Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásár 2020. május 7.

Ónodi Országos állat- és kirakodóvásár

Ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásár 2020. május 7.

Ónodi vásár az év minden hónapjában, általában minden hónap első csütörtökén állatvásár és kirakodóvásár is van Ónodon. Az ország egyik legnagyobb, és legrégebbi vására.

Az ónodi vásár időpontja: 2020. május 7., a hónap első csütörtöki napján

Az ónodi vásár helye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Ónod, vásártér

A vásár nyitva tartása: kora hajnali órákban kezdődik és az időjárástól függően 13-14 óráig tart.

A vásár az egészségügyi veszélyhelyzetre való tekintettel ismeretlen ideig elmarad.

A vásár általános ismertetője: Ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásár oldalon található.

Az ónodi vásár 2020-as vásárnaptára

A teljes 2020 évi ónodi vásár naptár.

Ónod Borsod-Abaúj-Zemplén-megyében, Miskolctól déli irányban, körülbelül 20 kilométerre található. A Sajó- Hernád sík közepén, 100-108 m tengerszint feletti magasságban épült, a két folyó által épített hordalékkúp-síkság alig 3%-án. A Sajó-Hernád sík több kis részre osztható, így például a Miskolci-kapu, a Muhi-puszta, vagy a Sajó ártér, melyek meghatározzák Ónod természet- és gazdaságföldrajzát. A területet a jégkorszakban a hegyekből lezúduló folyók kaviccsal és homokkal töltötték fel. A kavicsréteg vastagsága 20 és 100 méter között változik, a hegyektől távolodva egyre csökken. A térség talajai átmeneti jellegűek az Alföld és a hegyvidék között. A hordalékkúp-síkság felszínén a barna erdőtalaj és a kilúgozott csernozjom különböző változatai alakultak ki, s ezek térbeli differenciálódása befolyásolta a termelés térbeli tagolódását . Az ártéri síkságot régen erdők borították, melyek napjainkra alaposan megfogyatkoztak.

Azt, hogy az ember folyamatosan jelen volt ezen a tájon, bizonyítják: a bronzkori maradványok, a vaskori eszközök, a szkíta leletek.

A település első írásos említése 1296-ból való, ekkor még Olnodnak nevezték.

Ebben az időben határának északi részén még egy település létezett, amely Farkaskorhija vagy Farkaskor-hó, röviden Korhi nevet viselt. Ezt a helységet olykor Felső-Ónodnak is írták. A XIV. század második felében már városként emlegetik; ezt egyrészt birtokosainak, másrészt földrajzi helyzetének köszönheti. A falu közelében átkelőhely volt a Sajón, és erre vezettek az északkeleti országrész felé vivő utak. Cudar Péter, a falu egyik XIV. századi birtokosa közel a Hernád torkolatához, a Sajó egyik kanyarulatában kővárat kezdett építeni.

Egy 1396. július 9-én kelt oklevelében Zsigmond király Ónodnak Mezővárosi és Vásártartási jogot adományoz. Ónod ezzel az egyik legrégebbi vásártartási joggal rendelkező település az országban, hisz a mai napig minden hónap első csütörtökén Országos Állat- és Kirakodó Vásár kerül megrendezésre a településen, sok ezres vásározó részvételével.

Vásárral kapcsolatos ügyintézés: Illés Sándorné, telefon: 46/466-101

 

A bejegyzés alapja: http://www.onod.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

VĂĄsĂĄrok, rendezvĂŠnyek ajĂĄnlĂłja: Ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásár 2020. május 7.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .