Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

X. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál 2020

X. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál 2020

Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál Martfűn, 2020-ban már a tizedik alkalommal. Disznótoros, kolbász és hurka töltés. Verseny és fesztivál.

A Kolbásztöltő Fesztivál időpontja: 2020. március 21. szombat 08.00-18.00

A Kolbásztöltő Fesztivál helyszíne: Jász-Nagykun-Szolnok megye, Martfű, MARTFŰ Városi Sportcsarnok

A BELÉPÉS INGYENES.
BÜFÉ egész nap rendelkezésre áll. A reggelire és az ebédre elkészült ételek kuponjegyek vásárlásával kóstolhatók.

A X. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál 2020 programja

8.00-9.00 A kolbásztöltő versenyre jelentkezett csapatok regisztrálása, hely elfoglalása

9.00 órától Reggeli, hagymás vér, sült hurka, sült kolbász, tepertő, forralt bor, tea

9.30-tól A kolbásztöltő verseny megnyitója, alapanyag kiosztása, töltés

Közben fogópálinka, sütemény és pogácsa verseny. A nevezéshez kérünk 0,5l fogópálinkát és 5db süteményt leadni a zsűrinek.

12.00 órától Ebéd: Orjaleves, toroskáposzta, sült pecsenye, sült hurka, kolbász

Közben művészeti csoportok műsora. Sülyi Károly martfűi nótaénekes műsora

14:00 Postás Józsi műsora

15.00 óra Eredményhirdetés, díjkiosztás. Erdős Hanna cukrász világbajnok a zsűri elnöke.

16.00-19.00 Zenés mulatozás Csík-Molnár Trió, tombolasorsolás

2020. 03. 21. szombat, 08.00 – 18.00 óra, MARTFŰ Városi Sportcsarnok
Verseny: Hagyományos házi kolbász elkészítése 5 kg húsból

Húsfeldolgozás, disznótoros készítmények:
– kolbász
– fogópálinka
– sütemény- és pogácsasütő verseny

Információ:

06 30/ 960-2845
E-mail: klasszis1960kft@gmail.com

A korábbi kolbász és hurkatöltő fesztivál ismertetése

A kezdetekhez képest háromszor több csapat indult 2017. március 4-én a VII. Alföldi Kolbász és Hurkatöltő Fesztivál hagyományőrző rendezvényén, Martfűn. A versengésben 35 csapat mutatta be otthonról hozott toros ízeiket, hurka, kolbász, fogópálinka és sütemény kategóriákban. A látogatók száma is megsokszorozódott, a finom ételek, színes műsorok, bemutatók, vásárok a környékről is sok érdeklődőt csalogattak Martfű sikeres tavaszi fesztiváljára.

A sportcsarnok már a reggeli órákban zsúfolásig telt, így a rendező önkormányzat nevében, a házigazda Martfű polgármestere szinte teltház előtt nyitotta meg az egész napos gasztronómiai rendezvényt, a versenyzőknek sok sikert, a látogatóknak jó szórakozást kívánva.

Megnyitó beszédében dr. Papp Antal hangsúlyozta: „A kolbásztöltő fesztivált két okból rendezzük évek óta, a hagyományok ápolása illetve a szórakozás miatt. Ezen a napon ismerősök, barátok találkozunk örömmel, és jól szórakozunk, felidézve, ahogyan régen a családok gyűltek össze.”

A neves zsűri tagjait, a baráti testvértelepülések vendégeit, Martfű vajdasági, romániai magyar barátait, és a versenyző csapatokat szerte az országból a fesztivál elindítója, szervezője Pásztor Lajos köszöntötte

Fodor István mesterszakács, hentes- és mészáros mester zsűritagként a fesztivál népi hagyományaira hívta fel a figyelmet, célul tűzve ki a továbbörökítést is.

A zsűri elnöke, Pálszabó Mihály mesterszakács, a Francia Gasztronómia Lovagja is a tájegységre jellemző fűszerek használatára kérte a verseny résztvevőit.

