Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

IX. Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014

IX. Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014

A Múzeumok Őszi Fesztiválja időpontja:

A Múzeumok Őszi Fesztiválja helysízne: Országosan.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 programjai kilenc központi témakörhöz kapcsolódnak, melyek közül hét a nagyközönségnek, egy a pedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat foglalja magában.
A fesztivál kiemelt tematikája a pedagógusoknak szóló Tanárok Éjszakája.

A IX. Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai, ismertetése

„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája

A 2013-ban hagyományteremtő céllal elindított program idén is folytatódik. 2014. október 10-én, pénteken Magyarország számos településének múzeuma tárja ki kapuit a pedagógusok és óvodapedagógusok előtt. A program lehetőséget biztosít arra is, hogy a pedagógusok a múzeumi kiállításokat kicsit másként is megismerhessék, betekintsenek a színfalak mögé. A programok célja, hogy a múzeum kiállításainak, a munkatársak tevékenységének, múzeumi programjainak, a műhelytitkoknak „bennfentesként” történő megismerése inspiráló legyen az oktatási szakemberek számára, hogy közülük mind többen térjenek vissza diákjaikkal együtt, mert: „ide visszatérni érdemes!”

Közönségprogramok

 Utazó múzeum – Múzeumi élmény falakon kívül

Az idei év újdonsága, hogy a múzeumok kilépnek az épület falai közül, és kiviszik a kiállítást, a múzeumpedagógiai programot, a múzeumi foglalkozást, a gyakorlati bemutatót, az előadást a látogató helyébe – utcára, óvodákba, iskolákba, művelődési központokba, bárhova, ahol felkeltheti az érdeklődést a múzeum iránt.  Budapesten például egy I. világháborús katona járja az utcákat – lehet vele bátran fényképezkedni – és a Lövölde tér is kiállítóhellyé alakul. Vidéken izgalmas múzeumi élmény várja a látogatókat többek között a Nyíregyházi Állatparkban, és a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben egyaránt. A programban résztvevő múzeumok többsége az oktatási intézményekre koncentrál, és kívánságra kiviszi a kiállítását, múzeumi óráját az iskolákba.

Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig

A fesztivál legizgalmasabb témaköre a Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig, amely folyamatosan vezeti a fesztivál népszerűségi listáját: ez a program vonzza évről évre a legtöbb látogatót. Az ország minden részén szerveznek olyan programokat, amelyeken a múzeumok azon épületrészeiket, termeiket, szobáikat is megnyitják a közönség előtt, amelyek az év többi napján nem látogathatók. Most itt a lehetőség, hogy betekintsünk a múzeumok kulisszatitkaiba, bejárjuk az épületek titkos zugait, izgalmas utazást tegyünk a múltba, bekukkantsunk a padlások és pincék látogatók elől elzárt részeibe, vagy éppen megismerjük egy-egy különleges műtárgy kalandos útját. Gyertyafényes kriptavezetés, vagy zseblámpás kalandtúra éppúgy megtalálható a múzeumok repertoárjában, mint a múzeumi szakemberek, régészek, történészek egy-egy épületről, egykori lakójáról, vagy éppen annak különleges műtárgyáról szóló, kevésbé köztudott, ám annál érdekfeszítőbb történetei. Van, ahol egy épülő kiállítás félig kész díszletei, máshol a színházi világ színfalak mögötti világa tárul elénk.

Ez egy valódi kulturális „ínyenc-program”, amelyen a kisgyerekektől a kamaszokig, a fiataloktól az idősebbekig, a szülőktől a nagyszülőkig mindenki tehet számára érdekes felfedezést.

 

 Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel!- Kulturális tereink másként

Kirándulni, városnéző túrát tenni az év bármely részében lehet, de olyan különleges programon, mint a „Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! – Kulturális tereink másként” csak a Múzeumok Őszi Fesztiválja idején lehet részt venni! S hogy mitől különleges ez a program? Attól, hogy az alkalmi idegenvezetők, túravezetők múzeumi szakemberek, akik a történész, régész, muzeológus szemével kalauzolják az érdeklődőket.
Budapesten többek között szerveznek „bélyegsétákat”, a résztvevők felfedezhetik a Hősök terét a „szobrok szemével”, megismerhetik a budai Várnegyed kapualjainak, utcahídjainak és ülőfülkéinek titkait, vagy sétálhatnak Erzsébetvárosban az „áram útján”. Rendhagyó kerékpáros, vagy gyalogos túrákra invitálnak számos vidéki városban is, melyek közül talán az egyik legizgalmasabb Kazinczy „lábnyomán” végigmenni azon az úton, amit az író naponta megtett széphalmi birtoka és sátoraljaújhelyi munkahelye között.
Aki pedig sem sétálni, sem bringázi nem szeret, annak marad a lovaskocsis városnézés Hatvanban, vagy Besenyszögön.

16+ múzeumi találkozások – Diákok buli előtt

Félszáznál is többféle, kimondottan fiataloknak szóló érdekes eseménnyel készülnek a fesztiválra a hazai múzeumok. A programok egyszerre szórakoztatóak és teret adnak a kamaszok szárnybontogatásának, a fiatalok ugyanis a legkülönfélébb terepen tehetik próbára saját képességeiket. Természetesen a péntek esti láz is rányomja a bélyegét a programokra, a legtöbb helyen ugyanis a péntek délutáni, illetve esti órákra időzítették az eseményeket. Egy biztos, a péntek esti “menőzés” októberben a múzeumokban kezdődik!

