Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Miskolci SZEM 2015

Miskolci SZEM 2015

A miskolci SZEM időpontja: 2015. február 3-8

A miskolci SZEM helyszíne: BAZ megye, Miskolc, Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház, Kamaraszínház, Játékszín, Csarnok

A Miskolci SZEM 2015 programja

2015. 02. 03. kedd

18:00 Kiállításmegnyitó – Nézőtéri társalgó

19:00 Karnyóné – SZFE, Budapest – Kamaraszínház


2015. 02. 04. szerda

17:00  Szentiván éji álom – I.L. Caragiale Színház és Filmművészeti Egyetem, Bukarest – Nagyszínház

17:00 Brémai muzsikusok – SZFE, Budapest – Kamaraszínház

19:00 Páros/Páratlan – MNSZ, Miskolc – Csarnok

20:00  Szentiván éji álom – I.L. Caragiale Színház és Filmművészeti Egyetem, Bukarest – Nagyszínház
2015. 02. 05. csütörtök

17:00 Shakespeare dialógok és monológok – Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia, Varsó – Nagyszínház

17:00 Lopott arcok könyve – Dimitri Színművészeti Iskola, Verscio – Csarnok

19:00 Godot-ra várva – MNSZ, Miskolc – játék/szín

20:00 Shakespeare dialógok és monológok – Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia, Varsó – Nagyszínház
2015. 02. 06. péntek

17:00 Nincstelenek – SZFE, Budapest – játék/szín

19:00 IV. Henrik – MNSZ, Miskolc – Nagyszínház

​20:00 Nincstelenek – SZFE, Budapest – játék/szín
2015. 02. 07. szombat

17:00 A kastély – Arnhemi ArtEZ Színművészeti Akadémia, Amszterdam – Nagyszínház

17:00 A fehér felhő – KE Művészeti Kar, Kaposvár – játék/szín

20:00 A kastély – Arnhemi ArtEZ Színművészeti Akadémia, Amszterdam – Nagyszínház

20:00 A fehér felhő – KE Művészeti Kar, Kaposvár – játék/szín

 

A Miskolci SZEM fesztiválról

A Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem egyedülálló kulturális program megvalósítását tűzte ki célul: olyan évente megrendezett nemzetközi fesztivál megszervezésére vállalkozott, amely egyfelől platformként szolgál az európai színházi egyetemek diákjainak a találkozásra és a közös munkára, ugyanakkor lehetőséget nyújt a (miskolci, hazai és nemzetközi) közönségnek a legfrissebb színházi irányzatokkal való megismerkedésre.

A fesztivál egyik fő célja, hogy Közép-Európa egyik jelentős kulturális eseményévé váljon, ugyanakkor a Miskolci Nemzeti Színházat, s ezen keresztül magát Miskolcot olyan közösségi térré alakítsa, ahol az ifjúság otthonosan mozog, tájékozottá válik, elmélyed a – hazai és külföldi – színház világában.

A Miskolci SZEM fesztivál koncepciója és felépítése

Európa-szerte több olyan nemzetközi fesztivál működik, amelyeknek célja a színházi egyetemek és akadémiák előadásainak bemutatása (versenyfesztivál vagy seregszemle formájában), illetve a találkozási lehetőség megteremtése a diákok számára. Magyarországon ilyen jellegű rendezvényre a korábbiakban nem volt példa, ezért a miskolci SZEM hiánypótló kezdeményezésnek tekinthető.

A rendezvény alapkoncepciója a következőképpen foglalható össze: a SZEM nem csupán fesztivál, hanem találkozási hely is, vagyis a részvétel ugyanolyan fontos, mint a bemutat(koz)ás. Ennek megfelelően a SZEM nem versenyfesztivál, az előadásokat nem rangsoroljuk és nem díjazzuk. A válogatáskor szintén nagyobb súllyal esik latba, hogy egy-egy produkció milyen új szempontokat, megközelítési módokat vet fel, illetve a résztvevők nyitottak-e a közös szakmai munkára, mint az, hogy az adott előadás részt vett-e vagy nyert-e díjakat más hasonló fesztiválokon.
A SZEM két alapvető koncepcionális szervezőelve, hogy egyfelől a meghívott diákok ne csupán az előadásuk napján, hanem a fesztivál teljes időtartamában vegyenek részt a rendezvényen, másfelől pedig a Miskolci Nemzeti Színház mint helyszín adottságaiból fakadóan professzionális színházi körülmények között mutathassák be vizsgaprodukcióikat.

A fenti koncepcióból következik, hogy a fesztivál felépítésekor többnapos és különböző célcsoportoknak szóló komplex program kialakítására törekszünk.
Délelőttönként a diákok kiemelkedő magyar művészek és művésztanárok által vezetett workshopokon vesznek részt, s a munkafolyamatok eredményeit egymásnak és egy szűkebb szakmai közönségnek is bemutatják a fesztivál utolsó napjának délelőttjén. Délutánonként szakmai beszélgetésekre, filmvetítésekre, munkabemutatókra invitáljuk mind a fesztivál résztvevőit, mind a szélesebb közönséget. A fesztivál teljes időtartama alatt látogathatók a tematikus kiállítások (díszlet-látvány-jelmeztervek bemutatása, vizsgaelőadások fotóinak kiállítása). A program gerincét pedig az iskolák meghívott előadásai – külföldi és magyar vizsgaprodukciók – alkotják. Az előadásokat követően egy-egy meghívott szakember vagy művész által moderált kötetlen közönségbeszélgetésre kerül sor az aznap látott produkciókról.

A fesztivál(ok) programjának összeállításakor kvázi-tematikusságra törekszünk, amely nem csupán a vizsgaelőadások válogatásakor jelent egyfajta sorvezetőt, hanem némiképp meghatározza a workshopok, vetítések, beszélgetések irányát is. A téma megválasztásakor azonban szem előtt tartjuk, hogy a tematizálás semmiképpen ne jelentsen korlátozást, vagyis tágan értelmezhető és sokrétű inspirációt nyújtó hívószavakat keresünk. Fontos, hogy a felvetett téma az európai színházi életben releváns és időszerű kérdésekkel, szempontokkal járuljon hozzá a fesztivál egészéhez, illetve adott esetben kapcsolódjon a Miskolci Nemzeti Színház évadának irányvonalához.

 

A bejegyzés alapja: http://miskolciszem.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XL. Őrségi Vásár 2022

XL. Őrségi Vásár 2022 Az Őrségi Vásár idén is szélesre tárja képzeletbeli kapuit mindenki előtt. Kedves Vendégünk! Lépj be hát újra rajta, ...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.