Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XII. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál 2019

XII. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál 2019

Hagyományok, kulturális, gasztronómiai és természeti értékek a Velencei-tó turisztikai szezonnyitó fesztiválján, május első hétvégéjén, Agárdon!

A fesztivál időpontja: 2019. május 3-5.

A fesztivál helyszíne: Fejér megye, Gárdony, Agárd,

A XII. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál 2019 programja

2019. május 3. PÉNTEK

16:00     Megnyitó. Salsa táncdélután a Barrio Latino zenekarral

18:00     Velencei-tó All Stars – latin jazz fiesta a Velencei-tó körül élő zenészekkel (Farsang Gergely bass, Dobai István gitar, Munkácsy Andris gitar, Szakáll Béla perka,  Mits Márton szaxofon, Zabos Regina ének, Horvath Márk gitar)

20:00     The Bits Beatles Emlékzenekar koncertje

21.45     Arato disco fever- a legendás Velencei-tavi diszkók királya újra a tóparton!

2019. május 4. SZOMBAT

10:00     Akrobatikus rock and roll show

11:00     Dobrossy Family Magic Show. A Dobrossy bűvész család  interaktív bűvészműsora.

12:00     Szóljon hát a magyarnóta! az European Operett dalos, táncos látványos műsora

13.00     Hagyományaink: a dinnyési Iglice népdalkör, az agárdi Gilice és Gerlice gyermek-
néptánccsoport, és a zichyújfalui gyermek-néptánccsoport műsora

14.00     Szóljon hát a boogie! A Boka Boogie Band műsora

15.30     Majsai Gábor és a Fehérvár Big Band – Tom Jones projekt

17.15     A django-pop nagykövetei a színpadon: Pankastic koncert

18.30     Divatbemutató – szemnek, szívnek kedves magyaros ruhák

20.00     Margaret Island koncert

21.45     Tűzijáték

22.15     Coco loco csípőstekerős trópusi karneválzene

2019. május 5. VASÁRNAP

10:00     Thai-chi bemutató és nyílt edzés

11:00     Mátyás király bolondos bolondja. A Maszk Bábszínház előadása

12:00     Népszerű operettek, filmzenék, magyarnóták Buch Tibor és Horváth Elemér Emi előadásában

13.00     A swing klasszikusai az Optional Jazz Quartet előadásában

14.30     A blues klasszikusai – Mr. G. Blues Band és Behán Eszter koncert

16.00     Fourtissimo Jazzy Afternoon

18.00     Csík zenekar koncert

20.00     Óriások és Törpék fesztiválzáró koncert

 

Programok a nagyszínpadon kívül

2019. május 4. szombat

Nagyszínpad mellett „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő stand:

Az Agrármarketing Centrum szakemberek segítségével látványkonyha keretében bemutatják a különféle halfajták feldolgozásának és elkészítésének módjait. Eközben pedig a profik által készített halas különlegességek kóstoltatásával, a különféle ízvilágú halfajták és receptek sokaságával ismertetik meg a látogatókat. A busa és harcsa falatok után, amur és pisztráng, szombaton harcsa és süllő, ponty és busa ételek kerülnek a terítékre. 2023-ig tartó halfogyasztást ösztönző kampány az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság, mint a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) Irányító Hatósága és az Agrármarketing Centrum közreműködésével valósul meg.

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

Fesztiválközpont, Szarvas-szobor:

10.00-18.00 h     Junior séf-verseny- téma: a vadételek. – Országjáró főzőverseny, gasztrokulturális esemény, szakma és közönség találkozása,
látványfőzés

11.00-16.00 h     Kulturpajta (riportok, beszélgetések, vetített képek)

11.00 Aki világhíressé tette a Velencei-tavat – Chernel István

12.00 Fürdőélet a Velencei-tónál a húszas, harmincas években

13.00 A Velencei-tó körüli híres-neves borokról

14.00 A régió híres-neves pálinkáiról

15.00 Bemutatkozik a Csodakút tanulócsoport

10.00-18.00        Babajátszótér és pelenkázó sátor

A játszótér részei: „Hangok-konyhája” :ahol a főzőcskézésen túl az edények, gombócok, fűszerek, tojások mind, mind hangot adnak ki. Dobok- dobban a szív, dobbant a láb és minden gyerekben lakó ritmusok kelnek életre a doboknál. „Festő játék”- Gyalogutak vezetnek a kisasztalig, ahol ecsetek, láthatatlan festék és építőkockák várják a szorgalmas gyerek és apuka kezeket. Autópálya –ez egy furcsa görbe-körbe autópálya, sok kis autóval. Babahintáztató- Kicsi kosárhinta rongybabával. Egyéb játékok: építőjáték cellux gurigákból, pörgettyűk fatálcán, célbadobó zoknik, babzsákok. A babasátor részei: – Hempergő – párnák és gyerekkönyvek várják a kicsiket – mobil pelenkázó és egy szoptatós gyékényfotel.

