Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Egry József Emlékmúzeum Badacsonytomaj

Egry József Emlékmúzeum Badacsonytomaj

Az Egry József Emlékmúzeum weboldala: http://badacsonyiprogramok.hu/egry-jozsef-emlekmuzeum.html

Az Egry József Emlékmúzeum címe: 8258 Badacsonytomaj, Egry József sétány 21

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 8258 Badacsonytomaj, Egry József sétány 21
  • Telefon: (+36 87) 431 044

Az Egry József Emlékmúzeum nyitva tartása

A 2014. évben az Egry József Emlékmúzeum május 1-től október 5-ig várja a látogatókat hétfő kivételével naponta 10.00 – 18.00 óráig.

Az Egry József Emlékmúzeum története

Badacsonyban közel a parthoz, a festőről elnevezett Egry József sétányon 1973-ban, a festő születésének kilencvenedik évfordulóján megnyílt a hajdani műteremlakásban – a festőnek és családjának 1941 óta otthont adó kis villaépületben – és a hozzá épített galériás, kétszintes kiállítóteremben az Egry József Emlékmúzeum.

Azóta csaknem harminc esztendő telt el: szinte annyi, amennyit Egry, itt letelepedve, kizárólag a festésnek szentelve életét, leélt. Múzeumába tízezrek zarándokoltak el és ismerkedtek meg képeinek egyszeri, megismételhetetlen csodájával. Közben a régi ház felújításra szorult, és a hozzá épített galériás kiállítási teremmel is megszaporodtak a gondok. A megoldás egy felújított és kiegészített, korszerű új épületegyüttes lett, amely Wéber János tervei alapján remek világítást és kiállítási teret teremtve, körülöleli a kegyelettel megőrzött eredeti kis házat. Az emlékmúzeum új, 2002-ben nyílt kiállításában az Egry-féle ház első emeletén látható Egry festői munkásságának a korai évekből származó válogatása: arcképek és önarcképek, konstruktivista és szecessziós hatást mutató tájképek, Szajna-parti rakodókat és a brugge-i kikötők világát megörökítő festmények, a műterem falain pedig a Balatonhoz érkezés képei. Az új épületbe kerültek a portrék, Egry édesanyjának és feleségének arcképe, a festő drámai hatású önarcképei között. A nagyteremben: a Balaton világa.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.