Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

IX. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál 2019

IX. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál 2019

Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál Martfűn, 2019-ben már a kilencedik alkalommal. Disznótoros, kolbász és hurka töltés. Verseny és fesztivál.

A Kolbásztöltő Fesztivál időpontja: 2019. március 9. szombat 08.00-18.00

A Kolbásztöltő Fesztivál helyszíne: Jász-Nagykun-Szolnok megye, Martfű, MARTFŰ Városi Sportcsarnok

A BELÉPÉS INGYENES.
BÜFÉ egész nap rendelkezésre áll. A reggelire és az ebédre elkészült ételek kuponjegyek vásárlásával kóstolhatók.

A IX. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál 2019 programja

8.00-9.00 A kolbásztöltő versenyre jelentkezett csapatok regisztrálása, hely elfoglalása

9.00 órától Reggeli, hagymás vér, sült hurka, sült kolbász, tepertő, forralt bor, tea

9.30-tól A kolbásztöltő verseny megnyitója, alapanyag kiosztása, töltés

Közben fogópálinka, sütemény és pogácsa verseny. A nevezéshez kérünk 0,5l fogópálinkát és 5db süteményt leadni a zsűrinek.

12.00 órától Ebéd: Orjaleves, toroskáposzta, sült pecsenye, sült hurka, kolbász

Közben művészeti csoportok műsora.

15.00 óra Eredményhirdetés, díjkiosztás

16.00-18.00 Zenés mulatozás, tombolasorsolás

2019. 03. 09. szombat, 08.00 – 18.00 óra, MARTFŰ Városi Sportcsarnok
Verseny: Hagyományos házi kolbász elkészítése 5 kg húsból

Húsfeldolgozás, disznótoros készítmények:
– kolbász
– fogópálinka
– sütemény- és pogácsasütő verseny

Információ:

06 30/ 960-2845
E-mail: klasszis1960kft@gmail.com

A korábbi kolbász és hurkatöltő fesztivál ismertetése

A kezdetekhez képest háromszor több csapat indult 2017. március 4-én a VII. Alföldi Kolbász és Hurkatöltő Fesztivál hagyományőrző rendezvényén, Martfűn. A versengésben 35 csapat mutatta be otthonról hozott toros ízeiket, hurka, kolbász, fogópálinka és sütemény kategóriákban. A látogatók száma is megsokszorozódott, a finom ételek, színes műsorok, bemutatók, vásárok a környékről is sok érdeklődőt csalogattak Martfű sikeres tavaszi fesztiváljára.

A sportcsarnok már a reggeli órákban zsúfolásig telt, így a rendező önkormányzat nevében, a házigazda Martfű polgármestere szinte teltház előtt nyitotta meg az egész napos gasztronómiai rendezvényt, a versenyzőknek sok sikert, a látogatóknak jó szórakozást kívánva.

Megnyitó beszédében dr. Papp Antal hangsúlyozta: „A kolbásztöltő fesztivált két okból rendezzük évek óta, a hagyományok ápolása illetve a szórakozás miatt. Ezen a napon ismerősök, barátok találkozunk örömmel, és jól szórakozunk, felidézve, ahogyan régen a családok gyűltek össze.”

A neves zsűri tagjait, a baráti testvértelepülések vendégeit, Martfű vajdasági, romániai magyar barátait, és a versenyző csapatokat szerte az országból a fesztivál elindítója, szervezője Pásztor Lajos köszöntötte

Fodor István mesterszakács, hentes- és mészáros mester zsűritagként a fesztivál népi hagyományaira hívta fel a figyelmet, célul tűzve ki a továbbörökítést is.

A zsűri elnöke, Pálszabó Mihály mesterszakács, a Francia Gasztronómia Lovagja is a tájegységre jellemző fűszerek használatára kérte a verseny résztvevőit.

Nem csak az ételek és a pálinka készítésének fortélyai idézték a népi hagyományokat, a fesztiválozók közül is sokan érkeztek díszes népviseletben. Népi mesterségek bemutatói, kézműves vásár is várták az érdeklődőket.

Milyen programok voltak még a kolbász fesztiválon

Láthattuk a Zentai Hagyományőrzők „bőgő-temető” műsorát, fellépett a Tornyosi Tambura Zenekar, Martfűről a Borvirág zenekar, valamint vendégtelepülésünk, Érmihályfalva és városunk néptánccsoportjai. A délutáni műsorokat színesítették a Dalma Dance Klub és a Street Feelings break csoport bemutatói is. Sokan várták a Nothing zenakart és a nap sztárvendégét, Máriót is, aki harmonikás előadásával szórakoztatta a közönséget.

Csányi Sándor mesterszakács, a kolbász zsűri elnöke arról beszélt, hogy ezeknek a versenyeknek nem a szakmaisága a fontos, sokkal inkább a hangulata, a barátságok, a jó ételek és italok, amik bejönnek a lelkünkbe. „Nagyon szeretem ezeket a rendezvényeket. Alföldi ember lévén büszke vagyok, hogy van az Alföldnek is olyan eseménye, ahol megmutathatjuk speciális alföldi hagyományainkat, melyek különböznek minden más tájegységtől.” – tette hozzá a többszörös gulyáskirály.

A zsűri hat kategóriában értékelt, mely szerint az idei verseny legjobb fogópálinkái a vajdasági Ősz Szabó Ferenc körtepálinkája és Móra István birspálinkája. Édes sütemény kategóriában Törökné Kelemen Ágnes és Mágis Gizella kapta meg az első helyezésért járó díjat, a sós sütemény készítői közül pedig a Sepsiszentgyörgy 2-es csapat és a Csongrádi Motoros Zsiványok lettek elsők. A sütemény összetett helyezés abszolút győztese a kecskeméti Törökné Kelemen Ágnes.

Kolbász fesztivál verseny eredmények

A verseny legidősebb résztvevőjének járó különdíjat a zsűri a martfűi Erdei Flóriánnak, a Kossuth Úti Nyugdíjas Klub 84 éves oszlopos tagjának nyújtotta át.

A legízletesebb szárazkolbászt a vajdasági Csikérmenti Haspókok és az Elkóbászoltam csapat tagjai készítették. Hurka kategóriában első helyezett lett a martfűi Kossuth Úti Nyugdíjas Klub és a Sepsiszentgyörgy 2-es csapat. A verseny kolbászkategóriájában első helyen végzett Kengyel csapata és a Kalocsai IPA.

Összesített eredményben a hurka- és kolbásztöltő verseny első helyezettje a Kecskeméti IPA lett. Korábbi két első helyezésük birtokában ezúttal ők vihették haza a fesztivál vándorkupáját is.

– „Jó érzés látni, hogy így a hetedik alkalommal már mindenki milyen otthonosan érezte magát nálunk, éppen úgy, mintha egy nagy családi rendezvényen lennénk” – fogalmazott Pásztor Lajos, kiemelve azt is, céljuk tovább népszerűsíteni a fesztivált a környező településeken és határainkon túl is.

Dr. Papp Antal polgármester szerint az alföldi hagyományok ápolását szolgáló fesztivál, látogatottságából ítélve, biztos gyökeret vert Martfűn. – „Sokkal többen jöttek, mint a tavalyi évben. Igyekszünk megfelelni a bővülő vendégsereg fogadásának, vásároltunk bőven például új asztalokat, ám úgy tűnik, még többet kell jövőre… Természetesen ennek csak örülni tudunk, és jövőre is várunk mindenkit szeretettel!” – emelte ki Martfű polgármestere.

 

A bejegyzés alapja: http://www.martfu.hu programajánló

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.