Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

VII. Ajaki Lakodalmas Fesztivál 2013 augusztus 1-4

VII. Ajaki Lakodalmas Fesztivál 2013

A fesztivál időpontja: 2013 augusztus 1-4

A fesztivál helyszíne: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Ajak, Fesztiválközpont, Péter-tó

 

A VII. Ajaki Lakodalmas Fesztivál 2013 ismertetése

2014-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre ez a négy napos fesztivál, amely napok a kezdetektől fogva piros betűvel vésődtek be az ajakiak kalendáriumába. A rendezvény létrejöttét a hagyományok őrzése és ápolása motiválta.

Mi, a településen élők nemcsak itthon vagyunk, hanem itthon is érezzük magunkat, nem kívánunk elszakadni múltunktól, hanem vállaljuk, hűen őrizzük és ápoljuk örökségünket, hagyományainkat, népszokásainkat. A három fő nap (P., SZ., V.) programjai is ennek megfelelően vannak összeállítva.

A pénteki nap – a környékbeli zenészek nagy számának és egymással való jó kapcsolatuknak köszönhetően – a Zenésztalálkozó jegyében zajlik, mely többnyire amatőr zenekarok élő koncertjeinek sorát takarja. Még az este folyamán elkezdődik a következő nap előkészítése, melynek programjai egy igazi hagyományőrző lakodalom köré fognak épülni és ennek előestéjén történik – a helyi népszokásokhoz híven – a jegying és stafírung vitel.

A szombati napon a megnyitó beszédek után kezdetét veszi – a fesztivál életében már harmadik alkalommal – egy igazi, a színpadon ténylegesen házasságot kötő ifjú pár lakodalma. Egy ajaki hagyományőrző lakodalom szinte minden népi jellegzetessége képviseltetve lesz e napon. Egy pár ezek közül, a teljesség igénye nélkül: a falu utcáit bejáró, a testvértelepülések népcsoportjaival kiegészülő lakodalmas násznép, lánykikérés, menyasszonypogácsa, és az elmaradhatatlan ajaki lakodalmas töltött káposzta, melynek elkészítése tavaly Guinness-rekordkísérlettel is párosult. Azóta a fesztivál a következő Guinness-rekord cím birtokosa: a legtöbb töltött káposzta elkészítése zárt tűzláncon. A lakodalmas menet visszaérkezése után elkezdődik a lagzi, mely számos népi és hagyományőrző együttes műsorát jelenti majd, határainkon innen és túlról. Ha a szombati napon a színpadi eseményektől elindulunk az orrunk után a jobbnál jobb illatok felé, a hasunk sem fog csalódni. Több mint 50 főzőhelyen válogathatunk a különböző települések, egyesületek és baráti körök által készített gasztronómiai különlegességek közül, kóstolójegy ellenében.

A vasárnapi ünnepi szentmise szintén egyik ékessége már évek óta a fesztiválnak. 2012-ben ezt Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek celebrálta. Ehhez szervesen kapcsolódik a Nagyboldogasszony-napi búcsú és körmenet, mely – a nagyszámú hívőknek és zarándokoknak is köszönhetően – szintén üde színfoltja a háromnapos rendezvénynek. A délután folyamán tovább színesíti a kavalkádot a vőfélytalálkozó, melyben ezúttal is közreműködött a Szabolcs néptáncegyüttes.

Összességében egy olyan fesztiváli élmény részese lehet az, aki ellátogat Ajakra Augusztus 1 -4. között, mely kiemelkedik napjaink bevétel orientált „megarendezvényei” közül, és amelyet a helybéli emberek segítőkész hozzáállása tart életben immár hetedik éve.

Reméljük ez a pársoros ismertető felkeltette az érdeklődését, és találkozhatunk a VII. Ajaki Lakodalmas Fesztivál valamely, vagy akár mind a négy napján!

 

VII. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál

2013. augusztus 1-4-ig

Helyszín: Ajak, Fesztiválközpont, Péter-tó

 

A bejegyzés alapja: http://www.ajakifesztival.hu/index.php/lakodalmas-fesztival

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.