Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Kanizsai Dorottya Múzeum Mohács

Kanizsai Dorottya Múzeum Mohács

A Kanizsai Dorottya Múzeum weboldala: http://www.mohacs.hu/hu/info/latnivalok/muzeumok-kiallitasok/kanizsai-dorottya-muzeum-kiallitas-es-latvanytar.html

A Kanizsai Dorottya Múzeum címe: 7700 Mohács, Kisfaludy utca 9., GPS N 45.99393 E 18.69248

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 7700 Mohács, Kisfaludy utca 9.
  • Telefon: (+36 69) 306 604
  • Email: muzeum@mohacs.hu

A Kanizsai Dorottya Múzeum nyitva tartása

Kedd-Szombat: 10.00–16.00.

A Kanizsai Dorottya Múzeum története

Magyarország egyik legmodernebb múzeuma a 2012-ben átadott mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum. Az 1923-ben alapított intézmény 1953-ban vette fel Kanizsai Dorottya nevét, s 1975-ben elnyerte a magyarországi horvátok, szerbek és szlovének bázismúzeuma státuszt, s ezzel országos gyűjtési jogkörrel rendelkezik.
A múzeum állandó tárlata és időszaki kiállításai mellett egyedülálló látványraktárral is rendelkezik.
Az állandó kiállítás számos tárgy, textília és népviseleti ruha segítségével képet nyújt az oszmán-török birodalom terjeszkedése következtében Magyarországon megjelent balkáni szláv népek néprajzáról.
Képet kapunk a középkor mohácsi emlékeiről, valamint a török uralom megszűnése után kialakult soknemzetiségű és sokvallású város életéről.
A bemutatott filmek segítségével újra átélhetjük az UNESCO által védetté nyilvánított mohácsi busójárás hangulatát, és megtekinthetjük e népszokás legrégibb maszkjait, eszközeit, relikviáit.

Felejthetetlen élményt nyújt a látványraktár sok ezer darabos, egyedülálló kerámiagyűjteménye, és a különböző korok népi ruhatároló bútorainak tárháza.
A múzeum időszaki kiállításai felelevenítik a régi szokásokat, hagyományokat, és ezek szerepét a mai kor emberének életében.
A létesítmény belső udvarában különleges látnivalóval szolgál – főleg a gyermekek számára – két medence, melyeknek vizében színes tündérrózsák nyílnak és aranyhalak úszkálnak.

Szolgáltatások:
– állandó néprajzi és helytörténeti kiállítás
– látványtár
– időszaki kiállítások
– ajándékbolt

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.