Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Magyar Alumíniumipari Múzeum Székesfehérvár

Magyar Alumíniumipari Múzeum Székesfehérvár

A Magyar Alumíniumipari Múzeum weboldala: http://www.mmkm.hu/index.php/hu/aluminiumiparimuzeum

A Magyar Alumíniumipari Múzeum címe: 8000 Székesfehérvár, Zombori út 12.

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 8000 Székesfehérvár, Zombori út 12.
  • Telefon: (+36 22) 333 412
  • Email: aluiparimuzeum@gmail.com

A Magyar Alumíniumipari Múzeum nyitva tartása

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10.00- 15.00
Előzetes bejelentés alapján eltérő időpontokban is látogatható

A Magyar Alumíniumipari Múzeum története

A múzeum megalakulásakor nem a jelenlegi épület adott neki otthont. Történetének kezdete egészen 1969 őszéig nyúlik vissza, amikor megkezdődtek a lépések megalapítására. Ahogy a „A Mi Múzeumunk” újságban megjelent cikkében írja Puza Ferenc: „… A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának a műszaki emlékek védelméről szóló 4/1954 sz. törvényerejű rendelete megteremtette az ipari múzeumok létrehozásának lehetőségét. …” . Ezt követően sorra nyíltak meg múzeumok: elsőként bányászati múzeum Sopronban, vegyipari múzeum Várpalotán majd olajipari múzeum Zalaegerszegen. Az alumíniumipar múzeumának létrehozására a kezdeményezés ezután indult el. Dr. F, Pertes Éva a Magyar Alumíniumipari Tröszt vezérigazgatójának, Dr. Dobos Györgynek címzett leveléhez mellékletként csatolta Kovács János, a székesfehérvári István Király Múzeum történész-muzeológusa részletes javaslatát a múzeum megalapításáért. Kovács János ezek után számtalan cikket írt, melyben az olvasók segítségét kérte, hogy a múzeum létrejöhessen. Egyik írására válasz is érkezett, melyben egy nyugdíjazott bányamérnök felajánlotta nem csak segítségét, de a tulajdonában lévő tárgyakat és írásokat is. Ekkor már a Fejér Megyei Hírlap is írt a múzeumról.

A következő lépésről pedig ismét a már említett történész-muzeológus cikkéből értesülünk, melyet az Életünk 72/1 számában írt. Ebben leírja, hogy folyamatosan szervezték a múzeumot, amely 1971. november 4-én mutatkozott be egy alumínium kiállítással, mikor is a KÖFÉM Szélesszalag Hengerművét avatták fel.

A Múzeum történetének következő szakaszáról a „A Mi Múzeumunk” című újságból értesülünk ismét. A már említett kiállítás sikerének köszönhetően Juhász János, a Könnyűfémmű akkori igazgatója és a Magyar Alumíniumipari Tröszt akkori vezérigazgatója, dr. Juhász Ádám megkezdték a múzeum megszervezését. Ennek első lépése volt egy Ipartörténeti Bizottság megalapítása, melynek feladata az alumíniumiparhoz kapcsolódó összes írásos és képi dokumentum összegyűjtése. 1975-ben meg is alakult a múzeum, már a Zombori út 12. szám alatti épületben és ugyanezen év december 31-én el is nyerte működési engedélyét. Fekete Ferenc volt első vezetője, majd őt követte dr. László Gábor, aki alatt országos hatáskörű gyűjtőközpont lett. A múzeum kezdetben sikeresnek bizonyult: rengeteg érdeklődő tekintette meg az egyre gyarapodó kiállítást, később azonban a gazdasági helyzet, az iparág problémái és személyes problémák is lecsökkentették az iránta tanúsított kíváncsiságot, melynek következménye lett többek között, hogy az üzemeltetőként megbízott KÖFÉM is kevesebb figyelmet szentelt már neki: az épület pusztulni kezdett, a benne összegyűjtött anyaggal együtt.

A fordulat akkor következett be, amikor az amerikai cég, az ALCOA megvette a KÖFÉM tulajdonjogának több mint a felét és kijelentette, hogy nem tartja fent tovább a múzeumot, amely így a HUNGALU RT fennhatósága alá került. Ez a „tulajdonoscsere” hatalmas változást hozott, hiszen megindult az épület felújítása és korszerűsítése. A gyűjtemény és a dokumentumtár újra bővülni kezdett. (Ezt jól mutatja az akkor kialakított és máig látható ásványtár és a képtár is.) Ezeken kívül pedig az összes költségét, mint például a rezsit, a bért stb. is fedezte.

Így nyerte el mai formáját a múzeum, mely remélhetőleg sokáig „mesélőként” szolgál majd az alumínium iparág iránt érdeklődők számára.

Az alumínium megjelenése óta fontos szerepet tölt be a hétköznapokban. Napjainkban már elképzelhetetlen az élet nélküle: az alufólia, edények, fedők de már a felsőbb kategóriás autók karosszériája és alváza is készül belőle. Mára már természetes az előállítása, feldolgozása és használata, de sokan nem is tudják, hogyan is indult az iparág története. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeuma, bár a legfiatalabb múzeumok közé tartozik, mégis messzi múltra tekint vissza, hogy gyűjteményével bemutassa, hogyan is indult minden: kiknek köszönhetjük a fém létezését; hogyan megy a kitermelése, feldolgozása, megmunkálása; milyen cégek és vállalatok játszottak vagy játszanak még ma is szerepet az iparág történetében.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.