Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XIV. Kocsonyafesztivál Miskolc 2020

XIV. Miskolci Kocsonyafesztivál 2020

Hét év után, február 14-én hazatér Miskolcra a Kocsonyafesztivál. A város korábban országos hírű téli fesztiválját idén újra az alapító-tulajdonos, Rózsa Edit támogatásával és részvételével, az általa meghatározott elvek mentén szervezi meg Miskolc városa, abban a szellemben, amely a programsorozatot egykor népszerűvé és elismertté tette.

A miskolci kocsonyafesztivál időpontja: 2020. február 14-16.

A miskolci kocsonyafesztivál helyszíne: Miskolc, Fő utca

A XIV. Miskolci Kocsonyafesztivál 2020 programja

Eddig ismert fellépők:
 • Bródy János
 • Bagossy Brothers Company
 • 30Y
 • Paddy And The Rats
 • Bohemian Betyars
 • Ladánybene 27
 • Anna And The Barbies
 • Old Boys
 • Random Trip
 • Müller Péter Sziámi and Friends
 • Balkan Fanatik
 • Passo

 

 

Miskolci Kocsonyafarsang, Miskolci Farsang 2020

A Miskolci Kocsonyafesztivál története

Hét év után, február 14-én hazatér Miskolcra a Kocsonyafesztivál. A város korábban országos hírű téli fesztiválját idén újra az alapító-tulajdonos, Rózsa Edit támogatásával és részvételével, az általa meghatározott elvek mentén szervezi meg Miskolc városa, abban a szellemben, amely a programsorozatot egykor népszerűvé és elismertté tette.
Miskolc szeretete, a város iránti rajongás az, ami áthatott minden Kocsonyafesztivált, és amibe beleszerettek nemcsak az itt élők, hanem az ide látogatók is.
Az induláskor, 2000-ben kitűzött célokat túlszárnyalva, tizenhárom év alatt a Kocsonyafesztivál az ország egyik legismertebb, egyben a téli szezon legnagyobb szabadtéri fesztiválja lett, ami 250 ezernél is több látogatót vonzott Miskolcra, több szakmai elismerésben is részesült.
Idén, három napon át, február 14-től 16-ig újra az eredeti, mára mindenki által jól ismert legenda adja a fesztivál alapját: a miskolci kocsonyában pislogó béka és természetesen a híres miskolci kocsonyák különleges kínálata.
A történetnek több verziója is létezik. Az egyik, talán legismertebb adoma úgy tartja, hogy az eset Potyka Kati miskolci fogadójában történt, ahol a derék korcsmárosné egy tóth fuvarosnak szolgálta fel a hűtött specialitást, amelybe beledermedt egy béka, az pislogott a tálból a rémült atyafira. Más források szerint az eset egy avasi borospincében történt, ahol egy képviselőre hunyorgott a kocsonyába fagyott kétéltű. Az idei fesztivál országos hírű házigazdái között, Potyka Kata, Tóth Atyafi és a Béka mellett megjelenik Kasza Sára is, aki az utolsó miskolci boszorkányper vádlottja volt, aki becsületét védte meg miskolcias virtussal.
A város híres közösségépítő fesztiválja vár és hazavár mindenkit, aki együtt akarja átélni, érezni Miskolc szeretetét.
Kocsonyafarsang Miskolcon 2020-ban is.

Az Észak-magyarországi régió, s ezen belül Miskolcról és térsége népszerűsítéséből kiinduló „Vendégségben Miskolcon” programsorozat (1999) kiemelkedő rendezvénye, a Miskolci Tél – Kocsonyafesztivál mára egy egyedülálló, kiemelkedő látogatottságú és elismertségű országos rendezvény.
A miskolci hagyományok felkutatásával, s ennek eredményeként egy régi kocsonya-legenda felelevenítésével, a „Vendégségben Miskolcon” program éves zárásaként 2001-ben megrendezték az első Miskolci Kocsonyabált, majd 2002-ben a következő bál társrendezvényeként az első Miskolci Kocsonyaünnepet, 2003-ban a Kocsonyagálával kibővített Kocsonyafesztivált, 2004-től a Miskolci Tél – Kocsonyafesztivált.

