Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Pannónia Múzeum Balassagyarmat

Pannónia Múzeum Balassagyarmat

Pannónia Motorkerékpár Múzeum

A Pannónia Múzeum weboldala: http://www.pannoniamuzeum.hu

A Pannónia Múzeum címe: 2660 Balassagyarmat, Kossuth L. u. 1., az udvarból nyílik, egy 400m2-es pincében található a gyűjtemény.

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 2660 Balassagyarmat, Kossuth L. u. 1.
  • Telefon: (+36 30) 746 18 06

A Pannónia Múzeum nyitva tartása

Március 1-től – október 31-ig
Csütörtök 14.00 – 18.00 óráig
Szombat 11.00 – 17.00 óráig
valamint
Egész évben telefonos egyeztetés alapján: 06 (30) 746 18 06

A Pannónia Múzeum története

“Nincs karikás ostorom, nem vagyok pizzafutár és ritkán hordok bőrgatyát. A világ egyik legszebb és legnehezebb nyelvét beszélem, és rajtam kívül még több millióan értik, hogy mire gondolok, amikor azt mondom, keresztöblítéses kétütemű. A márkanevem megelőzi a mai vasakat és nem örülök, hogy ha a turisták összekeverik a P20-ast a Yamahával. Büszkén gondolok Vígh Endrére, a prototípusok megalkotójára, Kurucz Györgyre és a 24 órás versenygyőzelemre, Sági Lászlóra és Balogh Gyulára. Szeretem a nagy fékdobot, a Duna oldalkocsit és a kétütemű muzsikát. Itt élek Balassagyarmat szívében. Motorszeretetben mi vagyunk a császárok, és igenis nálunk élnek a világ legszegényebb motorosai! Pannonia! Én így szeretlek!”
(A Pannonia Motorkerékpár Múzeum bemutatkozása az iwiw-en.)

A Pannonia motormúzeum ötletét a balassagyarmati városvezetés irányába még 2002-ben vetettem fel az akkori polgármester, Juhász Péter úr felé. Tekintve, hogy korábban rendezett veterán motorkerékpár kiállításoknak nagy sikere volt, és a nézőközönség a vendégkönyvek tanúsága szerint is hiányolja e híres magyar motormárka állandó kiállítását.

Juhász úr mandátuma végén messzemenő ígéreteket nem akart tenni, de segített más intézményeknél nyolc motor elraktározásának megoldásában, mivel akkor már elhelyezési gondokkal is küszködtem. Lombos polgármester úrnak is felvetettem az ötletet, de a városnak nem volt megfelelő épülete múzeum kialakítására – mondta. Változás az ügyben Medvácz Lajos polgármester úr mandátuma alatt történt. Indítványozta a képviselő-testület tagjai előtt a volt Kábel Klub pincehelyiségének múzeummá alakítását, akik egyhangúan támogatták a javaslatot.

Először, mikor lementem a lépcsőn, eléggé meglepődtem, mert 20 centiméternyi víz állt a 400 négyzetméteres pincében, egy csőtörés következtében. Mivel a gyűjteményem nem motorcsónakokból, hanem motorkerékpárokból áll, inkább a száraz padlós megoldás mellett döntöttünk. A víz kiszivattyúzása után következett a teljesen kifosztott pince világításrendszerének megújítása, a festés-tapétázás, vízvezeték javítás, majd a motorok leengedése a meredek lépcsőn. Az Axelo Kft. jóvoltából megérkeztek a vitrinek és posztamensek bútorlapjai. Megkezdődött a Múzeum berendezése: a motorok tisztítása, a vitrinek összeszerelése, a kiállítóhelyek kialakítása. Balogh Ádám barátommal szinte minden esténket a múzeum kialakítása töltötte ki.

Eljött a várt dátum: 2008. március 6., a sajtótájékoztató napja, ami az első nyilvános szereplésünk volt. Sorra jelentek meg a cikkek és közvetítések, jöttek a telefonok, érdeklődtek a nyitás felől. Március 15-ére, nemzeti ünnepünkre tettük a nyitás napját, mert ekkor biztos senki sem dolgozik, és így aki akart, el tudott jönni a megnyitóra. Az internetes fórumokon megjelentek alapján sejteni lehetett, hogy jönnek majd szép számmal. Nem kellett csalódnom, sok motoros, közöttük pannoniások is megjelentek. A polgármester úrral és Ádám Györggyel, az alapítványi elnökkel büszkén húztuk ki magunkat, és kértük fel a megnyitásra Paulovits Imrét a Motor Revü c. szaklap főszerkesztőjét. Ezután Fóti Gyula, a Magyar Gépek Túra Szakosztályának elnöke adta át a Múzeum részére az elismerésüket jelképező bekeretezett emblémájukat. Sorra jöttek az interjúk és a TV stábok, akik hírét vitték a Múzeumnak, mely azóta szorgos hétköznapjait éli, további lassan megvalósuló tervekkel.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.