Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Hortobágyi Vadaspark

Hortobágyi Vadaspark

Az állatpark weboldala: http://www.hnp.hu

Az állatpark címe, megközelítése: Hortobágy-Malomháza – Jegypénztár a Pásztormúzeumban
(GPS: 47°34’54.12″N;  21°8’58.09″E)

Kizárólag a Pásztormúzeumtól induló nemzeti parki járművel, mely a nyitvatartási idő alatt minden egész órakor indul.

A hortobágyi vadaspark elérhetősége

  • Telefonszám: (+36 52) 589-000 • Tel./fax: (+36 52) 589-321
  • E-mail: info@hnp.hu
  • Hortobágy-Malomháza – Jegypénztár a Pásztormúzeumban
    (GPS: 47°34’54.12″N; 21°8’58.09″E)

A hortobágyi vadaspark nyitva tartása

április, október: 10.00 – 16.00
május, június: 10.00 – 17.00
július, augusztus: 10.00 – 18.00
szeptember: 10.00 – 17.00
november-március: előzetes bejelentkezéssel

November – március között bejelentkezés a +36 30 564 5773-as telefonszámon, vendégfogadás egy órán belül.

Ünnepnapok nyitvatartási rendje:

március 15-16.: 10.00 – 16.00
november 1.: zárva

A utazás menetideje kb. 10 perc.
Az utolsó járat zárás előtt 1 órával indul! Az épületek 15 perccel a vadaspark zárása előtt bezárnak!

Csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges az info@hnp.hu e-mail címen, vagy az 52/589-000, 52/589-321-es telefonszámokon.

A hortobágyi vadaspark belépő árai

teljes árú: 1500 Ft/fő
gyerek (18 éves korig) / nyugdíjas: 700 Ft/fő

 

Szakvezetés:

300 Ft/fő
600 Ft/család

Extra szafari program (terepjárós utazás a vadlovak közé):

+1000 Ft/fő

Utolsó járat:

teljes árú: 1000 Ft/fő
gyerek (18 éves korig) / nyugdíjas: 500 Ft/fő

A hortobágyi vadaspark ismertetése

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának legújabb bemutató-területe a Hortobágyi Vadaspark, mely Hortobágy – Malomházán található. Célja, hogy olyan állatfajokat mutasson be, amelyek korábban ezen a tájon éltek, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorultak, természetes körülmények között már nem találkozhatunk velük. Ilyen fajok például a vadlovak, a rekonstruált őstulok, a madarak közül a keselyűk és a pelikánok, illetve a puszta egykori ragadozói: a farkasok és a sakálok. Mindezen fajok mellett természetesen bemutatásra kerülnek a nemzeti parkban ma is vadon élő állatok.

A vadaspark célja továbbá az is, hogy ezeket a fajokat olyan környezetben mutassa be, mely jól tükrözi a Hortobágy egykori, ember előtti arcát. A Malomházi bemutató-terület erre kiválóan alkalmas, ugyanis itt jelen van az összes jellemző tájképi együttes: a ligeterdők, a mocsarak és természetesen a nagy kiterjedésű puszta. A terület onnan kapta a nevét, hogy korábban itt voltak Debrecen város malmai. A Hortobágy folyó rendkívül szeszélyes, ingadozó vízjárása miatt ezek a malmok, amelyek a középkorban létesültek, rendszeresen tönkrementek az árvizekben. A nagy távolság is körülményesebbé tette az őrlendő gabona szállítását, ezért Debrecen város 1848-ban úgy határozott, hogy ezeket a malmokat lebontatja. A későbbiek folyamán Malomháza juhászszállásként működött, az állattartó telep három hodályból, két gémeskútból, illetve egy, a juhász családjának otthont nyújtó házból állt. Ennek helyén található a vadaspark központi épülete, melyben a puszta ősi élővilágát bemutató kiállítás, ajándékbolt és büfé is üzemel.

A területen található kilátók segítségével madártávlatból is megfigyelhetjük a tájat. A kilátótoronyból kitekintve szabályos növényzeti csíkokat lehet látni, mely az ember tájformáló tevékenységének nyoma. Malomházán még az 1970-es években is működött egy olyan rizstermelő telep, amely a rizstermelésnek megfelelően átalakította a pusztát. A vadaspark területét a múlt században feltöltő és lecsapoló csatornák szabdalták darabokra. Ezen a ma már összefüggő területen 3-4 hektáros apró parcellákat alakítottak ki, ahol a rizst termesztették. A nemzeti park a 2000-es évek elején kezdett hozzá a rizstelepek felszámolásához, mégpedig azért, hogy egy természetszerűbb, a felszíni vízmozgásokat lehetővé tevő rendezett pusztaképet alakítson ki, amely sokkal inkább őrzi a természetes elemeket. A rizsgátakat egy buldózerrel elrombolták, és mivel ezek a helyből kitermelt földből épültek, így aztán az eredeti talajfelszín nagyjából helyre is állt. Az egykori rizsföld helyén jelenleg egy százhektáros legelő terül el, melyet legelésükkel és taposásukkal az állatok tartanak karban, elősegítve az egykori természetes növényzet újbóli megjelenését.

A vadaspark programja az úgynevezett „Extra szafari” melynek során a speciálisan kialakított jármű segítségével a bemutató-terület első szakaszában testközelből figyelhetjük meg a nagytestű, patás legelő állatokat, melyek közül két faj kerül bemutatásra: a Przewalski vadló, valamint a rekonstruált őstulok. E nagytestű növényevők első egyedei 1997-ben kerültek a vadasparkkal szomszédos Pentezug pusztára, ami egy bioszféra rezervátum magterület, ebből kifolyólag nem látogatható. A Hortobágyi Nemzeti Park területén napjainkban élő vadlovak egyedszáma meghaladja a kétszázat, az őstulkoké pedig négyszáz fölé emelkedett. Ezekből az állományokból láthatunk a vadaspark területén összesen mintegy ötven – hatvan egyedet. A vadaspark második szakaszában tágas, vizesárokkal határolt kifutókban, rácsok nélkül tekinthetjük meg a puszta korábbi ragadozóit, valamint természetes tavakon és röpdékben a terület egykori és jelenkori madárvilágát.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.