Fesztiválközpontból indított túrák:

10.00-15.00 h    Nagy-kultúra – autóbuszos tókörüli túra

A Posta mögötti parkolóból indul. Autóbuszos kirándulás keretében a Velencei-tó környéke legjelentősebb látnivalóinak megtekintése. A kirándulást vezeti: Varga-Molnár Anna, a Gárdonyi Általános Iskola pedagógusa

Útvonal: Agárdpuszta (Szent Anna kápolna, Gárdonyi Géza Emlékház, Velencei-tavi Galéria, Gárdonyi rönkvár) – Kápolnásnyék (Halász Kastély), –, Pákozd (Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely, Miska huszár szobra) – Dinnyés – Várpark és skanzen, Hagyományőrző központ.

Felszállójegyek az információs pultban kaphatók a busz férőhelyeinek megfelelő számban. Ára:  1000 Ft/fő áron (tartalmazza az utazást, idegenvezetést, belépést a meglátogatott helyekre). Regisztráció: halvadfeszt@gmail.com

10:00 h                 Látogatás a Dinnyési Halivadéknevelőben

Bevezetés a halszaporítás rejtelmeibe Szabó Krisztiánnal, a halivadéknevelő vezetőjével. Ismerkedés a Hungarikum – listás halfajunkkal a dinnyési tükrösponttyal.

Tópart, szabadpart szakasz

10.00-24.00 h    Vidámpark, körhinta, vurstli

Tópart, Csónak-kitötő:

Velencei-tavi Évadnyitó Horgász- és Halászléfőző Verseny – A Magyar Országos Horgász Szövetség hagyományos Velencei-tavi évadnyitó rendezvénye az agárdi Napsugár strand mellett, a vasúti átjáróval szembeni csónakkikötő mentén

Felnőtt és IFI nyílt egyéni horgászversenyek (regisztráció 8:00-tól)

Csónakos horgászverseny: az agárdi csónakkikötő melletti nyílt vízszakaszon kerül megrendezésre. Indulni elsősorban saját csónakkal lehet, de igény szerint a kirendeltség is tud korlátozott számban csónakot biztosítani a verseny idejére. Csónakonként 2 fő horgászhat, horgászni egy bottal, egy horoggal (úszós vagy fenekező készséggel) lehet, és egyéni értékelésre kerül sor.

Parti horgászverseny: az agárdi szabad-strandon megrendezendő versenyen egy bottal, egy horoggal (úszós vagy fenekező készséggel) lehet horgászni. A versenyre helyet biztosítani csak korlátozott számban, a nevezések sorrendjében tudunk.

Gyermek horgászverseny:

A kikötő területén. A verseny lebonyolításának formája a MOHOSZ honlapján és a facebook/mohoszvelenceito oldalon lesz elérhető. A horgászversenyekre a nevezési ingyenes! A rendezvény miatt az agárdi csónakkikötő egész területén és a  szabad-strandon, 2019. május 4-én 0:00 órától 15:00 óráig horgászati tilalom lesz érvényben, ott csak a versenyen résztvevők horgászhatnak.

Halászléfőző verseny Kategóriák: Halászlé – Egyéb halételek

A verseny egyéni nevezéses (csapat vagy baráti társaság támogatásával), az agárdi Napsugár strand mellett, a vasúti átjáróval szembeni csónakkikötő mentén kerül megrendezésre. Nevezni előzetesen a kirendeltségen kell a nevezési lap kitöltésével, ill. a nevezési díj befizetésének igazolásával. Nevezési díj: 7.500 Ft.

A nevezők részére a rendezők biztosítják a halat (kb. 4 kg élő ponty), a tűzifát, valamint egy tűztálca és egy asztal és két pad használatát. A többi kellékről (edények, fűszerek, kenyér, stb.) a versenyzőknek kell gondoskodniuk. Nevezési határidő: 2019. május 2. (csütörtök). Regisztráció, főzőhelyek elfoglalása 8:00-tól. A horgászversenyek résztvevőinek lehetőséget biztosítunk halászlékóstolásra.

