Gourmet Fesztivál 2015
Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar
gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már
csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet számos változatban az ország
kiemelkedő éttermei mutatnak be.
A gourmet fesztivál időpontja: 2015. május 21-24.
A gourmet fesztivál helyszíne: Budapest, Millenáris Park
A Gourmet Fesztivál ismertetése
Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar
gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már
csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet számos változatban az ország
kiemelkedő éttermei mutatnak be. Emellett felsorakoznak majd a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek,
borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői is.
Két éve a gulyás, tavaly a rakott krumpli volt terítéken, idén pedig a paprikás csirke kerül a figyelem középpontjába a Pünkösd hétvégéjén megrendezésre kerülő Gourmet Fesztiválon. “Végy két vagy több csirkét ‘s vagdald darabokra. Izzassz réz lábasban egy darab vajat vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát ‘s fojtsd be sárgásra – osztán az összevagdalt csirkét vesd közibe…”- a neves szakíró, Czifray István 1840-ben így írt hazánk emblematikus szárnyas ételének elkészítéséről. Az idei Gourmet Fesztiválon megtudhatjuk, hogy az ország legjobb séfjei hogyan varázsolják aktuálissá ezt a közkedvelt ételt.
A nemzetközi konyha is megjelenik a Gourmet kínálatában. Az éttermi kiállítókon túl – a magyarok mellett – külföldi sztárséfek is főznek majd a gasztro színpadon, ahol non-stop étel- és italkóstolókkal várják a vendégeket.
A fesztiválon street food kategóriában kulináris újdonságként jelenik meg a grillezés és a barbecue (BBQ), és kiderül majd, hogy a grillezéssel össze nem téveszthető BBQ, azaz a füstön sütés lassú tűzön miért az egyik legnemesebb ételkészítési filozófia.
Az idei Gourmet-n külön helyszínen mutatkozik be a magyar Bocuse d’Or Akadémia , a világ legrangosabb szakácsversenyének hazai “epicentruma”, ahol a januárban megrendezett lyon-i Bocuse d’Or magyar standján nagy sikert arató hazai éttermek öt fogásos menüjét is kóstolhatja a nagyérdemű. S természetesen a nagyközönség idén is megízlelheti
a legjobb vidéki éttermek ételeit, a legizgalmasabb vidéki ízeket és találkozhatnak Michelin csillagos éttermekkel a kiállítók között és a színpadi programokban egyaránt.
A rendezvényről és a kiállítókról a www.gourmetfesztival.hu oldalunkon talál bővebb információt.
A Gourmet Fesztivál programja
Jelenleg még nem ismert a részletes 2015-ös fesztivál program. Addig ízelítőként a 2014-es program.
PÉNTEK
16:00 – Csokoládé Műhely a Harrer családdal
A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda mennyei süteményekkel, tortákkal, fagylalttal, kávé- és teaspecialitásokkal, és nem utolsó sorban lágy, kényeztető csokoládékülönlegességekkel képráztatja el vendégeit. A bemutató bepillantást enged a tradicionális, családi receptjeik használatába, egy fantasztikus csokoládés-tonkababos krém, kakaóbabtöretes piskóta és mangó saláta erejéig.
17:00 – Kárai Dávid (NoSalty) és David Seboek (Baraka) közös desszert bemutatója
Kalandozás a hagyományos francia desszertek világában, amelyeket otthon is bátran elkészíthetünk, csupán néhány fortélyt kell hozzá elsajátítanunk. A sütés-főzés végén a játékos fűszerezésű, hűsítő parféval tálalt klasszikus gyümölcsös pitét természetesen a nézők is megkóstolhatják majd!
18:00 – 30 km-es ételek – regionális konyha jó alapanyagokból
A két shéf egy-egy ízletes fogással bizonyítja, hogy jó összetevőkért nem kell feltétlenül messzire menni. Az éttermeik környékéről beszerezhető, minőségi alapanyagokból készítenek autentikus ételeket.
– Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád) – Horváth Gábor
Préselt gidahús parmezános bundában, házi ricotta gnocchival, tavaszi zöldségekkel
– Ikon (Debrecen) – Pataky Péter
Mangalica tarja, “slambuc”, uborka saláta
19:00 – Magyarország csillagos séfjei: COSTES – Miguel Rocha Vieria
Két év után ismét színpadon láthatjuk a Costes-nek Michelin csillagot szerző Miguel Rocha Vieria-t, aki ezúttal is az autentikus portugál konyha remekeiből készít majd el egy ételt.
SZOMBAT
13:00 – Zsombói asszonyok – Hagyományos leveles rétes
A mórahalmi és újszentiváni rétesfesztiválokon is többszörösen nyertes csapat, a “Zsombói Marikák” mutaják meg a zsombói leveles tészta titkát. Segítségükkel megtanulhatunk olyan leveles tésztát készíteni, amit még a szél is szét tud fújni.
14:00 – Szatmári Feri – Legjobban utált főzelékek – Újragondolt finomfőzelék és paradicsomos káposzta
Aki ismeri “Feri, a főzelékes” blogját az tudja, hogy nem ismer lehetetlent a témában. Most egy újragondolt finomfőzelékkel és paradicsomos káposztával készül.
