Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Autizmus Világnap – április 2

Autizmus Világnap – április 2

Az autizmus világnap időpontja: április 2

2008-tól kezdődően április 2-át az ENSZ az Autizmus Világnapjává nyilvánította, ezzel próbálva ráirányítani a világ figyelmét az autista emberek problémáira.

Az Autizmus Világnap ismertetése

2008-tól kezdődően április 2-át az ENSZ az Autizmus Világnapjává nyilvánította, ezzel próbálva ráirányítani a világ figyelmét az autista emberek problémáira.

Az Autizmusról

A bejegyzés alapja: http://aosz.hu/az-autizmusrol/

Mi az autizmus?

Olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés: autizmus spektrumzavar. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van.

Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

Miben nyilvánul ez meg?

Gyakran előfordul, hogy egy autista ember olyannyira érzékeny a hangokra, hogy számára a nagyvárosi közlekedés elviselhetetlen. Előfordulhat az is, hogy bőre fokozottan reagál az érintésre, ezért neki egy ölelés, vagy akár egy szimpla kézfogás is kellemetlen lehet. Ugyanakkor vannak olyan autizmussal élők is, akik olyan ízeket is megéreznek, amiket mi nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, melyek fölött az átlagos szem elsiklik. Ha beszélgetnek valakivel, megeshet, hogy túl közel hajol a másikhoz, vagy éppen nem néz a másik ember szemébe. Egy autista emberre az is jellemző lehet, hogy leplezetlenül kimutatja érzelmeit, vagy hogy őszintén megmondja a véleményét másokról.

Mi következik ebből?

Az autista emberek láthatóan másképp viselkednek, mint mi. Valószínűleg Ön is találkozott már autistával buszon, iskolában, vagy valamilyen társaságban, aki valahogy „furcsán”, nem megszokott módon viselkedett.

Mi okozza az autizmust?

A rossz hír az, hogy még nincs pontos válasz. A jó hír az, hogy a világon sok kutató foglalkozik a témával. A szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza.

Gyógyítható-e az autizmus?

A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek.

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve az autizmus spektrum zavarairól.

Az Autism Europe állásfoglalása az autizmus spektrumzavarról.

Hányan vannak?

Sokan! Az autizmus gyakori fogyatékosság. Minden századik emberből egy autista. Ma Magyarországon minimum 100.000 autista ember él.

Mit tehetünk mi?

Szövetségünk célja a tanácsadás, az érdekvédelem és a szülősegítés. Tudjon meg többet rólunk.

Kérdéseivel, problémáival szakértőinkhez fordulhat segítségért, a Szakértőink válaszolnak!rovatban.

Szülők számára hasznos információkkal, baráti segítséggel, lelki támasszal szolgálhatnak a Mentorszülő hálózat tagjai.

Ha Ön oktatási intézmény vezetője, vagy pedagógus és interaktív, érzékenyítő előadást szeretne szervezni diákjainak az autizmusról, keresse meg Animátorainkat.

Autizmusról, intézményekről, nevelési-és jogi kérdésekről bővebben tájékozódhat ingyenesen letölthető Kiadványainkból.

Ismerje meg Tagszervezeteinket és a Majorháló tagjait!

Mit tehet Ön?

Ami egy mozgássérült számára a kerekesszék, vagy egy vak ember számára a bot, az egy autista embernek az Ön tudása, az Ön elfogadása. Attól, hogy egy autista nem a megszokott módon viselkedik még ugyanolyan vágyai, álmai vannak, mint bárki másnak. Egy autizmussal élő ember számára akkor akadálymentes a környezet, ha a társadalom „akadálymentes”!

Hogyan segíthet?

Csatlakozzon szervezetünkhöz és legyen tag, vagy támogasson minket pénzadománnyal, illetve adója egy százalékával.

Adószámunk: 19025915-1-41

Legyen Ön is önkéntes segítő!

Jelentkezzen a KONTAKT önkéntes csapatnál, váljon “akadálymentessé” és segítse az autizmussal élőket és családjaikat.

http://kontakt.auraegyesulet.hu/

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.