Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

III. Ajaki Farsangi Disznótoros 2014 február 8

III. Ajaki Farsangi Disznótoros 2014

A disznótoros fesztivál időpontja: 2014 február 8

A disznótoros fesztivál helyszíne: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Ajak, Fesztiválközpont, Péter-Tó

Egy farsangi rendezvény azoknak, akik szeretik a különlegesen elkészített, hagyományos disznótoros fogásait, azoknak, akik kíváncsiak a környező országok hagyományaira, és azoknak, akik szimplán csak jól szeretnék érezni magukat, barátságos környezetben.

A III. Ajaki Farsangi Disznótoros 2014 programja

7:00

  • Disznók elvéreztetése
  • Fogópálinka verseny

10:00

  • Ünnepélyes megnyitó
  • Hagyományörző együttesek
  • Gasztronómiai verseny
  • Farsangi tradíciók bemutatása
  • Gumicsizma szépségverseny

 

A III. Ajaki Farsangi Disznótoros 2014 ismertetése

A hagyományőrzésről híres szabolcsi település idén harmadik alkalommal rendezi meg az Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál társrendezvényeként az „Ajaki Farsangi Disznótoros Fesztivált”. Az egy napos rendezvény célkitűzése, a farsangi szokások ápolása mellett a közösségépítés. A tavalyi rendezvényen több mint húsz csapat vásárolt és vágott „közdisznót”, azaz az önkormányzat közmunka programjának keretében nevelt sertéseket.
Az önellátó település címét, a környéken elsőként elérni kívánó város polgármestere, Kerekes Miklós sajtótájékoztató keretében beszélt Ajak terveiről. A térség parlamenti képviselői mellett, dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is méltatta a településen végzett munkát, és kifejezte reményeit, hogy egyre több település követi az ajakiak példáját. A sajtótájékoztató keretében sor került Ajak és a kárpátaljai Császlóc települések közti testvértelepülési szerződés aláírására, valamint az ukrán- magyar kapcsolatok terén igazi áttörésnek számító szándéknyilatkozat aláírására Ajak és a Vereckei-hágó szomszédságában lévő Verbias között. A túlnyomó részt, ukrán lakosságú település partnerként kezeli az ajakiakat, és kulturális, gazdasági valamint különösen kiemelt hangsúlyos turisztikai együttműködést szeretne a Kárpát – medence kapujában. A felek egyetértettek abban, hogy a múlt sérelmeit csak egymás kölcsönös megismerésével lehet elfelejteni, amihez kitűnő lehetőség a Farsangi Disznótoroshoz hasonló kulturális rendezvények. Verbiás polgármestere hangsúlyozta, hogy településének kapuja –és a Vereckei-hágóhoz vezető út,- nyitva áll az ajakiak, és egyben Magyarország összes polgára előtt.
A politikusok mellett a közönség is elégedett lehetett a Farsangi Disznótorossal, hisz a gasztronómiai ínyencségek kóstolgatása mellett, fellépett Dolhai Attila, Kovács Kati,Tóth Gabi, valamint az X- Faktor sikeres énekese Antal Timi is. A szervezők ígérete szerint, a remekül sikerült Ajaki Farsangi Disznótorost  idén is  megrendezik, 2014. február 08-án.

Legyen a vendégünk!

„Ajak, ahol az értékek találkoznak!”

A bejegyzés alapja: http://www.ajakifesztival.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.