Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Béke világnapja Január 1

Béke világnapja Január 1

1967 óta a katolikus egyház ünnepe (World Day of Peace). 2000. január 1-jétől az ENSZ kezdeményezésére világi ünnepként is számos országban békevilágnapot tartanak, kezdetben One Day in Peace („egy nap békében”), ma pedig Global Family Day néven (azaz a „globális család” napja, amikor a Föld lakói egyetlen nagy családot alkotnak a békéért)

A béke a háború ellentéte. Míg a háború az erő uralmát jelenti, a béke az elismert jogét, legalábbis a szó elvi értelmében. A gyakorlatban a béke jelentheti az emberi jogok teljes tiszteletben tartását éppúgy, mint a két háború közötti felfegyverkezés időszakát. A béke jelenti továbbá a háború befejezését, melyet békeszerződés zár le béketárgyalásokat követően, ahol a hadviselő felek megegyeznek egymás között vagy külső bírák vagy hatalmak közreműködésével. Az egész világon megvalósuló béke állapota a világbéke.

Békemozgalmak

A békemozgalmak olyan társadalmi mozgalmak, amelyek olyan közvetlen célokért küzdenek, mint egyes helyi háborúk befejezése, az emberek közötti erőszak megfékezése egy-egy társadalmi konfliktus kapcsán stb. Ezek a konkrét célok gyakran kiegészülnek a világbéke elérésével mint végső céllal. A célok elérésére változatos eszközöket vesznek igénybe: diplomáciai, politikai nyomásgyakorlás, bojkottok, tüntetések, tömeges demonstrációk. Céljaik sokszor összekapcsolódnak a civil társadalom más mozgalmaival, más civilszervezetek tevékenységével. Ilyenek például az újhumanista mozgalmak, a környezetvédelem, az antirasszizmus.

 

A bejegyzés alapja: http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9ke

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.