Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

2022-es Húsvét programok, húsvéti népszokások

2022-es Húsvét programok, húsvéti népszokások

2022-ben a Húsvét időszaka 2022. április 15-18-ra esik. Kezdődik nagypéntekkel, majd nagyszombat, húsvétvasárnap, majd húsvéthétfővel zárul. Húsvétvasárnap 2022. április 17-re esik. Hamvazó szerda 2020. március 2-re esik.

A 2022-as húsvét országos programok, húsvéti népszokások

Folyamatosan frissítjük az oldalon a programokat, ahogy megjelennek, addig esetenként a 2019-es látható.

holloko-husveti-fesztivalHollókő Palóc húsvéti fesztivál 2022

Nagyon híres a hollókői húsvéti fesztivál, Hollókőn kiemelt fontosságot részesítenek a régi palóc népszokások őrzésének.

A Húsvét ma már nem csak az egyik kiemelkedő keresztény ünnepünk, Jézus feltámadásának ünnepe, hanem egy igazi családi esemény. Ennek megfelelően számos családi programmal készültünk, kicsiknek és nagyoknak egyaránt

Részletesen a 2022-es Hollókői Palóc Húsvéti fesztiválról.


mezokovesd-matyo-husvetMezőkövesd, Matyó Húsvét 2022

Hagyományos tavaszköszöntő, húsvéti program Mezőkövesden. A Hadas városrészben a Matyó Húsvét, a húsvéti szokások és népi mesterségek bemutatója, húsvéti ételszentelés, kóstolás, folklórprogramok, állatsimogató, kovácsbemutató szórakoztatja majd az ünneplőket. Ismerje meg a Matyó Húsvéti népszokásokat.

Részletesen a Matyó Húsvét 2022-es programjairól.


Budapest Húsvéti Sokadalom 2022

Húsvét a Mogyoródi úti sportpályán. 2022. április 15-18-án. A Négy napos hosszú hétvégén egy igazi családi programsorozatot hozunk el Nektek! Nagy meglepetéssel szeretnénk kedveskedni a gyerekeknek! MARVEL és DISNEY hősők lesznek a Budapest Feszt színpadán akik interaktív műsoruk után szívesen fotózkodnak a gyerekekkel!

Részletesen: Budapest Húsvéti Sokadalom 2022


opusztaszer-szeri-husvetÓpusztaszer, Szeri Húsvét 2022

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel Ópusztaszeren a skanzen.

Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények, várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.

Részletesen a 2022-es Szeri Húsvétról.


2022-es Húsvét a Skanzenban Szentendrén

Húsvét a skanzenben. Tavaszköszöntő Húsvét a Családok évében. Népszokások felelevenítésével, izgalmas játékokkal, bábszínházzal, Kolompos és Kaláka koncerttel várja a család apraját-nagyját a múzeum a kétnapos ünnepen.

A húsvéti programok helyszíne: Pest megye, Szentendre, Skanzen, A Skanzen Alföldi mezőváros, Kisalföld, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Felső-Tiszavidék és Bakony, Balaton-Felvidék tájegységei.

Részletesen a Szentendrei Skanzen 2022-es Húsvéti programjairól.


Húsvéti Vendégvárás Noszvajon 2022

A húsvéti tojásokhoz senki se lehet túl öreg. 🙂

Húsvét vasárnapra és húsvét hétfőre programokkal készül Noszvaj!

Tojásvadászat, Kalandos tojáskeresés hegyen-völgyön az egész falun át! A Szépenszóló Társulat húsvéti interaktív népi gyermekműsora. Napközben Az Avas Néptáncegyüttes

Kézműves vásár, kézműves foglalkozás, kemencében készült sütemények.

Részletesen: Húsvéti Vendégvárás Noszvajon 2022



Húsvéti kincskeresés 2022

2016-ban szakmai zsűri döntése alapján a Kincskereső játékösvény nyerte a Magyarország legjobb ökoturisztikai tanösvénye címet. A húsvéttól látogatható kincskereső útvonalat sikeresen végigjárók garantált ajándékban részesülnek.

