Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Állatok világnapja – október 4

Állatok világnapja – október 4.

Az állatok világnapjának időpontja minde évben október 4.

Az állatok világnapja 1931-ben született meg, Magyarországon a rendszerváltás után vált népszerűvé. Eredetileg a vadon élő állatokra hívta fel a figyelmet, ma inkább a velünk élő állatok szerepe dominál az ünnepen.

allatok-vilagnapjaA világnapok sorában számtalan, az állatokkal foglalkozó ünnep alakult ki, felmérve a „konkurenciaharcot” mindegyik keresi saját arculatát, amellyel újat és különlegeset nyújtani. Az állatok világnapját 1931-ben Olaszországban hívták életre, a kezdeményezés célja a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt. Később a kör tágult, minden állat védelmét felvállalta, a világnapok szaporodásával párhuzamosan viszont egyre inkább a velünk élő állatok kerültek a középpontba. Eredeti időpontja október 4-e, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója. A rendalapító Szent Ferenc az állatok védőszentje, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük. A szervezők a leggyakrabban október első vasárnapjára szervezik a programokat, hogy még több emberhez eljusson az üzenetük.

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. Világszerte programokkal viszik közelebb az elgondolást a gyakorlathoz: kisállat-örökbefogadást, állatkerti programokat, fesztiválokat, nyílt napokat és más hasonló akciókat szerveznek. A jeles nap alkalmából idén is felvonulást rendeznek, a korábbi években már megszokott módon, útvonalon és időben.

Alapjában véve minden ember állatbarátnak születik, csak később nevelik beléjük a fölösleges félelmet, higiéniai irtózást, ezzel akaratlanul is gerjesztve az állatok iránti negatív érzéseket, mely az állatkínzáshoz vezető első lépést jelenti.

Az Állatok Világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. A kedvtelésből tartott állattartás alapja a felelős gondolkodás kell, hogy legyen: hazánkban évente több százezer válik kóborrá. Nem csak az állatkínzás és az orvvadászat számít bűnnek, hanem az is, ha valaki utcára tesz egy védtelen állatot!

 

 

A kép forrása: http://www.dzs-z.hu/galeria/20050814Budakeszi/ képgaléria.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.