Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Csongrádi Tájház Csongrád

Csongrádi Tájház Csongrád

A tájház címe: 6640 Csongrád, Gyökér u. 1.

A tájház elérhetősége:

  • Telefon: +36 (63) 481 052, Fax: +36 (63) 481 052
  • E-mail: k2343@koznet.hu

A Csongrádi Tájház nyitva tartása

Hétfõ: zárva
Kedd:
12-16
Szerda:
12-16
Csütörtök:
12-16
Péntek:
12-16
Szombat:
08-12
Vasárnap:
zárva

A Csongrádi Tájház története

Állandó néprajzi kiállítás a Csongrádi Tájházban.

A múzeumház, melyet 1985-ben rendeztek be Szűcs Judit és munkatársai, a városrészben élt halászok, hajósok, (hajó)ácsok, és kisparasztok lakberendezését mutatja be. A belsővárosi házak többsége állóhézagos deszkaoromzatú volt. A Tiszán a Kárpátokból leúsztatott fenyőfából hajóácsok készítették. A múzeumházat kétablakos változatában állították helyre.Csongrád – Múzeumház

A hátsó “öregház”-ban a századforduló lakberendezését láthatja a vendég. Az “öregház” szabadkéményes konyháját kenyérsütéshez rendeztük be. A pitarban álló vízpadon a főzőedények mellett helyeztük el a (vizes)korsókat, melyekben az 1920-as évekig a közeli Tisza folyó vizét szállították, ülepítették. A festett bútorú, sarkos elrendezésű szobában az asztalon a mángorlást (a vasalás korabeli módját) mutatjuk be.

A “nagyház” a harmincas évek berendezését tükrözi. A szoba szintén hagyományos sarkos elrendezésű, a két átlósan elhelyezkedő sarok közül az egyikben a kemence, a másikban az asztal és a kanapé áll. A szobát a fehérrel hímzett vászon ágynemű és függöny teszi díszessé. A csipkés vászontakaró a sublótról és a “tornyos” kaszliról sem hiányzik. A hátsó, vetetlen ágy a család legidősebb tagjának éjszakai és nappali fekvőhelye volt. A szobát vagy “tiszta házat” mindennapos alvásra, lakásra nem használták. Ezzel reprezentáltak.

A különálló mélyített kamrában 3 nemzedék háztartása tárgyaiból válogattunk. Ezt egészítettük ki a bortárolás és a kubikosmunka eszközeivel. A boros edények jelzik, hogy minden csongrádi embernek volt egy kis szőlője és bora. A kubikos szerszámok a csongrádi földmunkásokról adnak hírt.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.