Szalamandra játszóház: 2022. ápr. 15. 10:00 – 2022. ápr. 18. 16:00

Természetismeret játékos, szórakoztató formában.

Részletesen: Húsvéti kincskeresés 2022 Aggteleken

 


Budakeszi Arborétum Tavaszi szünet, Húsvét 2022

A családi programok már nagycsütörtökön megkezdődnek a húsvéti tojásdíszek készítésével. A gyermekek számára 30 hektár biztonságos, mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére, bújócskára, hétfőn pedig a húsvéti nyúlfészek keresésére. Minden gyermek számára rejt egy „nyúlfészket” az erdő! Az állatsimogatóban bárányok és nyuszik simogatására is lehetőség lesz. Idén először mindenki elhelyezheti a tojás díszét az arborétumi tojásfára. A húsvéti Föld napja alkalmából a gyermekek számára meglepetés játékokkal, vetélkedőkkel is készülünk.

Részletesen: Budakeszi Húsvét az arborétumban 2022


Pityerszeri Húsvétváró 2022

Pityerszeri Húsvétváró 2022-ben is várja a Húsvéthoz kapcsolódó kézműves és őstermelői kirakodó vására mellett kézműves és gyerekprogramokkal a látogatókat az Őrségbe 2022. április 16-án.

Kézművesek, őstermelők kirakodó vására. Őrállók Alapítvány Vitézlő Oskolája (szablyavívás, íjászat, íjászpárbaj) 800 Ft/fő. Őrségi Népi Műemlékegyüttes bemutatása szakvezetéssel. (Indulás minden egész órakor a füstös háztól.)

Részletesen: Pityerszeri Húsvétváró 2022



Húsvéti programok az Állatkertben Kecskemét 2022

Állatsimogató, húsvéti tojásvadászat, bábműsor, gyermekdalok, csaldi programok, egyéb húsvéti programok a kecskeméti állatkertben, vadasparkban 2022-ben is Kecskeméten.

Húsvéti programok: 2022. április 17-18.

Részletesen: Húsvéti programok az Állatkertben Kecskemét 2022


Húsvét a Diósgyőri várban 2019

2019. április 21-22.-én a Diósgyőri vár udvara megtelik élettel, izgalommal, tartalmas szórakozást kínálva a húsvéti hosszú hétvégén. Zenészek, mesteremberek, nyuszi simogató és finomságok várják az ide érkezőket.

Lesz csigafuttató, teknő horgászat, hordó húzogató, középkori kalapdobáló. Ki lehet próbálni a tojásdíszítést, a csuhézást, a gyöngyfűzést. Akár egy saját kezűleg készített nyuszival is hazatérhettek!

Részletesen: Húsvét a Diósgyőri várban 2019


II. Fonyódi Kulinária 2019

Somogy megye, Fonyód, Dísz tér, 2019. április 21., vasárnap, 11:00–21:00, Húsvéti gasztronómiai rendezvény.

II. Fonyódi Kulinária. Második alkalommal a finom ételek, zamatos borok lesznek a főszereplői a Fonyódi Kulinária gasztronómiai rendezvénynek. Változatos programokkal várunk mindenkit. Töltsük meg közösen a Dísz teret.

Részletesen: II. Fonyódi Kulinária 2019


V. Vasvári Húsvéti Bárányfesztivál 2019

Vasvári Húsvéti Bárányfesztivál 2019-ben is. Gasztronómia, kultúra, hagyományok, vásári forgatag, látványkonyhák a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ termeiben és szabadtéri környezetében.

