Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XIV. Kocsonyafesztivál Miskolc 2020

XIV. Miskolci Kocsonyafesztivál 2020

Hét év után, február 14-én hazatér Miskolcra a Kocsonyafesztivál. A város korábban országos hírű téli fesztiválját idén újra az alapító-tulajdonos, Rózsa Edit támogatásával és részvételével, az általa meghatározott elvek mentén szervezi meg Miskolc városa, abban a szellemben, amely a programsorozatot egykor népszerűvé és elismertté tette.

A miskolci kocsonyafesztivál időpontja: 2020. február 14-16.

A miskolci kocsonyafesztivál helyszíne: Miskolc, Fő utca

A XIV. Miskolci Kocsonyafesztivál 2020 programja

Eddig ismert fellépők:
 • Bródy János
 • Bagossy Brothers Company
 • 30Y
 • Paddy And The Rats
 • Bohemian Betyars
 • Ladánybene 27
 • Anna And The Barbies
 • Old Boys
 • Random Trip
 • Müller Péter Sziámi and Friends
 • Balkan Fanatik
 • Passo

 

 

Miskolci Kocsonyafarsang, Miskolci Farsang 2020

A Miskolci Kocsonyafesztivál története

Hét év után, február 14-én hazatér Miskolcra a Kocsonyafesztivál. A város korábban országos hírű téli fesztiválját idén újra az alapító-tulajdonos, Rózsa Edit támogatásával és részvételével, az általa meghatározott elvek mentén szervezi meg Miskolc városa, abban a szellemben, amely a programsorozatot egykor népszerűvé és elismertté tette.
Miskolc szeretete, a város iránti rajongás az, ami áthatott minden Kocsonyafesztivált, és amibe beleszerettek nemcsak az itt élők, hanem az ide látogatók is.
Az induláskor, 2000-ben kitűzött célokat túlszárnyalva, tizenhárom év alatt a Kocsonyafesztivál az ország egyik legismertebb, egyben a téli szezon legnagyobb szabadtéri fesztiválja lett, ami 250 ezernél is több látogatót vonzott Miskolcra, több szakmai elismerésben is részesült.
Idén, három napon át, február 14-től 16-ig újra az eredeti, mára mindenki által jól ismert legenda adja a fesztivál alapját: a miskolci kocsonyában pislogó béka és természetesen a híres miskolci kocsonyák különleges kínálata.
A történetnek több verziója is létezik. Az egyik, talán legismertebb adoma úgy tartja, hogy az eset Potyka Kati miskolci fogadójában történt, ahol a derék korcsmárosné egy tóth fuvarosnak szolgálta fel a hűtött specialitást, amelybe beledermedt egy béka, az pislogott a tálból a rémült atyafira. Más források szerint az eset egy avasi borospincében történt, ahol egy képviselőre hunyorgott a kocsonyába fagyott kétéltű. Az idei fesztivál országos hírű házigazdái között, Potyka Kata, Tóth Atyafi és a Béka mellett megjelenik Kasza Sára is, aki az utolsó miskolci boszorkányper vádlottja volt, aki becsületét védte meg miskolcias virtussal.
A város híres közösségépítő fesztiválja vár és hazavár mindenkit, aki együtt akarja átélni, érezni Miskolc szeretetét.
Kocsonyafarsang Miskolcon 2020-ban is.

Az Észak-magyarországi régió, s ezen belül Miskolcról és térsége népszerűsítéséből kiinduló „Vendégségben Miskolcon” programsorozat (1999) kiemelkedő rendezvénye, a Miskolci Tél – Kocsonyafesztivál mára egy egyedülálló, kiemelkedő látogatottságú és elismertségű országos rendezvény.
A miskolci hagyományok felkutatásával, s ennek eredményeként egy régi kocsonya-legenda felelevenítésével, a „Vendégségben Miskolcon” program éves zárásaként 2001-ben megrendezték az első Miskolci Kocsonyabált, majd 2002-ben a következő bál társrendezvényeként az első Miskolci Kocsonyaünnepet, 2003-ban a Kocsonyagálával kibővített Kocsonyafesztivált, 2004-től a Miskolci Tél – Kocsonyafesztivált.

