Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XIII. Hajdúsági Disznótor 2020

XIII. Hajdúsági Disznótor 2020

A XIII. Hajdúsági Disznótor 2020 és V. Hajdúsági Népművészeti Nap 2020 Hajdúböszörményben.

A disznótor időpontja: 2020. február 8.

A disznótor helyszíne: Hajdú-Bihar megye, Hajdúböszörmény, FÜRDŐKERTI IFJÚSÁGI SZABADIDŐKÖZPONTBAN (Hajdúböszörmény, Nagy István u.38/a)

A XIII. Hajdúsági Disznótor 2020 programja

2020. február 8. (szombat)

08:00 Kapunyitás a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpontban

08:30 A XIII. Hajdúsági Disznótor és V. Hajdúsági Népművészeti Nap megnyitója

FŐZŐVERSENY KEZDETE

09:00 A Hajdúböszörményi Népzenei Együttes válogatás műsora

10:00 Szeredás Népzenei Együttes Alföldi „Gyermeklakodalmas” című gyerekműsora

11:00 A Fölszállott a Páva döntős Pendely Énekegyüttes műsora

12:00 A Bakator Zenekar népzenei műsora

12:30 A Bocskai Néptáncegyüttes felnőtt csoportjának műsora és táncháza

14:00 Pál István „Szalonna” és Bandája élő koncert

15:30 A Főzőverseny és a pálinkaverseny eredményhirdetése

16:30 Kapuzárás

8.00-16.00 PROGRAMJAINKRA FŰTÖTT SÁTORBAN 0 VÁRJUK VENDÉGEINKET!

– SZEKERES ANTAL KOVÁCSBEMUTATÓJA

– HÁZI CSIGATÉSZTA KÉSZÍTÉSE

– KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS GYEREKEKNEK

– TERMELŐI ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR –

HÍRVÉDJEGYES TERMÉKEK KÓSTOLÁSA

Egész nap a Bakator Zenekar húzza a talpalávalót!

A Hajdúsági disznótor ismertetése

Ősi népszokásaink garmadával vannak, ha nem őrizzük, szanaszét szaladnak. Elkallódnak sorba, elfeledjük mindet, pedig unokáinknak emléket ez hirdet. Ezzel a gondolattal nyitotta meg Kathi Lajos ceremóniamester a rendezvényt. 2019-be tizenkettedik alkalommal rendeztek Hajdúsági disznótort és negyedik alkalommal Hajdúsági Népművészeti Napot, melynek a Fürdőkert adott otthont, február 9-én.

A Bakator Zenekar muzsikája után Kiss Attila polgármester elmondta, a mai modern világban a fiatalabbak, de már az idősebbek is elfelejtik a múltat, a gyerekkorukat. Egy ilyen rendezvény, mint a disznótor is, remek lehetőséget ad arra, hogy picit visszaidézzék azt az időszakot. fizikai munkát végeztek. I

tt, a Hajdúságban jó feketeföld található, így volt min megteremnie a kukoricának, és meghíznia a disznónak. A disznóölés közös családi, baráti, szomszédsági ünnep volt. A hajdúk nagyon összetartó emberek voltak fogalmazta meg gondolatait Vajda farkáig.

A disznótoros ételekről

Hagyományos ételeket készítettünk, szószokkal, mártásokkal, egészséges csírákkal és zöldségekkel. Manapság a családban nem szoktunk disznót vágni, csak ilyen rendezvényeken mutatkozunk meg mondta el Lellősi Gyöngyi, a csapat egyik tagja.

A főzőversenyen harminc csapat tagjai kezdtek az ételek készítéséhez. A versenyzők többségében hagyományos, böszörményi cukros májas hurkával, kolbásszal, orjalevessel, pecsenyével, tepertővel, hagymás vérrel, káposztás hússal vettek részt a megmérettetésen. A debreceni Campus Nagyerdei Étterem, Lecsó Debrecen csapata merész ötlettel állt elő. Egy tizenhét fogásos menüt vittek a zsűri elé. Úgy gondoltuk, a disznó minden részét feldolgozzuk, a fülétől a farkaig.

A testvérvárosok is képviseltették magukat a megmérettetésen. Márton Béla Harkányból érkezett. Szerintem ez egy jó közösségformáló rendezvény. Azt vettem észre, a böszörményi program egyre jobban kinövi magát, egyre színvonalasabb. Nagyon jó összetartó ereje van az egész rendezvénynek fogalmazott a vendég. A Kerecsen Íjász Egyesület tagjai káposztás húst készítettek. Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szólt arról, hogy a hagyományőrző rendezvények ordítanak azért, hogy a tradíciókat tovább vigyük, majd hozzátette, Hajdúböszörmény jó vendéglátó.

 

A bejegyzés alapja: https://hajduboszormeny.hu/xiii-hajdusagi-disznotor

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.