Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

VIII. Palacsinta fesztivál Balatongyörök 2019

VIII. Palacsinta fesztivál Balatongyörök 2019

Palacsinta Fesztivál 2019-ben is. Ki ne szeretné a palacsintát! De tudjuk-e, hogy a megszokott túrós, kakaós, ízes palacsintán kívül hányféle édes és sós palacsintát lehet még sütni? Palacsintafesztivál és családi nap

A palacsinta fesztivál időpontja: 2019. április 27. 13:00

A palacsinta fesztivál helyszíne: Zala megye, Balatongyörök, Jüngling Zoltán Közösségi Ház

A VIII. Palacsinta fesztivál Balatongyörök 2019 programja

Ki ne szeretné a palacsintát! De tudjuk-e, hogy a megszokott túrós, kakaós, ízes palacsintán kívül hányféle édes és sós palacsintát lehet még sütni?

Palacsinta fesztiválunkon a vállalkozó kedvű versenyzők a délután kezdődő vidám programokkal tarkított mulatságon összemérik palacsintakészítő és –forgató tudásukat. A szerencsés győztes(ek) elnyerik a Györöki Palacsintás király és Palacsintás királynő címet. A még szerencsésebb vendégeink pedig végigkóstolhatják a különlegesebbnél különlegesebb palacsintákat töltött, panírozott, csúsztatott, rakott, csőben sült stb. palacsintákat.

2019. április 27.

14.00 – 14.30 Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar koncertje

14.45 – 15.15 EMotion Táncstúdió

15.00 – 19.00 Varázshangok Családi Játszóház – logikai és ügyességi, mozgásos és társasjátékok a család minden tagjának. Kézműves foglalkozások. Arcfestés kicsiknek.

16.30– 17.30 Indigó utca koncert

18.30 Eredményhirdetés

19.00-22.00 Strandparti a HelloKids zenekarral

A palacsintasütő csapatoknál 14.00-17.00 óra között korlátozott számban kóstolhatók palacsinták.

A strandon lévő büfék is várják palacsintás finomságokkal a látogatókat a nap folyamán.

Délután kincskereső játék, palacsinta totó.

A palacsintáról

A palacsinta tulajdonképpen egy serpenyőben kisütött folyékony tésztából készült étel, melyet sós vagy édes töltelékkel betölthető vagy megkenhető. Egyes országokban az összetevői eltérhetnek. A legtöbb helyen a fő alapanyagai a liszt, tojás, só, cukor, valamint víz, szódavíz és a tej. Ezek összekeverésével egy folyékony tésztát kapunk, melyet serpenyőbe vékonyan kiöntve kell megsütni. A kész sült tésztára kerül valamilyen töltelék ezt négybe hajtják, vagy feltekerik, esetleg egymásra pakolva tortát készítenek belőle, melyet szeletelve tálalnak. A tájegységek ízlésvilága szerint nagyon sokféle tölteléke lehet.

A palacsinta az egyik legismertebb meleg, sült tészta Európában, de az egész világon ismerik, és szívesen fogyasztják önmagában vagy más ételekhez köretként. Több ország vallja maga specialitásának, ami annak köszönhető, hogy a palacsinta eredete egy közös pontba, egészen a római birodalomig nyúlik vissza.

Története

A palacsinta szó első írásos említése 1577-ből való, mely a Kolozsvári glosszákban olvasható. A szó a román plăcintă (‘lepény, lángos’) átvétele annak pedig a latin placenta (lepény, kalács) a végső forrása.

A palacsinta (latinul tehát placenta) története a római korig vezethető vissza. A lepényhez hasonló tésztát kerek kövön vagy egyes legendák szerint bronzpajzson sütötték. Ennek igazság alapja azonban megkérdőjelezhető, mivel a Scutum, a római legionáriusok pajzsai fából készültek. Az akkori fő összetevői a liszt, víz és só voltak. Ez az étel hosszan eltartható volt, így nagyon fontos szerepet játszott a római légiók élelmezésében. Ekkor még főleg húsfélékkel fogyasztották és az édes palacsinták még nem igazán voltak.

Európai elterjedése a római légiók nyomán a Duna-medencéje majd német, francia és angol területek felé történt. A kutatások szerint már 1439-ből megtalálhatóak az első feljegyzések, melyben egy recept leírása is olvasható. Az első magyar nyelvű leírás a palacsintakészítésről, a 16. század végén az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának írt szakácskönyvében található. Úgy tartotta a néphagyomány, hogy húshagyókeddig minden olyan elspájzolt ételt el kellett fogyasztani, melyet a másnapi, hamvazószerdát követő negyvennapos böjt alatt tiltott volt enni. Mivel a palacsinta tésztájának egyik összetevője a tojás, és a sütésnél ekkor csak zsírt használtak, így fel tudták használni a felhalmozott és megmaradt alapanyagokat.

Angliában és az USA-ban azóta akkora hagyománya lett a palacsintasütésnek, hogy egy külön ünnepnapot hoztak létre, mely alkalmával palacsintasütő, palacsintaevő, palacsintafeldobó és -tekerő versenyeket rendeznek. Ilyenkor már szinte hagyományosan palacsintaevő, -eldobó, -elkapó számokban világrekordok megdöntésével próbálkoznak. Az egyik rekordot 1994-ben, Rochdale-ben állították fel, mely a legnagyobb palacsinta volt, amelyet valaha sütöttek, 15 méter átmérőjű, 3 tonna a súlyú, és 2 millió kalória energiát tartalmazott.

 

A bejegyzés alapja: http://www.balatongyorok.hu ,  http://palacsintakiraly.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.