2019. április 6. 11.00-18.00, Vas megye, Vasvár, Nagy Gáspár Kulturális Központ

Részletesen: V. Vasvári Húsvéti Bárányfesztivál 2019



Tavaszváró, Húsvét – köszöntő programok 2019

A húsvéti tavaszváró időpontja: 2019. április 15-22., Baranya megye, Zengővárkony, Míves Tojás Múzeum

A népi hagyomány szerint a húsvét ünnepére készülődés része a hímes tojások készítése, festése. A díszített tojásokat, köztük számos hímeset bemutató Míves Tojás Múzeumnak ezért kitüntetett szerepe van Húsvét időszakában. A látogatók ünnepi felkészülését hagyománnyá vált programjaival segíti a múzeum.

Részletesen: Tavaszváró, Húsvét – köszöntő programok 2019


Hagyományőrző Húsvét a Tájházban 2019

Felsőtárkány Hagyományőrző Húsvét a Tájházban 2019. április 22-én.

Húsvét hétfő délután várunk Téged a Felsőtárkányi Tájházban ( Fő út 198.), ahol gyerek, felnőtt egyaránt jól szórakozhat.

Múltidéző locsolkodást láthatsz, megkóstolhatod a tárkányi “netudd” fánkot. Az udvarban népi játszópark és tojáskeresés vár.

Részletesen: Hagyományőrző Húsvét a Tájházban 2019


Húsvét a Pusztai Állatparkban 2019

Az egykori Hortobágyon élők fő megélhetését hagyományosan a pásztorkodás, a halászat, pákászat és a kézműveskedés jelentette. A néphagyomány különleges húsvéti szokásról ugyan nem ír, ám mégis a puszta különleges kelléktárat biztosít ennek az ünnepnek és a tavasz érkezésének átélésére. A gémeskutak vizének éltető, tisztító frissessége, idei születésű kecskék, bárányok vidám ugrálása, vadlovak csikóinak nyerítése, hazaérkező madárcsapatok tengernyi sokasága tölti meg élettel a pusztát, a tavaszt.

Részletesen: Húsvét a Pusztai Állatparkban 2019



Húsvét a Csillagvárnál 2019

Húsvét hétfőn mindenkit várunk a Csillagvárhoz Balatonszentgyörgy-ön.
Lesz solymászbemutató, gyermekeknek ügyességi feladatok, tojás keresés, kézműves foglalkozás és NYÚLFUTTATÓ VERSENY!!!
Jelentkezni már mostantól lehet akár itt vagy a 06-30-593-3855 számon. Nevezési díj nincs. Nyulakat nálunk is lehet bérelni korlátozott számba MÁRCIUS 30 IG!!!!!
A helyszínen már nem tudunk nyuszikat biztosítani!!

Részletesen: Húsvét a Csillagvárnál 2019


VI. Palkonyai Húsvéti Családi Nap 2019

Egy nap, amikor a MOKOS Pincészetnél a gyerekeké a főszerep! Egész napos kézműves foglalkozások, ugrálóvár, arcfestés, bohóc(kodás), gipszfestés és megannyi izgalmas  program várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A Tekergő Bábszínház gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon móka nélkül, az ügyességi vetélkedő pedig rengeteg izgalmat tartogat ínycsiklandó díjakért.

Baranya megye, Palkonya, MOKOS Pincészet

Részletesen: VI. Palkonyai Húsvéti Családi Nap 2019


Húsvéti készülődés Gyenesdiáson 2019

Amikor közeledik a Húsvét, és a nyuszi már ugrásra készen ül a fűben…szeretettel várják az érdeklődőket Gyenesdiáson, a Húsvéti készülődés elnevezésű családi programra 2019. április 13-án. Kicsiknek és nagyoknak jó mulatság lesz!

kemencés sütögetés, tojásfestés, húsvéti dekorációk készítése, Varázshangok játszóház, Babavarázs – vásár (használt baba- és gyermekholmik vására),veterán játékautók kipróbálása és állatsimogató,bemutatkozik a Morzsa állatvédelmi alapítvány

Részletesen: Húsvéti készülődés Gyenesdiáson 2019


IV. Húsvéti Nyuladalom 2019

Siófokon negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Húsvéti Nyuladalom Siófok Fő terén. Számos családi programmal, táncbemutatókkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A rendezvény keretei között, április 21-én a Balatuning Egyesület által szervezett ingyenes Nyúlfutamra is sor kerül.

