Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Szondi várjátékok Drégely váránál 2019

Szondi várjátékok Drégely váránál 2019

2012-től történelmi emlékhely, ahol minden év júliusában Szondi-várjátékokkal emlékeznek a végvári vitézekre. Drégely vára jelenleg a magyar állam tulajdona. A Szondi várjátékokat több mint két évtizede rendezi meg Drégelypalánk Község Önkormányzata Drégely váránál.

A várjátékok időpontja: 2019. július 6., szombat, 10:00–20:00

A várjátékok helyszíne: Nógrád megye, Drégelypalánk, Drégely vára

A Szondi várjátékok Drégely váránál 2019 programja

A település a Szondi-hagyomány ápolásával, az évente megrendezésre kerülő várjátékokkal adózik a végvári hősök emlékének.
A rendezvényt évről-évre egyre nagyobb érdeklődés övezi.
A település közössége nemcsak büszkén emlékezik, hanem minden szállal ragaszkodik történelméhez és hős kapitányához, Szondi Györgyhöz.

Rendezvényükkel a várvédelem korszakát idézik fel változatos, gazdag történelmi ihletésű programokkal.
A vár fénykorát megelevenítő történelmi forgatag igazi történelmi utazás: korabeli figurák keltik életre a múltat. Hadijátékok, viselet- és fegyverbemutató, ostromjáték, íjászbemutatója, had- és kultúrtörténeti előadások, vitézi próbák, gólyalábasok, zászlóforgatók és kézművesek bemutatói színesítik a programot, mely minden korosztály számára kínál kellemes elfoglaltságot. A rendezvényt már-már országos érdeklődés övezi.

A sziklavár 1991 óta a Nemzeti örökség része, 2012-től pedig Történelmi Emlékhely.
Amíg a romok állnak, – bár lassan – de a vár épül, hirdetni fogják Szondi György és vitézei hőstettét. Emlékezetét azonban a jelennek kell fenntartani, méltón a hősökhöz, s méltón a ma emberéhez.

 

A Szondi várjátékok Drégely váránál  bemutatása

Pásztor Ildikó elmondta, hogy a Drégelyvár lábánál és a vár alatti Sáferkúti tisztáson zajló programok a várvédelem korszakát idézik fel, a történelmi utazást látványos hadijátékok, régi világzenei forgatag, gólyalábasok produkciói színesítik.

A dicső múltra, a hősök tetteire a Bajvívó Magyarok és a Börzsönyi Nehéz gyalogság hagyományőrzői emlékeztetnek, de igazi élményt nyújt a Szondi vitézei csapat látványos tüzérségi bemutatója is – tette hozzá.

A vendégek megismerhetik, egyúttal ki is próbálhatják a fegyverek használatát, az Estergon Aslanlari (Esztergom Oroszlánjai) előadása az oszmán rabszedést mutatja be, a vitéz képző, a történelmi játszóház, az íjászkodás gyerekeknek és felnőtteknek is kellemes szórakozást ígér.

Az Apródok udvarában népi játékok, kézműves foglalkozások várják a legkisebbeket. A látogatók megkóstolhatják a térségre jellemző hagyományos ételeket, a kézműves kirakodóvásárban kipróbálhatják a mesterségeket, megvásárolhatják a mesteremberek által készített termékeket.

A középkori hangulathoz Béke Csaba lantművész és a Varga Banga Gólyalábas kompánia előadása, valamint solymászbemutató is hozzájárul. Este tábortüzet gyújtanak, és a Fültanúk Zenei Műhely koncertjével zárják a napot.

Drégely vára 1552-ben esett el. Ali budai pasa július 6-án több mint tízezres seregével kezdte meg a vár ostromát, Szondi György és 146 főből álló serege megpróbált ugyan, de nem tudott ellenállni a nagy erejű rohamnak. Csak a kapitány két apródja, Libárdy és Sebestyén maradt életben, akiket Szondi már korábban Ali basához küldött, kérve, hogy gondoskodjon az életükről. Szondi embersége, bátor magatartása még az ellenséget is meghatotta, Ali pasa díszes pompával temettette el a drégelyi kapitányt.

Drégely vára a nemzeti örökség része, 2012-től történelmi emlékhely.

 

 

A bejegyzés alapja: https://www.facebook.com/events/2020386948048501/

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Hortobágyi Hídi vásár – Országos Kirakodó- és Népművészeti Vásár 2022

Hortobágyi Hídi vásár – Országos Kirakodó- és Népművészeti Vásár 2022 Vásár a vásárban, mert a nagy Hortobágyi Hídi Vásár területén belül a...

  • XL. Őrségi Vásár 2022

    XL. Őrségi Vásár 2022 Az Őrségi Vásár idén is szélesre tárja képzeletbeli kapuit mindenki előtt. Kedves Vendégünk! Lépj...

  • Újszászi Civil Majális 2022

    Újszászi Civil Majális 2022 Újszászi Civil Majális 2022. Idén is színes programokkal várjuk a Sportpályára kilátogatóka...

  • XIV. Tapolca Tavasz fesztivál 2022

    XIV. Tapolca Tavasz fesztivál 2022 A festői szépségű, mediterrán hangulatú Malom-tó part ad otthont a Tapolca Tavasz Fe...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.