Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Abony Országos Állat és Kirakodóvásár 2024. február 3.

Abony Országos Állat és Kirakodóvásár 2024. február 3.

Abony vásár 2024 minden hónap első szombatján országos állat és kirakodóvásárt tartanak az abonyi Vásártéren. Ettől kis mértékben el szoktak térni ünnepek miatt.

A vásár időpontja: 2024. február 3., szombat, februái abonyi vásár

A vásár helyszíne: Pest megye, Abony, Vásártér

Az abonyi vásár nyitva tartása

05:00 – 14:00 óra között

Az abonyi Országos Állat és Kirakodóvásár 2024-es vásár naptár vásár ismertetése

Abonyban minden hónap első szombatján országos állat és kirakodóvásárt tartanak az abonyi Vásártéren. Ettől kis mértékben el szoktak térni ünnepek miatt.

A vásár helyszíne: Pest megye, Abony, Vásártár, Törteli út – Mátyás Király út kereszteződés, Vásártér 0161/1 hrsz.

 

Sajnos a pontos időpontokat nem tudjuk, csak a hivatalosan meghatározott időpontok alapján készítettük el a 2024-es abonyi vásárnaptárt. Így kérjük, hogy előtte érdeklődjön a szervezőktől.

Abony bemutatása

Abonyt Pest megye Dél-keleti sarkában Cegléd és Szolnok között találjuk, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye mezsgyéjén, Budapesttől 85 km távolságra. Területe 22.204 kat. hold, azaz csaknem 13 ezer hektár, mely az Alföld közepére jellemző nyugodt térszín, zömében a Tisza árterülete. Feltöltött területe a Monor – irsai homokvidék szélén, a Duna – Tisza közének homokhátságán fekszik. Tengerszint feletti magassága 90 méter körüli.

Helységünk első írásos oklevélszerű története 1450-1472 között a Weseni család nevéhez kapcsolódik. Az 1450. december 2-án kelt oklevél szerint a mai abonyi határ területén fekvő akkori falvak: Aban, Mikelaka, Vadaegyháza pusztult helyek Paládiccsal együtt. Közülük három örökre pusztult hely.

Az idézőlevél helységünket Aban néven említi, melyet a besenyő Aba származékként tartja számon a nyelvtudomány. Évszázadok során Aban, Abon, Nagyabony, Szolnok-Abony, Nagy-Aban volt használatban.

Abony – mezőváros. A község fejlődését részben sietteti, hogy 1748-ban vásárszabadalmat kapott, Mária Terézia mezővárossá emelte, s az is, hogy fontos és forgalmas útvonalba esett.

A község területén nemesi birtokosok osztoznak és ezek a községben is laknak. Lakóházakat építenek, melyek általában nagy kertek közepén feküsznek. Növekszik a lakosság száma is, melyre a céhek alakulása a jellemző. Céhek csak kellő számú iparos letelepedése esetén jöhetnek létre.

 

A bejegyzés alapja: http://www.abony.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.