Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

X. Honvédfesztivál – Csatatéri Sokadalom 2019

X. Honvédfesztivál – Csatatéri Sokadalom 2019

„CSATATÉRI SOKADALOM” – 171 éves a Magyar Honvédség. Katonai hagyományőrző szervezetek bemutatói, családi foglalkoztatók, vetélkedők, közelharc bemutató, filmvetítés, a jövő hadserege technikai eszköz bemutató, közelharc bemutató, a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kiállítása, Kákics zenekar és a Military Girls koncertje

A fesztivál időpontja: 2019. szeptember 27-29.

A fesztivál helyszíne: Fejér megye, Pákozd, 8095 Pákozd, Mészeg-hegy Hrsz. 087

A X. Honvédfesztivál – Csatatéri Sokadalom 2019 programja

2019. szeptember 23.

13:00 ÁLTALÁNOS ISKOLÁK HONVÉDELMI CSAPATVERSENYE

Székesfehérvár, István Király Általános Iskola és a Palotavárosi tavak környezete

2019. szeptember 24.

10:00-15:00 SZÁMHÁBORÚ — 2019 ORSZÁGOS HADIJÁTÉK

Katonai Emlékpark Pákozd — Nemzeti Emlékhely

2019. szeptember 25.

10:00-17:00 „CÉLRA TARTS!”

Vetélkedő az MH BHD szervezésében Katonai Emlékpark Pákozd — Nemzeti Emlékhely

2019. szeptember 26.

09:00-14:00 HAZAFISÁG ISKOLÁJA

Módszertani nap – Katonai Emlékpark Pákozd — Nemzeti Emlékhely

2019. szeptember 27.

08:00-16:00 HONVÉDELMI IFJÚSÁGI JÁRŐRVERSENY

Honvédelmi Sportszövetség – Katonai Emlékpark Pákozd — Nemzeti Emlékhely

17.00 óra A sukorói Haditanács emlékünnepsége.
Megemlékezés és ökumenikus ima a Sukorói Református templomban, a Honvéd Férfikar közreműködésével

2019. szeptember 28. szombat

10.00–16.00 „Csatatéri sokadalom” – családi nap, katonai hagyományőrző szervezetek bemutatói a jelenkor hadseregének bemutatásával, a Honvédelmi Sportszövetség partnerségével. Honvédelmi, katonai hagyományőrző és családi nap. Hadtörténelmi korszakok statikus és dinamikus megjelenítése, honvédelmi jellegű sportprogramok, koncert, gyermekfoglalkozások, Apródképző, Raptor lézerharc, Bakaland akadálypálya, ábori élet és tűtérség bemutatása hagyományőrzők és napjaink katonáinak közreműködésével

2019. szeptember 29. vasárnap

10.00 Dr. Benkő Tibor Honvédelmi miniszter felavatja Szent László király, a szárazföldi katonák védőszentje szobrát- Nagy Benedek szobrászművész alkotása
10.30 Emlékezés Dr. Gyuricza Béla vezérezredesre, a HTBK megalapítójára, a Katonai Emlékpark megálmodójára
11.00 Ünnepség és koszorúzás a pákozd-sukorói csata 171. évfordulója tiszteletére
12.00 A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és az Ifjú Nemzetőrök közreműködésével megelevenedik a csata

A rendezvény ingyenes!

 

A fesztivál ismertetése

Tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Katonai Emlékpark Pákozd és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete együttműködésében a Honvédfesztivál programsorozat az 1848. szeptember 29-i pákozd-pátka-sukorói csata tiszteletére, mely lehetőséget teremt a 171 évvel ezelőtt történtek megelevenítésére, a honvédelemmel és az abban aktív szerepet vállalókkal való találkozásra. Az esemény fővédnöke Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A programsorozat a hagyományokhoz híven a szeptember 23-án Székesfehérváron, az általános iskolások részére szervezett honvédelmi csapatversennyel veszi kezdetét, majd másnap országos hadijátékkal, a számháborúval folytatódik a KEMPP-ben.

A hét folyamán lesznek honvédelmi vetélkedők, járőrverseny és módszertani bemutató is az Emlékparkban az ifjúság és a pedagógusok részére.

A sorsdöntő csatát megelőző sukorói haditanács 171. évfordulója alkalmából szeptember 27-én, pénteken 17.00 órától kerül sor a megemlékezésre és az ökumenikus imára a Sukorói Református templomban, a Honvéd Férfikar közreműködésével.

A programokról

Szombaton elsősorban a családokat várják az Emlékparkba a „Csatatéri sokadalom”honvédelmi, katonai hagyományőrző és családi napra a szervezők. Az esemény díszvendége Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke.

A nap folyamán a különböző hadtörténelmi korszakok elevednek meg hagyományőrzők segítségével. A török idők zsoldos hadviselésétől, a XVI-XVII. századi tűzfegyvereken, a hídi csata bemutatásán és az 1848-as honvéd gyalogsági, alaki és harcászati bemutatón keresztül, egészen a tűzszerész robot működéséig ismerkedhetnek meg a látogatók. Ezen kívül a nap folyamán az egyes hagyományőrző szervezetek bemutató pontjai részletes betekintést nyújtanak a hadtörténelem egyes fejezeteibe. A katonai és a könnyű zene kedvelői sem maradnak ki, hiszen katonai térzene és a Military Girls koncertje színesíti a nap eseményeit.

Mindezek mellett lesz légpuska-lövészet, kézigránát-dobás; egyensúlyozó elemek, lézeres céllövészet, vívás szimuláció; Raptor lézerharc, a kisebbeknek tüzér- és gyalogos kiképzés; célba lövés kiságyúval, ügyességi feladatok, kézműves foglalkozás, szórejtvény.

Az érdeklődők I. világháborús témájú filmeket tekinthetnek meg: Zsalakó István 12 Pokol c. és Burián Zsiga Csak még egyszer előre! c. filmje kerül levetítésre.

Szeptember 29-én, a 171 évvel ezelőtti események tiszteletére ünnepséggel, koszorúzással, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és az Ifjú Nemzetőrök közreműködésével, csata megelevenítésével emlékeznek a szervezők az Emlékparkban.

Ezen a napon kerül felavatásra Nagy Benedek alkotása, Szent László király szobra és megemlékezés Dr. Gyuricza Béla vezérezredesre, a HTBK megalapítójára, a Katonai Emlékpark megálmodójára.

A programok helyszíne megközelíthető a Pákozd Szúnyog-szigeti bekötőúton, a kijelölt parkolókból gyalogosan.

A rendezvény ingyenes! A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!

 

Honvédfesztivál 2019 programok

A bejegyzés alapja: http://www.kempp.hu/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.