XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2019
Szeptember első hétvégéjén huszonharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden. Nagyszabású ünnepe ez a szegedi halászlének. Az egyre gyarapodó méretét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy már nemcsak a Tisza belvárosi partja, de az újszegedi Partfürdő is benépesül halfőzőkkel
A halfesztivál időpontja: 2019. szeptember 6-7.
A halfesztivál helyszíne: Csongrád megye, Szeged,
A XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Szeged 2019 programja
Szeptember első hétvégéjén huszonharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden. Nagyszabású ünnepe ez a szegedi halászlének. Az egyre gyarapodó méretét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy már nemcsak a Tisza belvárosi partja, de az újszegedi Partfürdő is benépesül halfőzőkkel, akik fakanállal és bográccsal felfegyverkezve megküzdenek egymással, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrend valamelyik fokozatát. Az igazi közösségi piknik hangulatban, kedélyes küzdelem zajlik a halfőzők között, amely az odalátogatóknak is érdekes, tartalmas szórakozást nyújt.
A Múzeum előtti Vízi bástyán felállított Óriás Bográcsban a legjobb féle szegedi halászlé fő, amihez a paprikát az égből hozza a szegedi boszorkány annak rendje és szegedi módja szerint, ahogy a hagymát csakis Makóról hozzák a Maroson át a tutajjal.
A szegedi halászléről szól itt minden, s ezzel együtt a szögediségről, hagyományos gasztronómiai és kulturális értékeinkről, közösségépítésről és kulturált szórakozásról, betöltve azt a szerepet, amit vállal a fesztivál, nevezetesen hogy az ízletességéről híres Szegedi Halászlé főzési hagyományait tovább örökítse és a halat, mint egészséges ételt népszerűsítse.
Nemcsak a hagyományos ízek, de a magyar kézműves termékek színe-java is felvonul a Tisza-parton: az ország minden szegletéből idesereglett kézművesek portékái kerülnek terítékre, színesítve a rendezvény kínálatát és hangulatát.
A szegedi nyárutó leghangulatosabb fesztiválja mindenkinek szól és mindenkit vár szeretettel a Tisza partjára szeptember 6-8. között, a kiváló ízek mellé színes, színvonalas szórakoztató programokkal a Huszár Mátyás rakparti nagyszínpadon és a Fesztivál más helyszínein is.
2019. szeptember 6. (péntek)
15:00 | 18:00 | DJ Horváth – RETRO ZENÉK |
16:00 | 17:00 | TALENT Tehetségkutató Énekstúdió műsora |
17:30 | 19:30 | CASINO együttes |
20:00 | 21:00 | Irigy Hónaljmirigy |
21:30 | Zsomboys Utcabál |
2019. szeptember 7. (szombat)
08:00 | 19:00 | 10. Szegedi Sárkányhajó Fesztivál |
11:00 | A „szegedi boszorkány” ejtőernyős érkezése az Óriásbográcshoz | |
11:00 | 15:00 | DJ Horváth – RETRO ZENÉK |
12:00 | 18:00 | Családi délután: gyerek animáció, Lufi bohóc, arcfestők |
13:45 | 14:00 | Jótékonysági ROTARY Gumikacsaverseny – START |
14:00 | 14:30 | FIONA FITNESS Gyerek Tánccsoport |
14:30 | 14:45 | Jótékonysági ROTARY Gumikacsaverseny – EREDMÉNYHIRDETÉS |
14:45 | 16:15 | Csiga Duó |
16:15 | 18:30 | TÁNCKAVALKÁD Néptánc csoportok felvonulása és sorozatos fellépése, a végén táncház |
18:30 | 19:00 | Kisteleki Citerások |
19:00 | 19:30 | Suhancok Tánccsoport |
20:00 | 21:30 | Just Showband és Sztárvendége |
22:00 | Gera Fivérek |
2019. szeptember 7. (szombat): Újszeged – Partfürdő
09:00 | Halfőzés – Megnyitó: Frank Sándor, főszervező | |
2019. szeptember 8. (vasárnap) | ||
11:00 | 15:00 | DJ Horváth – RETRO ZENÉK |
12:00 | 18:00 | Családi délután: gyerek animáció, Lufi bohóc, arcfestők |
12:00 | 12:50 | Sajtkukac Duó Gyerekzenekar |
13:30 | 15:00 | Bojtorján Együttes családi műsora |
15:30 | 16:00 | Szeged Táncegyüttes gyerek csoport |
16:00 | 17:00 | Hatetudnád Táncműhely bemutatója |
17:30 | 19:00 | Storyville Jazz Band |
19:30 | 21:00 | Molnár Dixieland Band |
21:00 | Tűzijáték |
A XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Szeged 2014 ismertetése
Tizenhetedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza partot. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek „A SZEGEDI HÍD ALATT…”, és ezzel kiérdemeljék Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított HALFŐZŐ ÉRDEMREND -et.
A különlegesen ízletes szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a hal -mint egészséges táplálék – népszerűsítése érdekében alapított érdemrend elnyeréséhez a résztvevőknek hét éven át kell halat sütni-főzni. Első évben minden halfőző vasbogrács érdemrendet kap, majd a réz,- bronz, ezüst, arany, gyémántbogrács fokozatokon keresztül jut el az ÖRÖKÖS HALFŐZŐ címig. A bankkártya méretű érdemrenden egy gyémántszemű ezüst hal, arany bogrács és rubin kövekkel kirakott lángnyelvek találhatók, mely méltó, ékszer értékű elismerése a hét éves kitartó részvételnek.
2012-ben átadtuk az ún. „Második Örökös Halfőző” érdemrendet, ami azt jelenti, hogy a nevező 14. éve főzte itt a hallevet. Továbbá 5 nevezőnek került átadásra az örökös halfőző érdemrend, és 68 új halfőző tűzte célul a megtisztelő cím elérését. Az újszegedi parton 176 csapat vállalta a szegedi halászlé hagyományainak öregbítését, míg a szegedi oldalon a rakpartra kitelepült halászcsárdák, vendéglátósok és borászok várták a halételekre éhes és szomjas vendégek áradatát.
A bográcshelyek az idén is az Újszegedi Partfürdőn kerülnek kijelölésre. A reményeink szerint ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza part ideális környezet egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. Több mint 200 mázsa ízletes ponty, sokaknál harcsa, süllő, pisztráng kerül a bográcsokba. A napfény és a vizek városában napenergiát használva is főznek majd halászlevet.
Szombaton tíz órakor a figyelem a magasba összpontosul majd, ahonnan egy „szögedi boszorkány” repülve hozza az óriás bogrács halászlébe való paprikafűzért.
A vízi bástyára felállított 7000 adagos óriás bográcsban szombaton és vasárnap naponta készül az ízletes halászlé, itt csupán közel 14.000 adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában „gyevi filézett halászlé” fő, másutt ínycsiklandozó süllő, harcsa, pisztráng, keszeg sül.
A családfők a sziesztát borozókban, néhány pohár jó bor mellett tölthetik el, miközben a Korányi fasor árnyékában kézműves kirakodó vásáron a gyerekek kaphatnak vásár fiát. A vállalkozó kedvűek a szegedi panorámát madártávlatból hőlégballonból és repülőgépből is megtekinthetik.
Az érdeklődés fokozása érdekében egy szögedi halászlé receptet is adunk.
Hozzávalók: 2400 kg ponty, 600 kg vöröshagyma, 50 kg tv paprika, 100 kg paradicsom, 3 kg fokhagyma, 60 kg hegyes erős paprika, 30 kg mangalica sertés zsír, 30 kg só, 60 dkg fehér bors, 60 kg szegedi őrölt paprika, 2 kg Erős Pista, egy óriás bogrács és kevés gyakorlat.
Jó étvágyat!
Frank Sándor
Venesz-díjas Mesterszakács
A bejegyzés alapja: http://www.halfesztival.hu/