A fesztivál célja, hogy a téli szezonban is a városba látogassanak a kül- és belföldi vendégek, s Miskolcban egy vendégszerető, gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag régióközpontot ismerjenek meg. Az 1999-ben elindított program közvetve jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a város egyik esélyese lett az „Európa Kulturális Fővárosa 2010” címnek.

A legenda…

„Pislog, mint miskolczi kotsonyában a béka!”

A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonya”, vagy „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. A szólás elterjedésében nemcsak a szájhagyomány, hanem két emléktárgy is szerepet játszott. Az egyik egy miskolci kiadású képeslap. A másik fontos tényező pedig egy miskolci emléktányér volt. A két világháború között több száz, talán több ezer tárgy, és képeslap vitte hírül a kocsonya történetét. De hogy az eset megtörtént-e, vagy pislogott-e a kocsonyában a béka, mind a mai napig nem derült ki. Az viszont igen, hogy a miskolciaknak régtől fogva kedvelt eledele volt, s mint ilyet, a „sokadalmakon”, vásárokon kívül a korcsmákban, vendéglőkben is feltálalták. A kocsonya a XVIII. században a miskolci piacon és vásáron a házi készítésű étkek közé tartozott. Az a későbbi történet, amely megteremtette a legenda alapját, egy évszázaddal későbbre, a XIX. századra datálódik. Lényege pedig az, hogy egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába beleugrott, majd benne is maradt egy béka. A figyelmetlen pincér így tálalta fel az étket – mint borkorcsolyát – a vendégnek, aki döbbenten, de mégis kellő humorral vette tudomásul, hogy a sertésköröm mellől egy pislogó béka néz vele farkasszemet. A történet híre így terjedt el képeslapok és ajándéktárgyak formájában.

A kocsonya legendája több mint fél évtizeddel ezelőtt újraéledt. Kocsonyabál, kocsonya-fesztivál, kocsonyafőző-verseny és kocsonyaüzlet is vonzza már a helyben lakókat, s azokat, akik az ország más tájairól érkeznek a rendezvénysorozatra.

XIV. Miskolci Kocsonyafesztivál 2014 Hasznos információk

Non-stop telefonos ügyfélszolgálat a fesztivál három napja alatt: +36-46/508-806

Információs pontok

Tourinform Miskolc
3530 Miskolc, Széchenyi u. 16.
Tel.: 46/350-425
Fax: 46/350-439
E-mail: miskolc@tourinform.hu

A Kocsonyafesztivál idején:
„Több, mint legenda…” Közhasznú Alapítvány
3525 Miskolc, Széchenyi u. 56.
(Minőségbiztosítási okokból elsődlegesen az elektronikus kapcsolattartást javasoljuk!)
E-mail: kocsonyafesztival@kocsonyafesztival.hu
Honlap: www.kocsonyafesztival.hu

Megérkezés vonattal

A budapesti Keleti pályaudvarról óránként közlekednek közvetlen gyors- és InterCity-vonatok Miskolcra Hatvanon át. De indulnak vonatok a Nyugati-pályaudvarról is a városban Szolnokon, Debrecenen és Nyíregyházán át.

Menetrend: www.mav-start.hu
MÁV központi információ: 40/49-49-49
Talált tárgyak: 1/514-1371

Továbbá:

A MÁV Nosztalgia Kft. Élményvonatot indít a Kocsonyafesztiválra.

Megérkezés autóbusszal

A távolsági autóbuszok a miskolci sétálóutca közelében található Búza térre érkeznek. A helyközi buszpályaudvar szomszédságában található az egyik legnagyobb helyi autóbusz-pályaudvar, innen indul például a miskolctapolcai üdülőterületre a 2-es jelzésű járat.

Budapestről a Stadion autóbusz-pályaudvarról hétvégenként és ünnepnapokon indul közvetlen járat Miskolcra. Hétköznapokon Eger, Mezőkövesd, Kazincbarcika, Ózd, vagy Polgár érintésével juthatnak el Volán-busszal a városba.