Húsvéti játszópark (Húsvéti készségfejlesztő fajátékok), Széltolók gyerekzenekar, IV. Tojás- és Nyúlfutam, The BlackBirds koncert (Beatles emlékzenekar)

Részletesen: IV. Húsvéti Nyuladalom 2019



Húsvéthétfő a Vasi Skanzenben 2019

Csokikeresés a falu házai között. Tojásdíszítő technikák bemutatója. Nyuszisimogató. Kézműves foglalkozások a textil- és fazekasműhelyekben: pompom nyulak és bárányok készítése, agyagozás
Ügyességi játékok: répagyerek-gurítás a domboldalról, tojásverseny, nyúl-teke, tojásba vágás, óriás amőba, tojás-fűzőcske stb.

A rendezvény ideje alatt pónilovaglás és körhinta várja a gyerekeket.
A program múzeumi belépővel látogatható.

Részletesen: Húsvéthétfő a Vasi Skanzenben 2019


Különleges húsvét Eplényben 2019

Színezd ki a húsvéti programodat libegőzéssel Eplényben a Kaland Hegyen! Ha különleges húsvétra vágysz 2019-ben, akkor gyertek el az egész családdal hétvégén libegőzni Eplénybe a Kaland Hegyre!

Idén hogy még jobban érezzétek magatokat, a gyerekeknek tojáskeresést szervezünk a hegytetőn az Ámoshegyi Kilátó körül! Itt fontos megemlíteni, hogy a tojások a készlet erejéig lesznek elérhetőek a hegytetőn naponta, azaz minden reggel rejtjük majd el őket, tehát ha abszolút biztosra szeretnétek menni, akkor érdemes minél korábban fellibegőzni a hegytetőre!

Részletesen: Különleges húsvét Eplényben 2019

 


Budapesti Húsvéti programok, rendezvények 2019-ben

Húsvét a Várkert Bazárban 2019

Budapest, Várkert Bazár. Színes családi programokkal, hagyományőrző foglalkozásokkal, néptánc bemutatóval és felvonulással, gasztro show-val, koncertekkel vár ebben az évben is mindenkit a Várkert Bazár.

Szabadtéri programjainkra a belépés díjmentes!

Részletesen: Húsvét a Várkert Bazárban 2019


I. Újbudai Sonka és Kalács Fesztivál 2019

I. Újbudai Sonka és Kalács Fesztivál 2019 2019. Április 12-14 között megrendezésre kerül az első Újbudai Sonka és Kalács Fesztivál Kőrösy József sétányon (az Allenál).

A Húsvéti Vásár jelenleg is tart remek kiállítóinkkal.

Részletesen: I. Újbudai Sonka és Kalács Fesztivál 2019


Húsvéti nyuszikeresés a Vasúttörténeti Parkban 2019

Április 21-22-én, húsvétkor, két napos rendhagyó hagyományőrző fesztivállal indítja be a szezont a Park. Mindkét nap játékos Húsvéti Nyuszikeresés várja a kisebbeket. Aki megtalálja a park területén elrejtett összes tapsifülest, megfejti a feladványt és begyűjti az összes pecsétet, az garantált ajándékot kap.

A kreatív sarokban vasárnap és hétfőn lesz lehetőség tárcsa és kitűző készítésre, műanyag tojás festésre és színezésre, húsvét hétfőn pedig igazi hagyományőrző kézműves foglalkozásokkal bővül a program, így például a nemezeléssel és gyertyaöntéssel. Az ügyesebbek mindemellett megfonhatják a húsvéti kosarat is, amibe később a sok finomság és festet tojás kerülhet.

