Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

I. Újszászi Kocsonyafesztivál 2020

I. Újszászi Kocsonyafesztivál 2020

Újszászi Kocsonyafesztivál 2020. A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel, amely sajátos „kocsonyás” állagát a megdermedt, zselatint tartalmazó levének köszönheti.

A kocsonyafesztivál időpontja: 2020. február 29., szombat, 7:30–20:00

A kocsonyafesztivál helyszíne: Jász-Nagykun-Szolnok megye, Újszász, fő tér, Piac tér és környéke

A I. Újszászi Kocsonyafesztivál 2020 programja

07,30 óra Főzőverseny indulása, alapcsomagok-főzőhelyek átadása.
09,30 óra Ünnepélyes megnyitó. A rendezvényt Dobozi Róbert Újszász Város Polgármestere nyitja meg.
10,00 óra Tradicionális disznótor (húsfeldolgozás mellett, mesék a régi idők disznóvágásáról)
12,00 Jó ebédhez szól a Torda!
A hangosítás: Czétényi Krisztián és Szaszkó Soma.
14,00 óra Tradicionális disznótor (húsfeldolgozás mellett, mesék a régi idők disznóvágásáról)
15,00 farsangi jelmezek felvonulása.
15,00 óra helyi fellépők műsorai, gyermekműsor
16,30 óra Főzőverseny zárása, majd kiszebáb égetés.
17,30 óra eredményhirdetések, mind a főzőverseny, mind a jelmezverseny vonatkozásában), Tombola.
18,00 óra Sztárvendég: Kadlott Karcsi lakodalmas élő műsora.

A helyszínen egész nap kézműves árusok, büfé, forró italok, frissen sült hurka-kolbász, délután kocsonya várja a helyszínen megjelent vendégeinket.

Helyszín: Újszász, Fő tér – Piac tér, ahol nagy méretű, infra melegítő panelekkel felszerelt rendezvénysátor áll rendelkezésre a vendégek részére, piactér környékén pedig a főzők részére főzőhelyek, pavilonok kerülnek felállításra a rendezvény lebonyolítására.
Ideje: 2020. február 29. – szombat
Fővédnök: Dobozi Róbert Újszász Város Polgármestere
A Fesztivál INGYENESEN látogatható!!!

A kocsonya főzőverseny és a fesztivál bemutatása

Rendezvényünk célja Újszász város népszerűsítése mellett, egy élményekkel teli családi-baráti összejövetel szervezése, mely kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt a tavasz közeledtének és a tél búcsúztatásának ünneplésével.

A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel, amely sajátos „kocsonyás” állagát a megdermedt, zselatint tartalmazó levének köszönheti. A készítés miatt a téli időszak hagyományos étele, melynek készítése időigényessége miatt a mai rohanó világban a fiatalok számára már nem igazán ismert.

De hogy senki ne ijedjen meg a főzésétől, a hozzá értő generáció néhány jó tanácsa:

• Jó minőségű alapanyagok: lehetőleg legyen friss, a bőrkés részek lehetnek mélyhűtöttek). Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék legyenek rendesen letisztítva. Ügyelj a térfogatra!
• A “főzés” ne főzés legyen, hanem abálás (95 fokon). Ezt abból látod, hogy a lé nem forr, hanem gombostűfejnyi kis buborékok keletkeznek benne. A főzés teljes ideje akár 5 óra is lehet.
• A fűszerezés: legyen benne elegendő fokhagyma, szemes bors és só. A zöldségek: ízlés dolga.
• A lé kezelése: ha a lé felületéről a zsírt nem távolítod el, a tálakon ott lesz majd a kocsonya tetején. Igaz, le lehet róla szedni, de a látvány nem lesz valami szép.
• A tálalása: ha lehet, ne mélytányérokba, hanem perem nélküli tálakba tedd, mert szebb és akár előételként is feltálalhatod úgy, hogy a széleken késsel kicsit fellazítva egy tálra kiborítod. Szép, cikk alakú szeletekre lehet így vágni.