Nem csak az ételek és a pálinka készítésének fortélyai idézték a népi hagyományokat, a fesztiválozók közül is sokan érkeztek díszes népviseletben. Népi mesterségek bemutatói, kézműves vásár is várták az érdeklődőket.

Milyen programok voltak még a kolbász fesztiválon

Láthattuk a Zentai Hagyományőrzők „bőgő-temető” műsorát, fellépett a Tornyosi Tambura Zenekar, Martfűről a Borvirág zenekar, valamint vendégtelepülésünk, Érmihályfalva és városunk néptánccsoportjai. A délutáni műsorokat színesítették a Dalma Dance Klub és a Street Feelings break csoport bemutatói is. Sokan várták a Nothing zenakart és a nap sztárvendégét, Máriót is, aki harmonikás előadásával szórakoztatta a közönséget.

Csányi Sándor mesterszakács, a kolbász zsűri elnöke arról beszélt, hogy ezeknek a versenyeknek nem a szakmaisága a fontos, sokkal inkább a hangulata, a barátságok, a jó ételek és italok, amik bejönnek a lelkünkbe. „Nagyon szeretem ezeket a rendezvényeket. Alföldi ember lévén büszke vagyok, hogy van az Alföldnek is olyan eseménye, ahol megmutathatjuk speciális alföldi hagyományainkat, melyek különböznek minden más tájegységtől.” – tette hozzá a többszörös gulyáskirály.

A zsűri hat kategóriában értékelt, mely szerint az idei verseny legjobb fogópálinkái a vajdasági Ősz Szabó Ferenc körtepálinkája és Móra István birspálinkája. Édes sütemény kategóriában Törökné Kelemen Ágnes és Mágis Gizella kapta meg az első helyezésért járó díjat, a sós sütemény készítői közül pedig a Sepsiszentgyörgy 2-es csapat és a Csongrádi Motoros Zsiványok lettek elsők. A sütemény összetett helyezés abszolút győztese a kecskeméti Törökné Kelemen Ágnes.

Kolbász fesztivál verseny eredmények

A verseny legidősebb résztvevőjének járó különdíjat a zsűri a martfűi Erdei Flóriánnak, a Kossuth Úti Nyugdíjas Klub 84 éves oszlopos tagjának nyújtotta át.

A legízletesebb szárazkolbászt a vajdasági Csikérmenti Haspókok és az Elkóbászoltam csapat tagjai készítették. Hurka kategóriában első helyezett lett a martfűi Kossuth Úti Nyugdíjas Klub és a Sepsiszentgyörgy 2-es csapat. A verseny kolbászkategóriájában első helyen végzett Kengyel csapata és a Kalocsai IPA.

Összesített eredményben a hurka- és kolbásztöltő verseny első helyezettje a Kecskeméti IPA lett. Korábbi két első helyezésük birtokában ezúttal ők vihették haza a fesztivál vándorkupáját is.

– „Jó érzés látni, hogy így a hetedik alkalommal már mindenki milyen otthonosan érezte magát nálunk, éppen úgy, mintha egy nagy családi rendezvényen lennénk” – fogalmazott Pásztor Lajos, kiemelve azt is, céljuk tovább népszerűsíteni a fesztivált a környező településeken és határainkon túl is.

Dr. Papp Antal polgármester szerint az alföldi hagyományok ápolását szolgáló fesztivál, látogatottságából ítélve, biztos gyökeret vert Martfűn. – „Sokkal többen jöttek, mint a tavalyi évben. Igyekszünk megfelelni a bővülő vendégsereg fogadásának, vásároltunk bőven például új asztalokat, ám úgy tűnik, még többet kell jövőre… Természetesen ennek csak örülni tudunk, és jövőre is várunk mindenkit szeretettel!” – emelte ki Martfű polgármestere.

 

Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál

A bejegyzés alapja: http://www.martfu.hu programajánló

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XL. Őrségi Vásár 2022

XL. Őrségi Vásár 2022 Az Őrségi Vásár idén is szélesre tárja képzeletbeli kapuit mindenki előtt. Kedves Vendégünk! Lépj be hát újra rajta, ...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.