Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Finta Múzeum Túrkeve

Finta Múzeum Túrkeve

A Finta Múzeum weboldala: http://www.fintamuzeum.hu

A Finta Múzeum címe: 5420 Túrkeve, Attila u. 1.

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 5420 Túrkeve, Attila u. 1.
  • Telefon: (+36 56) 361 183
  • Email: fintamuzeum@gmail.com

A Finta Múzeum nyitva tartása

hétfő: Zárva
kedd-csütörtök: 9-12; 14-17
péntek: 9-12; 13-16
szombat: 9-12 (ügyelet a Vadász Pál Kiállítóteremben); 14-17

Finta Múzeum állandó kiállítás

A gyűjtemény összetétele sokrétű. Elsősorban a múzeum névadóinak hagyatéka, a helytörténeti és a néprajzi anyag képezi a gerincét. Legszebb darabjai Finta Sándor és Finta Gergely alkotásai, a Túrkeve-Bokroshalmi tarsolylemez, a Túrpásztói ezüstkincslelet érméi, vagy a Bronzkori-Terehalmi lelet együttes, mely utóbbiak a föld mélyéről, régészeti leletként kerültek a tárlókba, hogy letűnt korokról tanúskodjanak. Ritka darab az 1741-43 között készült toborzózászló, mely restaurálása után került ismét kiállításra. További figyelemre számot tartó tárgyunk a város kiváltságlevele, XVIII. századi térképe, vagy Korda Vince önarcképe. A felsorolás természetesen nem lehet teljes, csupán kiragadott részletek összessége a Túrkevét bemutató tárlatból, melyet saját szemmel érdemes igazán megtekinteni.
Az állandó kiállítása három egységből áll, mindegyik önálló, mégis szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Segítségükkel a látogatók alaposabban megismerhetik Túrkeve környezetét, múltját és magát a települést. Vendégeink számára elsőként a „Túrkeve földje és népe” című tárlat mutatja be a környék legérdekesebb régészeti lelőhelyeit, leleteit és élővilágát. Ezt követően a „Túrkevei évszázadok” címet viselő kiállítás mutatja be a város történelmét és néprajzi sajátosságait. Végül a „Hírünk a világban” című tárlat ismerteti Túrkeve híres szülötteinek a Korda és a Finta testvérek életútját és alkotásait.

A Finta Múzeum története

Túrkeve és környezete számos tudományterület kutatóinak figyelmét keltette fel az utóbbi évszázadban. A hely sajátosságai kedveztek olyan tényezők fennmaradásának, melyek máshol eltűntek vagy átalakultak. Így már a XX. század első évtizedében a Polgári Fiú- és Leány Iskola „múzeumi szobájában” kerültek elhelyezésre, a megőrzésre méltónak ítélt tárgyak. A gyűjteményt sajnos a világháborúk idején szinte teljesen széthordták.
Mérföldkő a múzeum történetében az 1929-es év, amikor a Finta testvérek felajánlották alkotásaikat a város számára, hogy azok egy ott létrehozott intézményben együtt Finta gyűjteményként nyerjenek elhelyezést. Évekkel később 1936-ban a város határozatot hozott a múzeum létesítéséről. Egy, a mai buszpályaudvar területén álló épületbe költözhetett be az ekkor már anyagi gondokkal küzdő Finta Gergely. A rendelkezésre álló három szoba döntően az ő szobrait tartalmazta 1941-ig.
Egy évtizeddel később egy fiatal pedagógus, Dankó Imre kezdte meg munkáját a város frissen alakult gimnáziumában. Diákjaival megkezdte a néprajzi- és helytörténeti anyag gyűjtését, amiből megnyílt 1951. augusztus 20-án az első kiállítás. A frissen létrehozott intézmény, amely ma is működik, a támogatója nevét felvéve Vörös Csillag Termelőszövetkezeti Múzeumként nyitotta meg kapuit. Két év működés után, a jelenlegi épületében, Túrkevei Múzeum néven állami fenntartás alá került. Először a Múzeumok és Műemlékek Országos központja, majd később a Művelődésügyi Minisztérium Múzeumi Osztálya irányítása alatt.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.