Bírálás

Az elbírálás során hangsúlyt kap a megjelenés, de számít a korabeli, antik eszközi bemutatása, használata, népi ruházat viselte.
Minden nemzetnek csodálatos hagyományai vannak, így nekünk, magyaroknak is, melyre a gasztronómiai hagyományok felelevenítésével segítünk rávilágítani azzal is, ha hazánk különböző tájegységeire jellemző ételeket készítenek a versenyzők. Mindez csodásan jellemezné, hogy milyen sokfélék vagyunk, sokféle szokással: együtt mégis fantasztikus dolgokat tudunk megvalósítani, alkotni.

Mindezekért várjuk és szeretettel hívjuk a városunkból, a környékből, sőt a környező országokból nevezni kívánó remek szakácsokat, szakácsnőket, gyakorlott és kevésbé gyakorlott háziasszonyokat, főzni tudó férfiakat. kedves családtagjaikat, barátaikat, kollégáikat, valamennyi – a gasztronómia iránt elkötelezett embertársunkat.

A főzőverseny nevezési díja: 6.000,- Ft. melyet a helyszínen vagy előre utalással az Újszászi Önvédelmi SE számlájára: 11600006-00000000-65850239.vagy a helyszínen lehet befizetni.
A nevezési díj feljogosít minden kategóriában történő megmérettetésre és tartalmazza az induláshoz szükséges alapcsomagot (hústermékek), plusz egy garnitúra sörpadot is.
Nevezési határidő: 2020. február 28. 12,00 óra.

Szabályok

A FŐZÉST KIZÁRÓLAG GÁZZAL, BOGRÁCSBAN VAGY ÜSTHÁZBAN ENGEDÉLYEZZÜK! A helyszínen lehetőség van pavilonok korlátozott számú bérlésére. (6000,- Ft/db.). Saját pavilon használata megengedett.
Az alapcsomagon kívül egyéb – otthonról hozott – alapanyagok használatát és az előkészítés bizonyos lépéseit a szabályok megengedik. Az elkészítésre nyitva álló idő: 8 óra.

A főzőverseny szabályai

A versenyt két kategóriában díjazzuk: hagyományos és különleges (sertéshúson kívül, egyéb termékből készült) kocsonya. Az ízek mellett, a tálalás is külön díjazásra kerül. Továbbá a kocsonya étel mellé otthon, vagy a helyszínen elkészített házi sütemények versenyét is hirdetjük.
Szabályaink minden csapat részére előírja 15-15 tál kocsonya tálalását, melyet Kóstoló jegy ellenében értékesíthet, melyhez a tányért mi biztosítjuk. Az ebből befolyt összeg a csapatok költségeit csökkenthetik. (Pontos részletek a helyszínen.)

Díjazás

– hagyományos kocsonya
– különleges kocsonya
– házi sütemény
A hagyományos kategória: amit mindenki ismer, és elkészítése nem szorul magyarázatra.
A különleges kategória: csak a fantázia szab határt, bátran használják a fantáziájukat és ízlelőbimbóikat, lehet húsmentes, halas, tojásos, zöldséges, borkocsonya, bármi, ami nem hagyományosan készül.
Házi sütemény készülhet otthon, vagy a helyszínen egyaránt.
Szabályaink megengedik hogy ebben a kategóriában külön – azaz Kocsonyafőzés nélkül is – indulhatnak a nevezők, azonban az abszolút kategória győztese ebből a körből nem kerülhet ki. Nevezési díj ez esetben: 3.500,- Ft.
1-3. helyezett serlegdíjazásban részesül.
Ezen kívül az Abszolút győztes díja és számos különdíj kerül kiosztásra.
Zsűri: Ambrózi Zoltán és barátai, a Szabadtűzi Lovagrend tagjai
Műsorvezető: Torda Ferenc

 

 

A bejegyzés alapja: https://www.facebook.com/events/%C3%BAjsz%C3%A1sz-f%C5%91-t%C3%A9r-piac-t%C3%A9r-%C3%A9s-k%C3%B6rny%C3%A9ke/i-%C3%BAjsz%C3%A1szi-kocsonyafesztiv%C3%A1l/207320970479977/

További 2020-as farsangi program ajánló, farsangi programok.


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.