Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

II. Határtalan Napok Miskolc 2014

II. Határtalan Napok Miskolc 2014

A határtalan napok időpontja: 2014. április 4-6

A  határtalan napok helyszíne: Miskolc, Miskolci Nemzeti Színház

A Miskolci Nemzeti Színház a miskolci SZEM Fesztivál (Európai Színművészeti Egyetemek Miskolcon) mellett egy másik nemzetközi fesztivált is útjára indított a tavalyi évadban. A három napos Határtalan Napok célja, hogy bemutassa három határon túli magyar város alkotóit, előadóit a színház, a zene és az irodalom műfaján keresztül. Az első Határtalan Napokon Kassa, Marosvásárhely és Szabadka volt a vendégünk. Idén Beregszász, Komárom és Nagyvárad színházi előadásai, költői, írói mutatkoznak be a miskolci közönség előtt.

A II. Határtalan Napok Miskolc 2014 programja

KOMÁROM

A Komáromi Jókai Színház két előadással érkezik. A Miskolci Nemzeti Színházban az idei évadban az Évad Szerzőjeként jegyzett Tasnádi István Magyar zombi című kortárs komédiáját Bagó Bertalan rendezésében, Tóth Tibor főszereplésével láthatjuk. A miskolciak által is már jól ismert író darabja több magyar és határon túli színházban sikert aratott, köszönhetően annak, hogy a szerző pontos képet fest a magyar valóságról, a diagnózist pedig könnyed humorba ágyazza. A komáromiaktól Harold Pinter önéletrajzi ihletésű drámáját, az Árulást láthatjuk még a fesztivál keretében, a három szereplős darabban Mokos Attila, Bandor Éva és Petrik Szilárd egy szerelmi háromszög hét éves történetét játssza el. Az Árulásból készült nagy sikerű film forgatókönyvéért 1983-ban a szerző-forgatókönyvírót Oscar-díjra jelölték.

NAGYVÁRAD

A Nagyváradi Szigligeti Színház Turgenyev Egy hónap falun című darabját Papírsárkány címmel állította színpadra Harsányi Zsolt. A rendező Csehovon keresztül közelíti meg Turgenyevet, aki a maga idején a komikum felől közelítette meg a Csehov műveiből is jól ismert 19. századi orosz vidék világát.

A tánc műfaját a Nagyvárad Táncegyüttes előadása, a Nagyvárosi bujdosók képviseli. A Nagyvárad Táncegyüttes a Kárpát-medencei táncművészet egyik legfiatalabb, mégis jelentős műhelye, előadásaiban elsősorban a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát dolgozza fel, időtálló művészeti, társadalmi értékként. Kiss Ferenc, a Vízöntő zenekar alapítójának azonos című lemeze adta a Nagyvárosi Bujdosók létrehozásának ötletét, mellyel az alkotók elsősorban a térségünkben élő fiatalokat szólítják meg, azokat, akik éppen „leválni” készülnek kulturális identitásukról. A nagyszabású produkció dramaturgja és játékmestere Novák Péter, aki énekmondóként is jelen lesz.

A Lilliput társulat a Kormos képpel mutogat című bábelőadással vendégszerepel a Csodamalom Bábszínházban. A Kormos István három verses meséjéből készült előadás rendezője Rumi László, a magyar bábművészet sokoldalú alkotója, ebben az előadásban is a mára védjeggyé vált stílusát gyümölcsözteti.

BEREGSZÁSZ

Beregszászról a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója érkezik a Miskolci Nemzeti Színházba. Örkény István népszerű darabját, a Tótékat Vidnyánszky Attila állította színpadra, Trill Zsolttal, Szűcs Nellivel és Tóth Lászlóval a főszerepben. A rendező (és maga Örkény) szerint az őrnagy és a Tűzoltóparancsnok valójában egy személy. Hogy ebből drámai mű lehessen, össze kellett szikráztatni a benne rejlő pólusokat. Ezt látjuk majd szombat este a Nagyszínházban.

 

IRODALMI PROGRAMOK

A Műút folyóirattal együttműködésben a fesztivál irodalmi programja is gazdag. Április 4.-én, pénteken a Várad c. irodalmi és kulturális folyóirat főszerkesztőjével, Szűcs Lászlóval és Tasnádi-Sáhy Péter költő, íróval beszélget Jenei László, a Műút szerkesztője. 5.-én, szombaton Komárom képviseletében Gazdag József Bródy-díjas íróval Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó vezetője, és Vida Gergely író, költő, szerkesztővel Mizser Attila költő, a Palócföld folyóirat főszerkesztője beszélget. Az est házigazdája Nagy Csilla, a Palócföld szerkesztője és Jenei László. Vasárnap Beregszászról látjuk vendégül Brenzovics Marianna írót és Gazda Albert író, újságíró, szerkesztőt, akiknek beszélgetőtársa Csordás László irodalomtörténész, kritikus lesz.

Határtalan Napok, az összetartozás valódi élménye!

 

A bejegyzés alapja: http://mnsz.eu/cikk/1480

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.