Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Miskolci SZEM 2015

Miskolci SZEM 2015

A miskolci SZEM időpontja: 2015. február 3-8

A miskolci SZEM helyszíne: BAZ megye, Miskolc, Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház, Kamaraszínház, Játékszín, Csarnok

A Miskolci SZEM 2015 programja

2015. 02. 03. kedd

18:00 Kiállításmegnyitó – Nézőtéri társalgó

19:00 Karnyóné – SZFE, Budapest – Kamaraszínház


2015. 02. 04. szerda

17:00  Szentiván éji álom – I.L. Caragiale Színház és Filmművészeti Egyetem, Bukarest – Nagyszínház

17:00 Brémai muzsikusok – SZFE, Budapest – Kamaraszínház

19:00 Páros/Páratlan – MNSZ, Miskolc – Csarnok

20:00  Szentiván éji álom – I.L. Caragiale Színház és Filmművészeti Egyetem, Bukarest – Nagyszínház
2015. 02. 05. csütörtök

17:00 Shakespeare dialógok és monológok – Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia, Varsó – Nagyszínház

17:00 Lopott arcok könyve – Dimitri Színművészeti Iskola, Verscio – Csarnok

19:00 Godot-ra várva – MNSZ, Miskolc – játék/szín

20:00 Shakespeare dialógok és monológok – Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia, Varsó – Nagyszínház
2015. 02. 06. péntek

17:00 Nincstelenek – SZFE, Budapest – játék/szín

19:00 IV. Henrik – MNSZ, Miskolc – Nagyszínház

​20:00 Nincstelenek – SZFE, Budapest – játék/szín
2015. 02. 07. szombat

17:00 A kastély – Arnhemi ArtEZ Színművészeti Akadémia, Amszterdam – Nagyszínház

17:00 A fehér felhő – KE Művészeti Kar, Kaposvár – játék/szín

20:00 A kastély – Arnhemi ArtEZ Színművészeti Akadémia, Amszterdam – Nagyszínház

20:00 A fehér felhő – KE Művészeti Kar, Kaposvár – játék/szín

 

A Miskolci SZEM fesztiválról

A Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem egyedülálló kulturális program megvalósítását tűzte ki célul: olyan évente megrendezett nemzetközi fesztivál megszervezésére vállalkozott, amely egyfelől platformként szolgál az európai színházi egyetemek diákjainak a találkozásra és a közös munkára, ugyanakkor lehetőséget nyújt a (miskolci, hazai és nemzetközi) közönségnek a legfrissebb színházi irányzatokkal való megismerkedésre.

A fesztivál egyik fő célja, hogy Közép-Európa egyik jelentős kulturális eseményévé váljon, ugyanakkor a Miskolci Nemzeti Színházat, s ezen keresztül magát Miskolcot olyan közösségi térré alakítsa, ahol az ifjúság otthonosan mozog, tájékozottá válik, elmélyed a – hazai és külföldi – színház világában.

A Miskolci SZEM fesztivál koncepciója és felépítése

Európa-szerte több olyan nemzetközi fesztivál működik, amelyeknek célja a színházi egyetemek és akadémiák előadásainak bemutatása (versenyfesztivál vagy seregszemle formájában), illetve a találkozási lehetőség megteremtése a diákok számára. Magyarországon ilyen jellegű rendezvényre a korábbiakban nem volt példa, ezért a miskolci SZEM hiánypótló kezdeményezésnek tekinthető.

A rendezvény alapkoncepciója a következőképpen foglalható össze: a SZEM nem csupán fesztivál, hanem találkozási hely is, vagyis a részvétel ugyanolyan fontos, mint a bemutat(koz)ás. Ennek megfelelően a SZEM nem versenyfesztivál, az előadásokat nem rangsoroljuk és nem díjazzuk. A válogatáskor szintén nagyobb súllyal esik latba, hogy egy-egy produkció milyen új szempontokat, megközelítési módokat vet fel, illetve a résztvevők nyitottak-e a közös szakmai munkára, mint az, hogy az adott előadás részt vett-e vagy nyert-e díjakat más hasonló fesztiválokon.
A SZEM két alapvető koncepcionális szervezőelve, hogy egyfelől a meghívott diákok ne csupán az előadásuk napján, hanem a fesztivál teljes időtartamában vegyenek részt a rendezvényen, másfelől pedig a Miskolci Nemzeti Színház mint helyszín adottságaiból fakadóan professzionális színházi körülmények között mutathassák be vizsgaprodukcióikat.

A fenti koncepcióból következik, hogy a fesztivál felépítésekor többnapos és különböző célcsoportoknak szóló komplex program kialakítására törekszünk.
Délelőttönként a diákok kiemelkedő magyar művészek és művésztanárok által vezetett workshopokon vesznek részt, s a munkafolyamatok eredményeit egymásnak és egy szűkebb szakmai közönségnek is bemutatják a fesztivál utolsó napjának délelőttjén. Délutánonként szakmai beszélgetésekre, filmvetítésekre, munkabemutatókra invitáljuk mind a fesztivál résztvevőit, mind a szélesebb közönséget. A fesztivál teljes időtartama alatt látogathatók a tematikus kiállítások (díszlet-látvány-jelmeztervek bemutatása, vizsgaelőadások fotóinak kiállítása). A program gerincét pedig az iskolák meghívott előadásai – külföldi és magyar vizsgaprodukciók – alkotják. Az előadásokat követően egy-egy meghívott szakember vagy művész által moderált kötetlen közönségbeszélgetésre kerül sor az aznap látott produkciókról.

A fesztivál(ok) programjának összeállításakor kvázi-tematikusságra törekszünk, amely nem csupán a vizsgaelőadások válogatásakor jelent egyfajta sorvezetőt, hanem némiképp meghatározza a workshopok, vetítések, beszélgetések irányát is. A téma megválasztásakor azonban szem előtt tartjuk, hogy a tematizálás semmiképpen ne jelentsen korlátozást, vagyis tágan értelmezhető és sokrétű inspirációt nyújtó hívószavakat keresünk. Fontos, hogy a felvetett téma az európai színházi életben releváns és időszerű kérdésekkel, szempontokkal járuljon hozzá a fesztivál egészéhez, illetve adott esetben kapcsolódjon a Miskolci Nemzeti Színház évadának irányvonalához.

 

A bejegyzés alapja: http://miskolciszem.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.