15:00 – Mérlegen a krumpli
Miben más a kézműves, hazai nemesítésű burgonya, mint az ipari krumpli? Bemutatkozik a Basa (Balatoni Sárga), amely sütésre-főzésre egyaránt alkalmas. A Keszthelyi Burgonyakutatási Központ, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Fekete Bárány Manufaktúra közös bemutatója és kóstolója.
16:00 – Magyarország csillagos séfjei: ONYX – Szulló Szabina és Széll Tamás
Az Onyx kitűnő séfjei ezúttal rakott krumplit készítenek, méghozzá úgy ahogy ők szeretik: háziasan, a lehető legjobb alapanyagokból.
17:00 – Pánázsiai Paszta Párbaj – HAI NAM és WANG MESTER
A pho (ejtsd fő) leveséről híres Hai Nam Bún bò Nam bộ-t, azaz hagyományos vietnámi tésztasalátát készít fermentált rizsmetélttel, wokban pirított bélszínnel, halszósz dresszinggel, és rengeteg friss zölddel. A talán legjobb autentikus kínai éttermet vezető Wang mester pedig egyik emblematikus ételét, királyrákos házi tésztát főz látványelemekben bővelkedve.
18:00 – ELECTROLUX: Főzőshow a Szárnyas Ízvadásszal
A Szárnyas Ízvadász (Fördős Zé) Havas Dórával (Lila Füge) és Jancsa Jánossal (Burger Blog) közösen a népszerű „Felzabáltuk” videósorozatot keltik életre a színpadon. Saját élményeikből merítve készítenek egy-egy hozzájuk közel álló street food falatkát, sőt, a csapat elkészíti saját street food rakott krumpli variációját is!
19:00 – Francia vendégséfek: Alain Caron és Jaques Pourcel (Jardin des Sens)
Idén sem maradhat el a francia sztárséfparádé! Ezúttal Alain Caron, a világjáró szakács és tanácsadó, a holland MasterChef zsűritagja és sok más titulus birtokosa, valamint Jaques Pourcel, a Montpellier-i Michelin-csillagos Jardin des Sens tulajdonos séfje kápráztatja el a Gourmet vendégeit két remek autentikus étellel.
VASÁRNAP
13:00 – Sallay Fanni – Cakeshop (BBC Good Food) Cake pop és fagyi mousse
Sallay Fanni új köntösbe öltözteti mindenki kedvencét, a fagylaltot. A Cake Shop Budapest fiatal cukrász-tulajdonosa bevezet a fagylalt mousse készítés rejtelmeibe, valamint bepillantást enged az ezerarcú cake pop világába, amely minden alkalomra a legtestreszabhatóbb édesség. Aki ezekről az ízekben gazdag és küllemben csodaszép nyalánkságokról szeretne többet megtudni, annak mindenképpen ott a helye Fanni előadásán!
14:00 – TVPaprika – Bede Róbert bemutatója: Szerencsés Burgonyák
Bede Róbert sztárséf, aki 10 éve főz a TV Paprika képernyőjén, a csatorna egyik legrégebbi arcaként már a kezdetekben elkötelezte magát a minőségi gasztronómia népszerűsítése mellett. Robi ezúttal három különböző, ínycsiklandó burgonyás étellel készül. Ha a burgonyák beszélni tudnának, elmondanák, hogy ők a legszerencsésebbek!
15:00 – MonJardin! – Mindennapi gasztrobotanika Domonyai Andrással
Izgalmas talkshow és kóstoló Domonyai Andrással, a MonJardin! alapítójával, aki különböző fűszernövények dísz és nemesített változatait, kevésbé ismert, de a konyhában jól hasznosítható növényeket, valamint a megszokottól eltérő ízvilágú salátákat mutat be a közönségnek.
16:00 – Az izeselet.hu bemutatja: Egy szoknya, egy nadrág, két blog – Bede Anna (vegasztrománia) és Bálint Ádám (spooon123) bemutatója
Az izeselet.hu két vendége, Bede Anna és Bálint Ádám bebizonyítja, hogy hús nélkül is lehet szép az élet! Izgalmas, egészséges és természetesen húsmentes alapanyagokból készítenek finom fogásokat.
17:00 – Laci!Konyha! – Mogyorósi Gábor bemutatója
Mogyorósi Gábor ritkán hagyja el a konyháját, így különleges élményben lesz része azoknak, akik végignézik ezt a bemutatót: egy rövid időre betekintést nyerhetnek egy kifinomult kortárs boutique-étterem világába. A séf sokféle zöldséget (retek, gomba, bébikukorica, újkrumpli, káposzta) savanyít mester fokon, amelyhez borjú hasét és hollandi mártást is készít majd.
18:00 – Magyarország csillagos séfjei: BORKONYHA – Sárközi Ákos
A friss Michelin csillagos BORKONYHA séfje, Sárközi Ákos az étterem emblematikus ételét, fürjet és a galambot készít a színpadon, miközben azt is megtudhatjuk tőle, hogy mivel jár egy Michelin csillag.
19:00 – Sok a Rizsa! Bíró Lajos – Segal Viktor séfpárbaj
A két népszerű séf főzőshowja és humorban bővelkedő szájkaratéja már hagyományos része a Gourmet Fesztiválnak. A tavalyi padlizsán után, a felek idén a rizst választották a párbaj témájának.
A bejegyzés alapja: http://sziget.hu/gourmetfesztival