Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

VII. Tenkesalja Böllérfesztivál 2015

VII. Tenkesalja Böllérfesztivál 2015

Sok városi gyerek már azt sem tudja, milyen is a disznóvágás – noha vidéken még élő a hagyomány. Éppen ezt a hagyományt szeretné fenntartani, ápolni a Tenkesalja Böllérverseny – idén egy világrekorddal.

A böllérfesztivál időpontja: 2015. február 7.

A böllérfesztivál helyszíne: Baranya megye, Siklós, 7800 Siklós, Széchenyi u. 72.

A VII. Tenkesalja Böllérfesztivál 2015 programja

8.00 Fogópálinkás köszöntő

8.30 Megkezdődik a “nagy disznóvágás”

13.00 Király L. Norbi

14.00 Lukács Tamás mulatós műsora

15.00 Groovehouse

 

Sok városi gyerek már azt sem tudja, milyen is a disznóvágás – noha vidéken még élő a hagyomány. Éppen ezt a hagyományt szeretné fenntartani, ápolni a Tenkesalja Böllérverseny – idén egy világrekorddal. A tél a falvakban nem múlhatott el úgy, hogy az addig hizlalt jószágok sivítása ne verje fel a hajnali csendet. Manapság viszont már sok gyerek valószínűleg azt sem tudja, milyen is az a disznóvágás – a kolbásszal, sonkával csak a boltban találkozik, általában szeletelve, lefóliázva. Ezen is változtatni akartak Siklóson, amikor először rendezték meg a Tenkesalja Böllérversenyt, amelyből az elmúlt években hagyomány lett. 2012-ben ráadásul világrekord-kísérletbe is fogtak, amely sikerrel zárult: nem tévedés, 620 méteres (!) kolbászt sikerült tölteni Siklóson. Természetesen emellett versenyt is tartanak, mégpedig a hagyományos disznóvágás feladataiból. Így minősítik a csapatmunkát, a böllérmunkát, a húselőkészítést, de készíteni kell a hagyományokhoz illő disznótoros levest, hurkát, kolbászt és egy káposztás ételt is. Emellett nem hiányozhat a fogópálinka és a forralt bor sem – utóbbiakat szintén zsűrizik. A nap az eredményhirdetéssel és a disznótoros vacsorával zárul – s ahogy egy disznótoron szokás, senki sem marad éhen.

A bejegyzés alapja: http://www.tenkeslovastanya.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XL. Őrségi Vásár 2022

XL. Őrségi Vásár 2022 Az Őrségi Vásár idén is szélesre tárja képzeletbeli kapuit mindenki előtt. Kedves Vendégünk! Lépj be hát újra rajta, ...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.