Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XXI. Gyulai Pálinkafesztivál 2021

XXI. Gyulai Pálinkafesztivál 2021

Az első, régebbi nevén Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, akkor, amikor a pálinka valódi értékét még nem igazán fogadták el az országban. A több mint másfél évtizede életre hívott fesztivál volt az első, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését.

A fesztivál időpontja: 2021. szeptember 16-18.

A fesztivál helyszíne: Békés megye, Gyula, Várkert

A XXI. Gyulai Pálinkafesztivál 2021 ( Gyulai Pálinkafesztivál) programja

2021. szeptember 16. és 18. között, immáron 21. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.
Gyula a pálinka fővárosa, amit az is ékesen bizonyít, hogy ebben az évben immár a 21. fesztiválnak adhat otthont a település. A rendezvény három napja alatt Gyulán a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. Ez az ital a magyar emberek nemzeti büszkesége, a magyar gasztronómia nem képzelhető el a kitűnő párlatok nélkül.

2021. szeptember 16. csütörtök

14.00 Nyit a Várkert

15.00 Mediterrán együttes

17.30 Pálinka lovagrendek vonulása a 100 éves cukrászdától a Várkertig

19.00 Pálinka lovagavatás a Gyulai Várban – Magyar Pálinka Lovagrend

20.15 Hivatalos megnyitó

21.00 Halott Pénz

23.00 Disco

2021. szeptember 17. péntek

11.00 Nyit a Várkert

13.30 Vezetett pálinkakóstoló Adamik Anikó vezetésével

13.00 Gazda és pálinka a konyhában – Látványfőzés és kóstoltatás

16.30 Brillante – 2021 Bér- és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenye eredményhirdetés

19.00 Neoton Família Sztárjai

21.30 TNT

23.00 Retro party DJ Oszival

2021. szeptember 18. szombat

10.00 Nyit a Várkert

11.00 NAV Kutyás bemutató

11.00 Vezetett pálinkakóstoló Adamik Anikó vezetésével

13.00 Pálinka ízutazás – Múltunk és jövőnk a magyar gasztronómiában (Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia Szárny – Külön belépődíjas esemény)

15.00 Vezetett pálinkakóstoló Adamik Anikó vezetésével

15.30 A szóvivők újratöltve – dedikálással egybekötött könyvbemutató

17.00 Irigy Hónaljmirigy

21.00

23.00 Dj Lori & Dj Virgoo

 

Kísérő programok

Értékek a közfoglalkoztatásban! – Kiállítás és kulturális programok

Közös érték az egészség – Szűrések mindenkinek

Kormányablak busz – A mobilizált ügyfélszolgálat

 

Közlekedési élményprogramok folyamatosan!

A Gyulai Pálinkafesztivál fővédnöke:

Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke

A Gyulai Pálinkafesztivál védnökei:

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő

Dr. Görgényi Ernő Gyula város polgármestere

Dr. Kulcsár László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke

Dr. Takács Árpád Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízott

A Brillante – 2021 Bér- és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenyének fővédnöke:

Dr. Nagy István agrárminiszter

A Pálinka ízutazás – Múltunk és jövőnk a magyar gasztronómiában program fővédnöke: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

A Gazda és a pálink a konyhában program fővédnöke:

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke

A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható!

 

A Gyulai Pálinkafesztivál 2021 bemutatása

Az első, régebbi nevén Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, akkor, amikor a pálinka valódi értékét még nem igazán fogadták el az országban. A több mint két évtizede életre hívott fesztivál volt az első, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését.

Gyula a pálinka fővárosa, hiszen ebben az évben immár a 21. fesztiválnak adhat otthont a város, a várkert , amennyiben a járványügyi jogszabályok azt lehetővé teszik. Ezalatt a három nap alatt Gyulán a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. A pálinka a magyar emberek nemzeti büszkesége, a magyar gasztronómia nem képzelhető el a kitűnő hungarikum nélkül.

A szervezők célja, hogy mind a látogatók, mind a szakma képviselői egy olyan rendezvényen tudnak részt venni, ahol a magyar pálinkákat méltón képviselik. Fontos, hogy a termelő és a fogyasztó egymásra találjon és ismertséget kössön, hiszen ebben a közegben lehet a legideálisabban módon megismerkedni a magyar pálinka előállítóival és munkájuk gyümölcsével, a pálinkával.

A várkertben megrendezésre kerülő fesztivál céljai között szerepel a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, Gyula város idegenforgalmi kínálatának bővítése, a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása.

A 3 napos rendezvény számos programmal várja a kilátogatókat: természetesen a legnagyobb magyar pálinkagyártók, mint kiállítók várják a nemes nedű iránt érdeklődőket.

A fesztivál kísérőrendezvényeként kerül meghirdetésre a Brillante – 2021 Nemzetközi Párlat Verseny, amelyre magánfőzők és bérfőzetők párlatait várjuk határon innen és határon túl.

A rendezvény másik kiemelt kezdeményezése a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása, amely az anyaországon belüli pálinkákból, és a határon túli párlatokból készül ebben az évben is (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék).  A pálinka évente más gyümölcsből készül, a 2021-as esztendő a szőlő éve lesz.

A különleges párlatot megszentelik, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként. Kezdeményezésünkkel jó ügyet kívánuk szolgálni, közös összefogásunk léptékével magunk is alkotni, nyomot hagyni szeretnénk, hiszen kezdeményezésünk eredménye gyermekeink, utódaink, leszármazó nemzedékeink számára is örök emlékek felidézésére lesz képes.

Folytatódik exkluzív gasztronómiai sorozatunk, ezúttal Pálinka ízutazás címmel. Az alprogram során bemutatjuk a látogatóknak az ételek és a pálinka kapcsolatát. Kevesen vannak azok, akik a gyümölcs lelkét magában hordozó párlatot a magyar gasztronómia univerzális alapanyagaként említenék, pedig akár így is lehetne!

A rendezvényen „Gazda és a pálinka a konyhában” címmel látványfőzést és kóstoltatást szervezünk, amely során a pálinka világában ismert és elismert szakembereket kérünk fel, hogy Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével, illetve a magyar vidéki élet meghatározó szereplőjével közösen egy hazai alapanyagokból és szőlő pálinkával készült ételt készítsenek el.

Az idei évben Vezetett Pálinkakóstolóra is várnánk kedves Látogatóinkat, amelyen Adamik Anikó pálinkaszakértő vezetésével 6 különböző főzde 6 pálinkáját kóstolhatják meg az érdeklődők a fesztiválon belül, majd ezt követően egy pálinkafőzési bemutatón vehetnek részt a Gyulai Várban!

 

A pálinka, mint főszereplő mellett a színpad is fontos szereplője a fesztiválnak, amelyen a magyar könnyűzenei élet jeles képviselői lépnek fel.

Egy olyan pálinka ünnep, ami jelentősen hozzájárul a pálinkának, mint hungarikumnak a megőrzéséhez!

Látogasson el Ön is a gyulai Várkertbe és fedezze fel a legnemesebb hungarikumokat!

A bejegyzés alapja: http://www.palinkafesztival.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.