Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Pásztó vásár Országos állat- és kirakodóvásár 2023. október 8.

Pásztó Országos állat- és kirakodóvásár 2023. október 8.

Pásztó vásár 2023-ban is, február és november között, minden hónap második vasárnapján, országos állat- és kirakodóvásárt tartanak Pásztó Homoki dűlő részén.

A vásár időpontja: 2023. október 8., vasárnap, októberi pásztói vásár

A vásár helyszíne: Nógrád megye, Pásztó, Homoki dűlő

A Pásztó vásár 2023,  országos állat és kirakodóvásárról

A pásztói országos állat- és kirakodóvásárt évi 10 alkalommal február és november között, minden hónap 2. vasárnapján tartják.

A teljes Pásztó 2023-as pásztói vásárnaptár .

A vásár rendezője:
Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft.
Pásztó, Kossuth út 114.
Telefon: 32/460-189

 

A pásztó vásár, a település rövid története

A kedvező természeti, földrajzi adottságok hamar alkalmassá tették a vidéket emberi megtelepedésre. Pásztó már az ősidőktől, kezdve lakott hely, területén őskorból és a bronzkorból származó leletek kerültek napvilágra, és már a népvándorláskor ismert település volt.

István, az ifjabbik király, a kegyúri jogot 1265-ben a Rátót nemzetségből való (de genere Ratold) Domokos mester fiára, Istvánra, a királyné lovászmesterére és ennek családjára ruházta, és 1279. szeptember 25-i rendeletében, kimondta, hogy a pásztói apátság népeinek bírája Rátót István mester, így ügyeikben sem nádor, sem az országbíró, sem Ujvár ispánja nem bíráskodhatik. Rátót (Porch) István kegyúri jogát IV. László is megerősítette.

Rátót (Rátold) leszármazottak – Tariak, Pásztóiak – hosszú évszázadokon keresztül voltak a település életének meghatározói. Pásztó 1298-ban vásártartói jogot kapott.

Fejlődik ipara, mezőgazdasága, melyben kiemelkedő a szőlőkultúra jelentősége. Ennek emlékei a Fő úti gótikus pincék, melyek még ma is használhatók bor tárolására. Tari Lőrinc kérésére 1407. április 26-án Zsigmond király városi kiváltságlevelet adományozott Pásztónak, melyben a város lakóit, a budai polgárokkal egyenlő jogokkal ruházta fel. Kulturális központ jellegét bizonyítja, hogy egy ideig hiteleshelyként működött a pásztói konvent. Középkori iskolája miatt a 15. században nevezetes volt. Pásztó fénykorát a török hódítás törte meg. Száz évig csak égett kövű falak jelezték a várost.

 

A bejegyzés alapja: http://www.paszto.hu , önkormányzati rendelet.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.