A fesztivál célja, hogy a téli szezonban is a városba látogassanak a kül- és belföldi vendégek, s Miskolcban egy vendégszerető, gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag régióközpontot ismerjenek meg. Az 1999-ben elindított program közvetve jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a város egyik esélyese lett az „Európa Kulturális Fővárosa 2010” címnek.

A legenda…

„Pislog, mint miskolczi kotsonyában a béka!”

A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonya”, vagy „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. A szólás elterjedésében nemcsak a szájhagyomány, hanem két emléktárgy is szerepet játszott. Az egyik egy miskolci kiadású képeslap. A másik fontos tényező pedig egy miskolci emléktányér volt. A két világháború között több száz, talán több ezer tárgy, és képeslap vitte hírül a kocsonya történetét. De hogy az eset megtörtént-e, vagy pislogott-e a kocsonyában a béka, mind a mai napig nem derült ki. Az viszont igen, hogy a miskolciaknak régtől fogva kedvelt eledele volt, s mint ilyet, a „sokadalmakon”, vásárokon kívül a korcsmákban, vendéglőkben is feltálalták. A kocsonya a XVIII. században a miskolci piacon és vásáron a házi készítésű étkek közé tartozott. Az a későbbi történet, amely megteremtette a legenda alapját, egy évszázaddal későbbre, a XIX. századra datálódik. Lényege pedig az, hogy egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába beleugrott, majd benne is maradt egy béka. A figyelmetlen pincér így tálalta fel az étket – mint borkorcsolyát – a vendégnek, aki döbbenten, de mégis kellő humorral vette tudomásul, hogy a sertésköröm mellől egy pislogó béka néz vele farkasszemet. A történet híre így terjedt el képeslapok és ajándéktárgyak formájában.

A kocsonya legendája több mint fél évtizeddel ezelőtt újraéledt. Kocsonyabál, kocsonya-fesztivál, kocsonyafőző-verseny és kocsonyaüzlet is vonzza már a helyben lakókat, s azokat, akik az ország más tájairól érkeznek a rendezvénysorozatra.

XIV. Miskolci Kocsonyafesztivál 2014 Hasznos információk

Non-stop telefonos ügyfélszolgálat a fesztivál három napja alatt: +36-46/508-806

Információs pontok

Tourinform Miskolc
3530 Miskolc, Széchenyi u. 16.
Tel.: 46/350-425
Fax: 46/350-439
E-mail: miskolc@tourinform.hu

A Kocsonyafesztivál idején:
„Több, mint legenda…” Közhasznú Alapítvány
3525 Miskolc, Széchenyi u. 56.
(Minőségbiztosítási okokból elsődlegesen az elektronikus kapcsolattartást javasoljuk!)
E-mail: kocsonyafesztival@kocsonyafesztival.hu
Honlap: www.kocsonyafesztival.hu

Megérkezés vonattal

A budapesti Keleti pályaudvarról óránként közlekednek közvetlen gyors- és InterCity-vonatok Miskolcra Hatvanon át. De indulnak vonatok a Nyugati-pályaudvarról is a városban Szolnokon, Debrecenen és Nyíregyházán át.

Menetrend: www.mav-start.hu
MÁV központi információ: 40/49-49-49
Talált tárgyak: 1/514-1371

Továbbá:

A MÁV Nosztalgia Kft. Élményvonatot indít a Kocsonyafesztiválra.

Megérkezés autóbusszal

A távolsági autóbuszok a miskolci sétálóutca közelében található Búza térre érkeznek. A helyközi buszpályaudvar szomszédságában található az egyik legnagyobb helyi autóbusz-pályaudvar, innen indul például a miskolctapolcai üdülőterületre a 2-es jelzésű járat.

Budapestről a Stadion autóbusz-pályaudvarról hétvégenként és ünnepnapokon indul közvetlen járat Miskolcra. Hétköznapokon Eger, Mezőkövesd, Kazincbarcika, Ózd, vagy Polgár érintésével juthatnak el Volán-busszal a városba.