10.00-16.00 h Lovasszekér-túra a  Dinnyési Fogatudvarral

Szekértúra a Dinnyési kilátóhoz

indulás: 10.00, érkezés: 11.30; indulás: 14.00 érkezés: 15.30  A fogatok az agárdi csónakkikötőtől indulnak és ide érkeznek vissza.

Regisztrálni a zsoltujfalusi79@gmail.com vagy telefonon a 06 20 / 541 29 88 elérhetőségen lehet, egyéb információ a fenti elérhetőségeken. Jegyek: Felnőtt: 1.300.- Ft/fő, Gyerek: 700 Ft / fő, Családi jegy: 4.300 Ft/fő (két felnőtt, három gyerekig – max. 14. évesek)

A Velencei tavat megkerülő kerékpárút mentén fedezhetjük fel ezt az érdekes formájú, fából épült kilátót, melynek tetejéről betekintést nyerhetünk a titokzatos vízi világba. A kilátó mellett elhelyezett padoknál letelepedhetünk – de az igazi élmény a kilátó magasában vár bennünket, ahol a sűrű nádas fölé emelkedve, nádtető árnyéka alól nézelődve bepillanthatunk a titokzatos madárvilág életébe. A kilátó mellett található a Savajcz-kereszt, ami egy kiváló tóbíró különös-tragikus vadászbalesetének állít emléket. A történetet elolvashatjuk a helyszínen. A történetet Széchenyi Zsigmond, nagy vadászírónk is elmeséli az Ünnepnapok című írásában.

Szekér-túra Agárd utcáin, Varsa utca, tó utca, üdülök útja

Időpontok: minden egész órában – 10:00 – től 16:00 ig Jegyek Felnőtt: 700ft . Gyermek: 400ft  14 év alatti . Családi: 2500ft ” 2 felnőtt 3 gyerek 14 év alatti. Túra ideje 20-25 perc kb. A fogatok az agárdi csónakkikötőtől indulnak és ide érkeznek vissza.. Regisztrálni a zsoltujfalusi79@gmail.com vagy telefonon a 06 20 / 541 29 88 elérhetőségen lehet,. egyéb információ a fenti elérhetőségeken. Egyéb információ: zsoltujfalusi79@gmail.com vagy 0620/541-29-88.

Szekér-túra a Dinnyési kilátóhoz (a túra ideje másfél óra)

Szekér-túra Agárd utcáin , Varsa utca, tó utca, üdülök útja (a túra ideje 20-25 per). Kontakt: Újfalusi Zsolt

11.00-16-00h Sárkányhajózás a Dragon SE sportolóival fesztiválvendégek részére

A hajók minden egész órában indulnak. Ingyenes program.

Tópart, Csónak-kitötő, kerékpárút mellett, a vasúti aluljáró tó felőli oldalánál:

9.00 h VII. Fesztivál-Futóverseny Czéczei János testnevelő szervezésében

Rendező:  Gárdony Város Önkormányzata. Versenycél: Hagyományteremtés, az egészséges életmód, a rendszeres sportolás, ezen belül a futás népszerűsítése . Verseny Fővédnöke: Tóth István Gárdony Város Polgármestere „Versenyközpont”,rajt-cél. Rajt: 9 óra. Táv:  4 km. Útvonal : Indulás Gárdony felé, végig a parton, az új kerékpárúton, 2 km-nél fordító, vissza a  célba . Nevezés és rajtszám átvétel: nevezési díj nincs, regisztrálni és rajtszámot felvenni 8 órától lehet a „verseny-központban”. Korhatár: nincs. Korcsoportok:   0-10 év, 11-14 év, 15-20 év, 21-35 év, 36-50 év, 50 felett. Díjazás: Minden korcsoport 1-3 helyezettje (lány és fiú) emlékérmet kap. Időmérés a versenybírák segítségével. Célba érkezéskor az időeredményeket bemondjuk, de rögzítésre nem kerülnek!! Eredményhirdetés: valamennyi résztvevő beérkezése után. A versenyen a KRESZ szabályinak betartása kötelező! A szervezők fenntartják maguknak a jogot szükség esetén a versenykiírás módosítására. A versenyen mindenki a saját felelősségére vehet részt! Legyél Te is részese rendezvényünknek Versenyzőként, vagy akár Nézőként!  Szeretettel várunk!

