Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Miskolci Termelői Nap 2023. november 19.

Miskolci Termelői Nap 2023. november 19.

Minden hónap harmadik vasárnapján rendezik meg Miskolcon a termelői napot. A vásár során helyi és környékbeli termelők és kézművesek kínálják termékeiket

A vásár időpontja: 2023. november 19., minden hónap harmadik vasárnapja, novemberi vásár.

A Termelői Nap helyszíne: Borsod megye, Miskolc, 3530 Miskolc, Erzsébet tér.

A Miskolci Termelői Nap 2023 ismertetése

Minden hónap harmadik vasárnapján rendezik meg Miskolcon a termelői napot. A vásár során helyi és környékbeli termelők és kézművesek kínálják termékeiket, melyeket meg is kóstolhatnak az érdeklődők. A nap során kulturális és gyermekprogramok is várják a látogatókat.

A megszokottól eltérően februárban és márciusban a hónap negyedik vasárnapján rendezik meg a termelői napot.

A reggel kezdődő, s késő délutánig tartó Miskolczi vásárt megrendezik minden időben, gyakran napos, meleg az időjárás, de frissítők is kaphatók a vásár alatt.

A Miskolci Termelői Nap 2023-as vásárnaptára

2023-as Miskolci Termelői Nap vásárnaptára.

 

Egyéb miskolci vásár és piac

Miskolci Régiség vásár

A miskolci régiség vásár ismertetése.

Búza téri őstermelői piac

Az őstermelői piac 2011-ben nyitotta meg kapuit vásárlói és termelői igényre, kizárólagosan őstermelők, kistermelők által előállított termékek árusítására. A piac jellege zöldség-gyümölcs, palánta- és virágárusítás, év végén fenyőfa-árusítás. A piac területén az üzemeltető irodahelyiségében ingyenes gombavizsgálatra van lehetőség.

A piac címe: 3526 Miskolc, Búza tér

A piac nyitva tartása: Hétfő szünnap, Kedd – Péntek: 05:00 – 17:00, Szombat: 05:00 – 14:00, Vasárnap: 05:00 – 13:00

Zsarnai Piac

A piac már az 1980-as évektől városunk egyik ismert és forgalmas vásári helyszíne. Napjainkban, mint használtcikk piac funkcionál, ahol az árusok sátrakban, lemezpavilonokban, kőasztalokon, földön árusíthatják termékeiket. Péntekenként 8.00 és 16.00 óra között autósbörze működik a piac kijelölt területén.

A piac címe: 3527 Miskolc, Gyimesi u. 1. szám

A piac nyitva tartása: január 1 – március 15.: Szombat, Vasárnap: 07:00 – 14:00,  március 16 – december 31.: Szombat, Vasárnap: 06:00 – 14:00

Vasgyári piac

A piac már az 1970-es években is ismert vásári helyszíne volt városunknak. 2006-ban a több mint 1 hektár területen elhelyezkedő piacot felújították, korszerűsítették, ezzel új arculatot adva a vásártérnek, megújult vásárlói színteret biztosítva a helyi és környéken lakóknak, kereskedőknek.

Napjainkban a piac szakjellege alapján zöldség-gyümölcs, termelői áru, palánta és virág, élelmiszer és iparcikk árusítására van lehetőség, ahol az őstermelők, kistermelők, kereskedelmi tevékenységre jogosult árusok üzletekben, illetve fedett árusító asztalokon árusíthatják termékeiket.

A piac címe: 3533 Miskolc, Andrássy u. 45-47. szám

A piac nyitva tartása: Hétfő: szünnap, Kedd – Péntek: 05:00 – 15:00, Szombat: 05:00 – 14:00, Vasárnap: 05:00 – 13:00

Miskolci piac és vásár története

Városunknak 1580. előtt nem volt ,,vásártartási vagy sokadalomalapítási” joga.

Azt viszont valószínűsíthetjük, hogy a két katolikus templomunknak – a reformáció előtt – volt búcsútartási engedélye, ekkor biztosan nagy forgatag volt a városban.

A 17. században két országos vásárra kaptunk engedélyt: Orbán napi (május 21.), Szent Lukács napi (október 18.)

Még ugyanebben az évszázadban még kettővel bővült: Szent Julianna napi (február 16.), Sámuel napi (augusztus 21.)

1801-től pedig még egy vásárnap csatlakozott az eddigiekhez: Lázár napi (december 16.)

Évszázados hagyománya van Miskolcon a keddi napokon történő állatvásárnak, péntekenként pedig az iparcikk árusításának.

Vásárokon a rend fenntartása minden esetben a vásárbíró feladata volt. Büntetések behajtása, peres kérdések azonnali ítélethozatala, mind-mind őreá tartozott.

Míg a piacokat a városban bonyolították le, addig a országos vásárokat a városon kívül. A 18. századtól kezdődően Miskolc keleti részén a Zsolcai városkapu és a Sajó közötti térség adott ennek helyet. Az állatvásárokat a Szentpéteri kapui vásártéren tartották.

A 19-20. század fordulóján városunkat Egerrel, Kassával és Debrecennel a legjelentősebb vásározó helyként emlegették. A 20. század második felétől ez az ősi hagyományunk visszaszorult az iparváros jellegéből adódóan is. Manapság pedig egy átlagos vidéki város vásározási szokásait éljük, minden hónap első vasárnapján a régiségvásárral kiegészülve.

 

A bejegyzés alapja: https://www.facebook.com/MiskolciTermeloiNap/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .