településrészekkel (Fügöd, Abaújdevecser) együtt.

Régészeti ásatások szerint emberek laktak a város mai helyén már az őskorban, és azóta is folyamatosan. A honfoglalás és az államalapítás után a terület Újvár megye része lett egy 1219-ből származó írásos emlék alapján. A történelem viharai, a tatárjárás, a török hódítás, a Habsburg hatalom ellen vívott harcok a városon is végigsöpörtek. A Rákóczi szabadságharc után a kurucokhoz hűséges Encset az átvonuló németek 1706-ban bosszúból felégették.

 

 

A bejegyzés alapja: helyi önkormányzati rendelet. http://www.encs.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.