Agárd – hajóállomás

10:00 Másfél órás szakvezetett sétahajózás a Madárrezervátumba (a szakvezetésről a Duna-Ipoly Nemzeti Park gondoskodik)

14:30     Egy  órás sétahajózás az agárdi hajóállomásról indulva, oda is érkezve

17:30     Egy órás sétahajózás az agárdi hajóállomásról indulva, oda is érkezve

A Velencei-tavi hajózási társaság a fenti hajóutakat megelőző órákban ingyenes belépést biztosít a fesztivál vendégeinek! A konkrét időpontok: 9-10, 13:30-14:30, 16:30-17:30

A hajóút során a Duna – Ipoly Nemzeti Park Biztosítja a szakszerű idegenvezetést. Céljuk a Velencei – tó védett értékeinek, úszólápos területeinek bemutatása.

A programon való részvételhez bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken: Simon György: 06 30 / 271 32 92 – to@velenceitohajozas.hu

Chernel István Madárvárta (Agárd, Chernel I. u. 57.)

6.00-10.00 h       Madárgyűrűzési bemutató

10.00-17.00h      A Madárvárta és a Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei szervezetének nyílt napja

Agárdi Közösségi Ház (Agárd, Márvány u. 27.)

10.00-16.00 h    Anyák napja kicsit másképp Nusser Bogival

Egy anyáknak célzott program előadásokkal és aktív programokkal a fesztiválközponttól 150 méterre (katolikus templom melletti sétányon megközelíthető kellemes sétával a helyszín). Sminkelési tanácsadás, masszázs, környezetbarát háztartás kialakítása, torna illetve az előadások: az anyaság mint egy archetípus, stílustanácsadás:kinek milyen szín áll jól, egészséges táplálkozásról.

10.00-16.00 h Népviseletek Kapuvártól Székelyföldig – kiállítás

Velencei-tavi Galéria (Agárd, Sigray u. 1.)

10.00-18.00 h    Az én Gárdonyom – Faragó László fotográfus kiállítása

Gárdonyi Géza Emlékház (Agárd, Sigray u. 3.)

10.00-18.00 h    Gárdonyi Géza élete, munkássága, művei – tárlatvezetések, múzeumlátogatás

Gárdonyi rönkvár (Agárd, Sigray u. 1.)

10-18.00 h         A várkapitány végigkalauzolja a látogatókat a váron, a kazamatarendszeren, és a látogatók bepillantást  nyerhetnek a várvédő vitézek életébe! Vitézi próba és játékos feladatok a vár körül.

Dinnyési Hagyományőrző Központ (Dinnyés, Gárdonyi G. u. 25.

10.00-16.00 h    Az én Gárdonyom – Ódor Balázs fotókiállítása a főépületben

10.00-16.00 h    Csipkecsodák – Ruppert Sándorné csipkegyűjteményének kiállítása

2019. május 5. vasárnap

Fesztiválközpont, Szarvas-szobor:

10.00-18.00 h     Junior séf-verseny- téma: a vadételek. –  A profi séfek versenye. Országjáró főzőverseny, gasztrokulturális esemény, szakma és közönség találkozása, látványfőzés

11.00-16.00 h     Kulturpajta

Bokányi Zsolt rádiós szerkesztő, riporter beszélget vendégeivel

11.00 A Velencei-tó vadászatáról

12.00 A Velencei-tó halászatáról

13.00 Radetzky Jenőről, az agárdi Madárvárta alapítójáról

14.00 Kapj rá! Nagy halhatározás.

15.00 Az agárdi Heaven’s drummers interaktív ütős-dobos programja. Pajtazárás.

10.00-18.00        BringART Játszóház (2-12 éves korig)

Ebbe a játszóházba hét bicikli alkatrészeit hasznosítottuk újra, kicsit másként és újragondolva izgalmas játékokká alakultak át. A játszóház részei:

VERSENYPÁLYA – Egyszerre két gyerek/ felnőtt tud tekerni egy-egy állványra szerelt kerékpáron. A nagy hajtás még izgalmasabb, hiszen a kicsi bábukat magunk mozgatják a versenypályán.

FUT-A- TÁJ – Pici bicikli megy hegyen, völgyön, vízparton és városokon át. Ennél az izgalmas játéknál a bicikliző játékos mozgatja a nagy kereken keresztül az egész világot.

CSENGAgép – A meghajtás itt nem csak kattog, hanem csilingel és zenél is, sőt egyszerre több muzsikus igazi koncertet is előadhat, csak a forgatás sebességétől és ütemtől függenek a hangok.

