Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XIV. Levendula fesztivál és levendula hetek 2018

XIV. Levendula fesztivál és levendula hetek 2018

Helyi hagyományokra épülő, táji kötődésű rendezvényünk a Levendula Fesztivál. A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának.

A levendula fesztivál időpontja: 2018. június 15- július 1.

A levendula fesztivál helyszíne: Veszprém megye, Tihany, Aranyház u. 1., Belső-tó partja, Mádl Ferenc tér, Batthyány utca

A XIV. Levendula fesztivál és levendula hetek 2018 programja, ismertetése

Szedd Magad időpontja: 2018. június 15 – legkésőbb június 22-ig, 9.00 órától 19.00 óráig, a virágzás függvényében, készlet erejéig és az adott napra lekerített területen!

Helyszín: A Tihanyba vezető (7117-es) út mellett (Gödrösi elágazó), GPS: 46.919750, 17.864778

A levendula szedéséhez a helyszínen arató táskát kell vásárolni, a virágszedés csak ezt követően kezdődhet!

A táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb díja.

Drónok (pilóta nélküli légijárművek) használata a Tihanyi-félszigeten kizárólag az illetékes hatóságok előzetes engedélyével lehetséges!

Előzetes regisztráció nem szükséges!

Az ültetvényre a belépés, fotózás díjtalan!

Hol lehet a levelndulát szedni

A levendulás közelében a személygépkocsik számára ingyenes parkolási lehetőséget biztosítunk!

A 7117-es közút (tihanyi bekötőút), levendula-ültetvény melletti szakaszán a megállás, parkolás tilos!
A forgalmat és a parkolást irányító természetvédelmi őreink utasításait kell követni!

Az autóbuszok a levendula ültetvénynél még a ki- és beszállás idejére sem állhatnak meg! A rendőrség megtiltotta! Számolni kell a tihanyi forgalmi rend változással is. A múlt évben volt először. Nem tudjuk, hogy idén hogy dönt a rendőrség. Később határozzák meg az útvonalat.

Autóbuszok a Fogas Csárdával (Tihany, Kossuth L. u. 9. kb. 1,5 km a Szedd Magad területétől) szembeni fizetős parkolóban, vagy az Apáti fogadókapuban (GPS:46.921406, 17.857116), a 71-es út és Tihany faluba vezető kereszteződésnél lévő parkolóban (térítésmentes, kb. 1 km a Szedd Magad területétől) van megállási-parkolási lehetőség.

Helyi hagyományokra épülő, táji kötődésű rendezvényünk a Levendula Fesztivál. A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezen hagyományok az elmúlt évtizedek során egyre kisebb hangsúlyt kaptak, az utóbbi években azonban történtek törekvések a helyi levendulával kapcsolatos szokások felelevenítésére és minél szélesebb körben való megismertetésére.

Célunk a levendulával kapcsolatos ismeretterjesztés, természetesen szórakoztató formában, mely lehetőséget nyújt a helyi amatőr művészeti csoportok fellépésének is, ugyanakkor fontos szerepet játszik a rendezvényen a népművészei kirakodóvásár, kézműves játszóház, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjait ismerhetik meg a fiatalabbak és idősebbek A program szervezésében szorosan együttműködünk a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkkal, munkatársaik segítségével kalauzoljuk el az idelátogatókat a Tihany-félsziget levendulamezőire.

A részvétel feltételei:

1. Arató táska vásárlása, kisebb méretű (22×17,8×8 cm) díja: 1.500 Ft/db, a nagyobb méretű (22x28x11 cm) díja: 2.500 Ft/db. Egy személy csak egy aratótáskát vásárolhat, a napi készlet erejéig, 9.00 órától 19.00 óráig. A levendulát kizárólag az előzetesen megvásárolt arató táskába szedheti, más tárolóeszköz (zacskó, táska, zsák, doboz, stb.) használata nem megengedett.
2. A levendulát mindenki saját felelősségére, saját kézi eszközzel szedheti (olló, metszőolló). Szükség esetén, korlátozott számban, metszőollót tudunk kölcsönözni a helyszínen. A növények védelme érdekében tilos a kézi, vagy nem megfelelő eszközzel végzett virágszedés. Természetvédelmi őreink segítenek, megmutatják a szedés helyes módját.
3. A virágot az ültetvény erre kijelölt részén lehet szedni.
4. Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és annak felelősségére vehet részt a szedésben!

5. Virágszedés után valamennyi vendégünk zacskónként egy, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyeit bemutató leporellót kap, mellyel egy felnőtt két alkalommal kedvezményesen léphet be a kiadványban feltüntetett bemutatóhelyeinkre. A kedvezményt 2019.02.28-ig érvényesítheti.
6. A helyszínen levendula tövek vásárlására nincs lehetőség. Ültetésre alkalmas levendula tövek, valamint egyéb levendula-, és nemzeti parki termékek vásárlására (levendula szappan, olaj, csoki, szörp, lekvár, ajándéktárgyak, levendula ételeket tartalmazó szakácskönyv, bivaly-, és szürkemarha szalámi, stb.) a tihanyi Belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontban van lehetőség! Kérjen további információt a helyszínen dolgozó kollégáinktól!
7. Kérjük, készüljön fel az időjárási körülményekre, gondoskodjon ivóvízről és napsütés elleni védelemről.

 

Telefonszám: +36307497177

E-mail cím: tihany-muvhaz@canet.hu

Weboldal: tihany.hu

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIX. Tatai Vadlúd Sokadalom 2021

XIX. Tatai Vadlúd Sokadalom 2021 Az esemény időpontja: 2021. november 27-28. Az esemény helyszíne: Komárom-Esztergom megye, Tata, Tatai ...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.