Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

A méhek napja – április 30.

A méhek napja

A Méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünnepeljük Magyarországon, mivel ez idő tájt teljesedik ki az élet a kaptárban és a méheket körülvevő természetben.

A méhek napja időpontja: április 30.

A méhek napja céljai

A Méhek Napja alkalmából nem csak a méz fogyasztásra hívják fel a méhészek a figyelmet, hanem a méhek nélkülözhetetlenségére is. A méhek megporzó munkája nélkül ugyanis, nem lenne élet a Földön! Éppen ezért óvni kell őket és különösen mostanság, amikor virágoznak gyümölcsfáink a keretekben, fokozottan gondoljunk a méhek védelmére. Ne permetezzünk nappal, amikor a méhek aktívak, semmilyen vegyszerrel! Ha védi a méheket, akkor óvja a természetet is! Ha sok mézet fogyaszt, akkor védi a saját egészségét!
Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás (kb. 0.7 kg évente fejenként, ami elmarad az uniós 1,1 kg-tól), a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. E napon országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, játszóházzal várják a méhészek az érdeklődőket. Az Egyesület, a mézfogyasztás népszerűsítésén túl, hangsúlyozni kívánja a méhek természetben betöltött nélkülözhetetlen szerepét is. A rendezvényeken gyakorló méhészek, méhészeti szakírók, szakemberek ismertetik a méz emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait. Aki meglátogatja a rendezvényeket, akár több mint 15 fajta mézből kóstolhat és részletes ismertetést kap a különböző mézek hatásairól.

Mára már nem pusztán a méz fogyasztásának szélesebb körben való terjesztése a cél, hanem az a fontos tudnivaló és egyben üzenet is, hogy a természet rendjébe minél kevésbé avatkozzunk be mesterségesen – vegyszerek alkalmazásával, fajok és erdők kipusztításával, környezetszennyezéssel – mert ezek mind jelentősen befolyásolják a méhek életét és munkáját is és természetesen az egész természetét, végső soron a mi életünket is.

Az elmúlt esztendőkben többször hallottunk a méhek tömeges pusztulásáról is, melynek összetett, de a környezetszennyezéssel nyilvánvalóan összefüggő okait számos szakember vizsgálja már napjainkban.

 

A bejegyzés alapja: http://www.omme.hu/?p=8846

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.