BRINGAHINTA– Ez a szerkezet bizony pörög és forog, hóemberek elégedetten körhintáznak

LABDAPUMPA– Igazi varázslat, mindez biciklipumpával működtetve. Ajánlott a fáradt lábúaknak, hiszen itt a karizmukra és az ügyességre lesz szükség, hogy a labdák a helyükre kerüljenek.

CSÖRGŐ-KERÉK, és a KICSIK BRINGÁJA egészíti ki a játékpályát.

Tópart, szabadpart szakasz

10.00-24.00 h    Vidámpark, körhinta, vurstli

Tópart, Csónak-kitötő:

10.00-16.00 h Kenutúrák Huszár Péterrel (VVSI)

Az agárdi csónakkikötőnél szeretettel várja a kenuzni vágyókat Huszár Péter és csapata. 7 személyes túrakenukkal lesz lehetőség megkerülni a Cserepes – szigetet. Minden egész órában indulnak a túrák, 10:00 – 16:00 óra között.

09.00-13.00 h Vadételfőző verseny

Előzetes jelentkezés alapján 5 kg szarvas vagy vaddisznóhúst biztosítunk a főzéshez (ennek ára előreláthatóan 8000 Ft lesz). Hozott, ellenőrizetlen vadból nem lehet ételt készíteni. A főzéshez szükséges fát, alátétet, vasat és sörpad-garnitúrát biztosítunk. Nevezési díj: 1500 Ft. Minden egyéb kelléket a résztvevők hozzanak magukkal Jelentkezés a 06 30 936 5336. Regisztráció: halvadfeszt@gmail.com

Értékelés: A fesztivál vendégei egyenként maximum 3 kóstoló jegyet vásárolhatnak 400 Ft/fő/db áron. A jegy mellé kisméretű műanyag edény is kapnak. A megkívánt főztökből kis adag kóstolót kérhetnek, ez-egy jegy ellenében. A főzők kötelesek eleget tenni a kérésnek. A főzőversenyt az a csapat nyeri, amelyik értékeléskor a legtöbb kóstolójegyet mutatja be. Az első helyezett csapatnak a főzés nevezési díját visszatérítjük, és 3 palack bort kap. A második és a harmadik helyzett csapat 3-3 palack bort kap a helyi borászok legjobbjai közül. A főzőcsapatok a kapott kóstolójegyeket 300 Ft-os áron visszaválthatják a szervezőnél.

10.00-16.00 h Lovasszekér-túra a  Dinnyési Fogatudvarral

Szekértúra a Dinnyési kilátóhoz

indulás: 10.00, érkezés: 11.30; indulás: 14.00 érkezés: 15.30  A fogatok az agárdi csónakkikötőtől indulnak és ide érkeznek vissza.

Regisztrálni a zsoltujfalusi79@gmail.com vagy telefonon a 06 20 / 541 29 88 elérhetőségen lehet, egyéb információ a fenti elérhetőségeken.

Jegyek: Felnőtt: 1.300.- Ft/fő, Gyerek: 700 Ft / fő, Családi jegy: 4.300 Ft/fő (két felnőtt, három gyerekig – max. 14. évesek)

A Velencei tavat megkerülő kerékpárút mentén fedezhetjük fel ezt az érdekes formájú, fából épült kilátót, melynek tetejéről betekintést nyerhetünk a titokzatos vízi világba. A kilátó mellett elhelyezett padoknál letelepedhetünk – de az igazi élmény a kilátó magasában vár bennünket, ahol a sűrű nádas fölé emelkedve, nádtető árnyéka alól nézelődve bepillanthatunk a titokzatos madárvilág életébe. A kilátó mellett található a Savajcz-kereszt, ami egy kiváló tóbíró különös-tragikus vadászbalesetének állít emléket. A történetet elolvashatjuk a helyszínen. A történetet Széchenyi Zsigmond, nagy vadászírónk is elmeséli az Ünnepnapok című írásában.

Szekér-túra Agárd utcáin, Varsa utca, tó utca, üdülök útja

Időpontok: minden egész órában – 10:00 – től 16:00 ig. Jegyek Felnőtt: 700ft . Gyermek: 400 Ft  14 év alatti . Családi: 2500ft ” 2 felnőtt 3 gyerek 14 év alatti. Túra ideje 20-25 perc kb. A fogatok az agárdi csónakkikötőtől indulnak és ide érkeznek vissza.

Regisztrácio és bővebb info: a zsoltujfalusi79@gmail.com vagy telefonon a 06 20 / 541 29 88 elérhetőségen lehet,. egyéb információ a fenti elérhetőségeken.