Megérkezés autóval

Miskolcra Budapest felől személyautóval legegyszerűbben az M3-as autópályán lehet eljutni. Zemplén felől a 37-es, az észak-borsodi települések irányából a 27-es út vezet a városba. Eger felől a Bükk-hegységen át – Lillafüredet érintve – gyönyörű erdei úton is el lehet jutni a városba.

 

Helyi közlekedés

Villamos
Miskolc belvárosába a legegyszerűbb villamossal eljutni. A Tiszai pályaudvar elől hajnal 2 órakor indul az első, és 0 óra 35 perckor az utolsó 1-es villamos, amely Diósgyőrig jár. Ugyanezen a vonalon közlekedik a vasgyári végállomás felé az Újgyőri főtérnél lekanyarodó 2-es villamos is.
Az 1-es villamos menetideje a diósgyőri végállomásig 30 perc.
Autóbusz
A Tiszai pályaudvarról induló 1 és 1/a jelzésű autóbuszok Diósgyőrön át Felső-Majláthig, illetve a Majális parki végállomásig közlekednek, érintve a belváros peremét. Az első 1-es busz 3 óra 30 perckor, az utolsó 23 óra 42 perckor indul. Menetideje a Majális parki végállomásig 35 perc.
A pályaudvarról közvetlen helyi buszjárat indul az Egyetemvárosba (a 31-es).
A legnagyobb városi buszpályaudvar a Búza téren található – innen indul például Miskolctapolcára a 2-es busz.
Lillafüredre és Garadnára az 1-es villamos diósgyőri végállomásának közelében indul az 5-ös és a 15-ös autóbusz.

Miskolc Városi Közlekedési Zrt. Közönségszolgálat
3530 Miskolc, Szemere Bertalan u. 5.
Tel.: 46/504-810
Menetrend: www.mvkzrt.hu/menetrend

Utazási szabályok a helyi közlekedésben

A villamosokra és autóbuszokra az első ajtónál lehet felszállni (ettől a szabálytól csak csúcsforgalmi időszakokban tekintenek el). A leszállásnál meg kell várni, amíg a felszállók az első ajtóhoz mennek, a vezető csak ezután nyitja ki a többi ajtót a leszálláshoz.

A járművezető feladata felszállás előtt a menetjegyek érvényesítésének, illetve a bérletek meglétének az ellenőrzése.

Menetjegyet, tíz darabos gyűjtőjegyet, egy, három és hét napra szóló turistabérletet a villamos és autóbusz végállomásokon, újságárusoknál és néhány bizományosi helyen lehet.

A villamosra és az autóbuszra egyaránt érvényes menetjegyet a járművezetőknél is lehet váltani, ám ez jóval drágább, mint az előre megvásárolt.

Parkolás

Miskolcon három parkolási zónát alakítottak ki: a belvároshoz legközelebbi zöld a legdrágább, a távolabbi kék és sárga zónákban ennél olcsóbban lehet várakozni. Parkolójegyet automatákból kell váltani munkanapokon 8-18, szombaton 8-13 óra között. Kiemelt idegenforgalmi övezetekben – a belváros egyes pontjain, Miskolctapolcán, Diósgyőrben a vár környékén és Lillafüreden – május 1-től szeptember 30-ig minden nap kell fizetni a parkolásért 8-18 óra között.
A belvárosban, a Búza tér közelében – a Szinvapark és a Miskolc Plaza szomszédságában – parkolóházak, a Hősök terén és az Európa téren mélygarázsok üzemelnek 0-24 óráig.

Régió Park Miskolc Kft.
3530 Miskolc, Arany János u.37.
Tel.: 46/357-128; 20/478-7460
Honlap: www.regioparkmiskolc.hu

 

Kocsonyfesztivál 2020 Miskolc

A bejegyzés alapja: http://www.kocsonyafesztival.hu/programok/ , https://www.miskolcifarsang.hu/

További 2020-as farsangi program ajánló, farsangi programok.


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.