Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

47. Kékszalag Vitorlás Verseny 2015 ÁRKÁD Nagydíj

47. Kékszalag Vitorlás Verseny 2015 ÁRKÁD Nagydíj

Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) szervezésében. Balatonfüredről indul a verseny. 2015-ben már 81 éves a verseny.

A Kékszalag 2015 időpontja: 2015. július 2-4

A Kékszalag 2015 helyszíne: Veszprém megye, Balatonfüred, Balaton

A 47. Kékszalag Vitorlás Verseny 2015 ÁRKÁD Nagydíj programja

Jelenleg még nem ismertek a 2015-ös Kékszalag Vitorlás Verseny programjai.

A „Kékszalag” verseny a legnagyobb hagyománnyal rendelkező tókerülő vitorlásverseny a Balatonon, az első versenyt 1934-ben rendezték. Útvonala: Balatonfüred – Balatonkenese – Tihany – Keszthely – Balatonfüred, távja 160 km. A második világháború óta a versenyt kétévente került megrendezésre, a Magyar Vitorlás Szövetség döntése értelmében a balatoni szalagversenyek ezentúl minden évben „Kékszalag” elnevezéssel kerülnek kiírásra. Ezen belül eltérés lesz a páros és a páratlan években rendezendő versenyek között; a páratlan években a klasszikus kiírásnak megfelelő versenyt rendezik meg, a párosakban pedig indulhatnak az ún. trapézos hajók is (Libera és Asso osztályok). Az idei év páros év lévén sok érdekességet és látványosságot tartogat az érdeklődők számára. A verseny 300-350 hajóból álló mezőnye 1400-1700 vitorlázóval a fedélzeten indul. A hajók közvetlenül a nézők előtt vonulnak el a rajt felé, s így a mólón lévő műsorvezetőnek lehetőséget adnak arra, hogy egyesével és név szerint bemutassa őket.
A rajtvonalat, amely a versenyrendezőségi hajó sárga zászlós árboca és egy felfújható sárga bója közti képzeletbeli egyenesen húzódik, a rendezők igyekeznek úgy elhelyezni, hogy azt a mólóról a nézők jól láthassák. A rajt előtt 10 illetve 5 perccel lövéssel és zászlójelzéssel figyelmeztetik a hajókat. A rajtot az összes zászló bevonása és ugyancsak egy lövés jelzi. Innentől pedig „a kocka el van vetve” és kezdetét veszi a vetélkedés…
A verseny ünnepélyes és nyilvános díjkiosztójára vasárnap kerül sor.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.