Részletesen: Húsvéti nyuszikeresés a Vasúttörténeti Parkban 2019


Piczinke Húsvét 2019

Idén a húsvéti nyuszi nagy meglepetéssel készül a gyermekek részére. Most először nem csak nyuszitojásokat rejtett el az udvarban hanem sok apró kicsi tavaszi kincset! Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedves kis meglepetésekkel és felejthetetlen élményekkel készülünk húsvét alkalmából a tavaszi madárdaltól hangos erdőben.

Mi vár a gyerekekre? Kézműves foglalkozás és húsvéti nyuszicsomag dekorálása – ezután nyuszicsomag tartalmának felkutatása – térkép segítségével, minitrakis nyuszijárat, szalmaugráló, minipóni simogató, nyuszi- bari- pici kecske-simi, különleges népi játszótér, trambulin, bajuszkonyha és manóhomokozó, hinták, és egyéb mókás dolgok!

Részletesen: Piczinke Húsvét 2019



Húsvéti kincskeresés és kézműves foglalkozás 2019

Budapest, Jókai kert várja a látogatóit egy rövid kincskereső túrára, valamint egy húsvéthoz kapcsolódó kézműves foglalkozásra, így lesz tojásfestés is.

Kutakodj a térképen, oldd meg a feladványokat, fejtsd meg a kódot, s már el is jutottál a kincsesládához!

A húsvéti ünnep jegyében várjuk a családokat egy kis kerti felfedező játékra, és persze a tojásfestés sem marad el.

Részletesen: Húsvéti kincskeresés és kézműves foglalkozás 2019


„Thury-várban jártam…” Családi húsvétolás

varpalota-thury-var-csaladi-husvetolas

“Thury-várban jártam..”, Családi Húsvétolás, Húsvéti néphagyományok, vödrös locsolkodás a Cserregő Néptáncegyüttes közreműködésével.

A rendezvény alatt állatóvodával, húsvéti ételekkel, pálinkázóval várjuk vendégeinket!

Vetélkedők és kézműves játszóház várja a látogatókat, pl.: tojásgurítás, tojáskeresés, a legszebb hímes tojás, a legjobb locsolóvers, írókázás, mézeskalács sütés, cserépfigurák készítése.

Részletesen a Várpalotai családi húsvétolásról.


 

Amennyiben Ön is tud olyan Húsvéti programot ajánlani, amely még nincs fent a weboldalunkon, kérjük, küldje el nekünk a programot. Köszönjük.

 

Hamvazószerda 2022

A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás). Hamvazó szerda 2022-ban 2022. március 3-ra esik.

Nagypéntek 2022. április 16,

A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek. A húsvét előtti 2. és a farsangi időszak vége utáni 45. nap. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről, a liturgiában a húsvéti szent háromnap (Sacrum Triduum Paschale) második napja. A nap Magyarországon 2017 óta munkaszüneti nap, mozgó ünnepként az időpontja március 20-tól április 23-áig változhat.

Húsvétvasárnap 2022. április 17.

A böjt, a nagypéntek gyásza után következik húsvét ünnepe. Nemcsak a tanítványok szíve telt meg egykor örvendezéssel, hanem a ma élő, hitét gyakorló keresztyén embernek is húsvéti boldogság tölti be a szívét. A református húsvét lényege a Feltámadott Krisztus megtapasztalása. A húsvétvasárnapot nevezzük Rügyfakasztó vasárnapnak.

Húsvéthétfő 2022. április 18.

Húsvéthétfő, egyes vidékeken vízbevetőhétfő, másként húsvét másnapja már a profán emberi örömnek, elsősorban a fiatalságnak ünnepe. vízbevető hétfő.

A középkorban szokás volt a húsvéti igehirdetésekben a hívek megnevettetése. Húsvéthétfőn régi hagyomány az Emmaus-járás, a rokonok, ismerősök, barátok meglátogatása. Sokfelé határjáráson, határkerülésen vesznek részt gyülekezeti tagjaink.

 

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.