A program szándéka kettős: egyrészt célja, hogy péntek délutánonként a múzeumok olyan események színterévé váljanak, ahol a fiatalok jól érzik magukat, másrészt lehetőséget teremt a diákoknak, hogy megismerjék, a közösségi szolgálat keretein belül milyen jellegű feladatokra várják őket a múzeumok.

 Tárgydoktor rendel!

A kulisszák mögé belesni mindig izgalmas, és ha még praktikus tanácsokkal is ellátnak bennünket, igazán nem lehet okunk panaszra! A Tárgydoktorok rendelőiben mindent megtudhatunk a restaurálásról. Legyen szó porosodó diplomáról, „rokkant” mesekönyvekről, a szakemberek megmutatják, hogyan bánjunk régi könyveinkkel, papírjainkkal, vagyis betekintést nyújtanak a restaurálási folyamatokba, sőt a bátrabbak ügyességüket is kipróbálhatják. A restaurátorok hasznos tanácsokkal várják a látogatókat, és a festményekkel kapcsolatos tévhiteket is eloszlatják, a résztvevőknek pedig lehetőségük van elhozni „rendelésre” a kedvenc alkotásukat.

Számos féltett kincs, titokzatos körülmények között múzeumba került műtárgy is előkerül, melyek sok munkát adtak a restaurátoroknak, ezért a foglakozásokon a műtárgyvédelmi szempontokkal is megismerkedhetnek a látogatók. Sőt kuriózumokban sem lesz hiány: megtudhatják, milyen kincsek rejtőznek a talpunk alatt Egerben, hogyan készült a Bocskai korona, és bekukkanthatnak a Maybach Zeppelin és a ZISZ autók motorháztetői alá.

 Múzeumi Őszbúcsúztató Közkívánatra!

Valódi őszi színes program-kavalkád! Itt minden olyan esemény helyet kapott, amely nem illeszthető egyetlen más tematikába sem! Zenés – táncos múzeumi délutántól a szórakoztató kulturális előadásokon és gasztronómiai programokon át az ünnepélyes kiállítás megnyitóig igen gazdag a „Múzeumi őszbúcsúztató” kínálata. Több múzeum jeles napokhoz köti a rendezvényét. Gyöngyösön az Állatok világnapja köré szerveznek programokat, míg Kecskeméten Mézes-napot, Tiszaföldváron Tök-napot, a szentendrei Skanzenben Számadó-napot, Tatán Geotóp-napot rendeznek, a Rokon Népek Napjának Zirc ad otthont, Budapesten pedig Liszt-napi komolyzenei koncerten vehetnek részt az érdeklődők. Országszerte számos múzeum csatlakozik zenés, kulturális és gasztronómiai programmal a Márton naphoz is.

 Alkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás

Ötödik alkalommal csatlakoznak a magyar múzeumok a nemzetközi „BigDraw” kampányhoz, melyben világszerte ezernél is több intézmény (iskolák, múzeumok, könyvtárak, galériák, kastélyok stb.) vesz részt. 2014 központi témáját, – „Rajzold meg a világot!” – igen változatosan dolgozták fel a múzeumok. Budapesten többek között felépül a Budavári Palota épülete kollázs technikával, készül majd végtelenített papírtekercs avatgard művészek technikájával, római kori graffiti, és a Hősök tere is krétarajzokkal lesz díszítve. A szentendrei Fő téren házak homlokzatait festhetik a látogatók egyedivé, Jászberényben a Horgásztónál várják közös festésre az érdeklődőket, Miskolcon pedig a Széchenyi utca alakul „rajz-utcává”. Székesfehérváron bibliai papírnövényekkel népesítik be az Egyházmegyei Múzeum belső udvarát, Keszthely főterén meghökkentő városi életképek készülnek. Szombathelyen újrahasznosított alapanyagokból alkothatnak óriás mozaikot, míg Debrecenben a Déri múzeum hatalmas makettjét készíthetik el a résztvevők – és mindez csak a vidéki programok töredéke. Országszerte számos helyen szerveznek rajzversenyt és rendeznek kiállítást a közönség rajzaiból.

 

Külön büszkeségünk, hogy a 2009-es év sikere után (ekkor a Kecskeméti Kulturális Központ kapott díjat) 2013-ban ismét elnyerte egy magyar múzeum, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum a Drawing Inspiration Award angliai szakmai zsűrijének elismerését, melyet minden évben a legjobbnak minősített Nagy Rajzolás program szervezőinek ítélnek oda .

 

Szakmai programok, konferenciák

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat nem csak a nagyközönségnek, de pedagógusoknak, múzeumi és kulturális szakembereknek is kínál szakmai programokat.

A szakmai programok közül is kiemelkedik két országos nagyrendezvény. Az egyik a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvénye, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, amelyet 2014. szeptember 29-én rendezünk Budapesten, a Ludwig Múzeumban. Hagyományosan itt adjuk át a múzeumpedagógia legrangosabb elismerését, a Múzeumpedagógiai Nívódíjat, valamint idén először a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díjat.

A másik kiemelt szakmai program a Szerethető múzeum címet viselő VI. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia, melyet 2014. november 5-6-án, Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán rendezünk.

 

A bejegyzés alapja: http://www.oszifesztival.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XX. Gödöllői Liszt Fesztivál 2021

XX. Gödöllői Liszt Fesztivál 2021 XX. Liszt Fesztivál 2021 Gödöllőn – Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a göd...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.