Megérkezés autóval

Miskolcra Budapest felől személyautóval legegyszerűbben az M3-as autópályán lehet eljutni. Zemplén felől a 37-es, az észak-borsodi települések irányából a 27-es út vezet a városba. Eger felől a Bükk-hegységen át – Lillafüredet érintve – gyönyörű erdei úton is el lehet jutni a városba.

 

Helyi közlekedés

Villamos
Miskolc belvárosába a legegyszerűbb villamossal eljutni. A Tiszai pályaudvar elől hajnal 2 órakor indul az első, és 0 óra 35 perckor az utolsó 1-es villamos, amely Diósgyőrig jár. Ugyanezen a vonalon közlekedik a vasgyári végállomás felé az Újgyőri főtérnél lekanyarodó 2-es villamos is.
Az 1-es villamos menetideje a diósgyőri végállomásig 30 perc.
Autóbusz
A Tiszai pályaudvarról induló 1 és 1/a jelzésű autóbuszok Diósgyőrön át Felső-Majláthig, illetve a Majális parki végállomásig közlekednek, érintve a belváros peremét. Az első 1-es busz 3 óra 30 perckor, az utolsó 23 óra 42 perckor indul. Menetideje a Majális parki végállomásig 35 perc.
A pályaudvarról közvetlen helyi buszjárat indul az Egyetemvárosba (a 31-es).
A legnagyobb városi buszpályaudvar a Búza téren található – innen indul például Miskolctapolcára a 2-es busz.
Lillafüredre és Garadnára az 1-es villamos diósgyőri végállomásának közelében indul az 5-ös és a 15-ös autóbusz.

Miskolc Városi Közlekedési Zrt. Közönségszolgálat
3530 Miskolc, Szemere Bertalan u. 5.
Tel.: 46/504-810
Menetrend: www.mvkzrt.hu/menetrend

Utazási szabályok a helyi közlekedésben

A villamosokra és autóbuszokra az első ajtónál lehet felszállni (ettől a szabálytól csak csúcsforgalmi időszakokban tekintenek el). A leszállásnál meg kell várni, amíg a felszállók az első ajtóhoz mennek, a vezető csak ezután nyitja ki a többi ajtót a leszálláshoz.

A járművezető feladata felszállás előtt a menetjegyek érvényesítésének, illetve a bérletek meglétének az ellenőrzése.

Menetjegyet, tíz darabos gyűjtőjegyet, egy, három és hét napra szóló turistabérletet a villamos és autóbusz végállomásokon, újságárusoknál és néhány bizományosi helyen lehet.

A villamosra és az autóbuszra egyaránt érvényes menetjegyet a járművezetőknél is lehet váltani, ám ez jóval drágább, mint az előre megvásárolt.

Parkolás

Miskolcon három parkolási zónát alakítottak ki: a belvároshoz legközelebbi zöld a legdrágább, a távolabbi kék és sárga zónákban ennél olcsóbban lehet várakozni. Parkolójegyet automatákból kell váltani munkanapokon 8-18, szombaton 8-13 óra között. Kiemelt idegenforgalmi övezetekben – a belváros egyes pontjain, Miskolctapolcán, Diósgyőrben a vár környékén és Lillafüreden – május 1-től szeptember 30-ig minden nap kell fizetni a parkolásért 8-18 óra között.
A belvárosban, a Búza tér közelében – a Szinvapark és a Miskolc Plaza szomszédságában – parkolóházak, a Hősök terén és az Európa téren mélygarázsok üzemelnek 0-24 óráig.

Régió Park Miskolc Kft.
3530 Miskolc, Arany János u.37.
Tel.: 46/357-128; 20/478-7460
Honlap: www.regioparkmiskolc.hu

 

Kocsonyfesztivál 2020 Miskolc

A bejegyzés alapja: http://www.kocsonyafesztival.hu/programok/ , https://www.miskolcifarsang.hu/

További 2020-as farsangi program ajánló, farsangi programok.


Fesztivál

XL. Őrségi Vásár 2022

XL. Őrségi Vásár 2022 Az Őrségi Vásár idén is szélesre tárja képzeletbeli kapuit mindenki előtt. Kedves Vendégünk! Lépj be hát újra rajta, ...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.