Agárd – hajóállomás

14:30     Egy  órás sétahajózás az agárdi hajóállomásról indulva, oda is érkezve

A Velencei-tavi hajózási társaság a fenti hajóutakat megelőző órákban ingyenes belépést biztosít a fesztivál vendégeinek az Akváriumházba! A konkrét időpont: 13:30-14:30

A hajóút során a Duna – Ipoly Nemzeti Park Biztosítja a szakszerű idegenvezetést. Céljuk a Velencei – tó védett értékeinek, úszólápos területeinek bemutatása. A programon való részvételhez bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken: Simon György: 06 30 / 271 32 92 – to@velenceitohajozas.hu

 

Velencei-tavi Galéria (Agárd, Sigray u. 1.)

10.00-18.00 h    Az én Gárdonyom – Faragó László fotográfus kiállítása

Gárdonyi Géza Emlékház (Agárd, Sigray u. 3.)

10.00-18.00 h    Gárdonyi Géza élete, munkássága, művei – tárlatvezetések, múzeumlátogatás

Gárdonyi rönkvár (Agárd, Sigray u. 1.)

10-18.00 h          A várkapitány végigkalauzolja a látogatókat a váron, a kazamatarendszeren, és természetesen bepillantást  nyerhetnek a várvédő vitézek életébe!

Dinnyési Hagyományőrző Központ (Dinnyés, Gárdonyi G. u. 25.

10.00-16.00 h    Az én Gárdonyom – Ódor Balázs fotókiállítása a főépületben

10.00-16.00 h    Csipkecsodák – Ruppert Sándorné csipkegyűjteményének kiállítása

Kirakodóvásár és portékás vásár a fesztivál minden napján. Kiemelt gasztro-kiállítóink: Agárdi Pálinkafőzde és a régió pálinkafőzdéi: Táci Pálinka, Csalló pálinka, Michelberger Pálinka, Nobilis Pálinka, a Velencei-tó körüli borászatok: Csóbor Pincészet, L. Simon Borászat, Nagy Gábor borászat, Dancsó Gábor pincészete. Díszvendég az Aranyponty Zrt.  A fesztivált Gárdony Város Önkormányzata rendezi. Fővédnök: Tóth István, polgármester. Főszervező: Ocsenás Katalin (06 30 847-6088). Vásárszervezés: TDM Gárdony – Tihanyi Tamás és Tulics Katalin. Együttműködő partner: TDM Gárdony. Média-támogatónk: Vörösmarty Rádió. A fesztivál honlapja: www.velenceitofeszt.hu. Helyszín: Agárd, városközpont (Nádas étterem előtti és mögötti tér, Agárd, szabad part szakasz). A fesztivál ingyenes. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk

 

Kultúrpajta

2019. MÁJUS 4. – SZOMBAT

11.00-16.00 h Kulturpajta (riportok, beszélgetések, vetített képek). Házigazda: Bokányi Zsolt, a Vörösmarty rádió szerkesztő-riportere

11.00 Mikor hívjunk mentőt? Beszélgetés mentősökkel

12.00 Híres Velencei-tavi vadászatok a két világháború között és az azt megelőző időkben

13.00 Helytörténeti érdekességek a Gárdonyi Építész és Mérnök Körrel – vetített képes program

14.00 Női borászok, Velencei-tó körüli pincészetek borairól – Házigazda: Fáncsi Viktória Csóbor Lindával (Csóbor pincészet) és Böröczki Beával (Nyakas pincészet) beszélget

15.00 Bemutatkozik a Csodakút Velencei-to tanulócsoport

2019. MÁJUS 5. – VASÁRNAP

11.00-16.00 h Kulturpajta (riportok, beszélgetések). Házigazda: Bokányi Zsolt, a Vörösmarty rádió szerkesztő-riportere

11.00 A thai chi egészségmegtartó hatásai

12.00 Háztartási zöldülés – hulladékmentes háztartások

13.00 Üst-füst. Kinek főzzük a pálinkát? Beszélgetés a pálinkáról

14.00 Náderdőben vadmadár – Dékány András természetíró, a Velencei-tó szerelmese

15.00 Az agárdi Heaven’s drummers interaktív ütős-dobos programja. Pajtazárás

 

A bejegyzés alapja: http://velenceitofeszt.hu/


Fesztivál

XXII. Kevi Juhászfesztivál 2022

XXII. Kevi Juhászfesztivál 2022 A Kevi Juhászfesztivál sok szeretettel várja a kisvárosi színvonalas gasztro-kulturális szabadtéri rendezvé...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.